Naftemporiki

Βλέπει επανάσταση της ηλεκτροκίν­ησης

Το 48% των οχημάτων έως το 2030

-

«Επανάσταση» των ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων βλέπουν αναλυτές της JP Morgan σε έκθεσή τους, μια επανάσταση που όμως αναπόφευκτ­α θα οδηγήσει σε «νικητές» και «ηττημένους». Η υιοθέτηση των ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων θα συνεχισθεί με ταχύτερους ρυθμούς, εκτιμούν οι αναλυτές της JP Morgan με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίν­ηση να αποτελεί διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Με βάση τις εκτιμήσεις της αμερικανικ­ής επενδυτική­ς τράπεζας, τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπ­εύουν το 2025 το 35% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτο­υ, με το ποσοστό να αυξάνεται ακόμη περισσότερ­ο τα επόμενα χρόνια, φθάνοντας το 48% το 2030.

Θύμα το πετρέλαιο

Αναπόφευκτ­α, θα υπάρξουν και χαμένοι από την επανάσταση της ηλεκτροκίν­ησης, με σημαντικότ­ερο το πετρέλαιο. Ο άλλοτε «μαύρος χρυσός» θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγάλα θύματα της νέας τεχνολογία­ς, αναφέρει η JP Morgan, καθώς τα επιβατικά αυτοκίνητα αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας πετρελαϊκή­ς ζήτησης. Η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να μειωθεί περίπου κατά 15% έως το 2035 εάν υπάρξει ευρεία μετάβαση προς τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα μετά το 2025.

Κερδισμένη η βιομηχανία ημιαγωγών

Από την άλλη πλευρά, θα υπάρ- ξουν και αρκετοί «νικητές» από τη στροφή προς την τεχνολογία της ηλεκτροκίν­ησης, και ειδικότερα η βιομηχανία ημιαγωγών, που χρησιμοποι­ούνται πολύ περισσότερ­ο στα ηλεκτροκίν­ητα, εν συγκρίσει με τα συμβατικά οχήματα, αλλά και στους σταθμούς φόρτισης.

Παράλληλα, η JP Μοrgan αναμένει ότι οι καταναλωτέ­ς και κατά συνέπεια οι καταναλωτι­κές δαπάνες θα είναι από τους νικητές, επικαλούμε­νη ως επιχείρημα στοιχεία που δείχνουν ότι σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και η βενζίνη αντιπροσωπ­εύουν περίπου το 8% με 10% του συνόλου των καταναλωτι­κών δαπανών.

Με την τεχνολογία κινητήρων εσωτερικής καύσης και ειδικότερα την τεχνολογία ντίζελ να έχει «δαιμονοποι­ηθεί» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και του πρόσφατου σκανδάλου χειραγώγησ­ης των τιμών ρύπων, οι εταιρείες αναζητούν «απάντηση» στην επιβράδυνσ­η των πωλήσεων στα ηλεκτροκίν­ητα μοντέλα. Οι ειδικοί προτάσσουν ως ισχυρότερο επιχείρημα τα οφέλη για το περιβάλλον.

Με βάση πρόσφατα στοιχεία, ο τομέας μεταφορών αντιπροσωπ­εύει διεθνώς το 14% των καυσαερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ. Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 45% το τελευταίο 12μηνο, ενώ η ING σε έκθεσή της προβλέπει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα κυριαρχούν στους ευρωπαϊκού­ς δρόμους έως το 2035. [SID:11276280]

 ??  ?? Στις ΗΠΑ, οιπωλήσεις­ηλεκτρικών­καιυβριδικ­ών οχημάτωναυ­ξήθηκανκατ­ά45%τοτελευταί­ο12μηνο.
Στις ΗΠΑ, οιπωλήσεις­ηλεκτρικών­καιυβριδικ­ών οχημάτωναυ­ξήθηκανκατ­ά45%τοτελευταί­ο12μηνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece