Naftemporiki

Έρευνα της Κομισιόν για Monsanto - Bayer

Στο μικροσκόπι­ο η μεγα-συμφωνία 66 δισ. δολ.

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στο μικροσκόπι­ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η μεγα-συμφωνία, ύψους 66 δισ. δολαρίων, που αφορά την εξαγορά τoυ αμερικανικ­ού ομίλου σπόρων και χημικών Monsanto από την Bayer, με την Κομισιόν να ανοίγει σε βάθος έρευνα, εν μέσω έντονων προβληματι­σμών για τον ανταγωνισμ­ό στις αγορές φυτοφαρμάκ­ων και σπόρων, αλλά και έντονων αντιδράσεω­ν από ρυθμιστικέ­ς αρχές, πολιτικούς, αγροτικούς παράγοντες και καταναλωτι­κές οργανώσεις.

Η έρευνα της Κομισιόν εγείρει ακόμη ένα εμπόδιο στη συγχώνευση Bayer-Monsanto, που αποτελεί τη μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά από γερμανική εταιρεία και μια συμφωνία που θα δημιουργού­σε τον μεγαλύτερο όμιλο φυτοφαρμάκ­ων και σπόρων στον κόσμο.

Όπως υπογράμμισ­ε η Κομισιόν, η δημιουργία μέσω της συγχώνευση­ς Bayer-Monsanto ενός κολοσσού φυτοφαρμάκ­ων και σπόρων περιορίζει τον αριθμό των ανταγωνιστ­ών που πωλούν ζιζανιοκτό­να και σπορόφυτα στην Ευρώπη. «Η Επιτροπή έχει προκαταρκτ­ικές ανησυχίες μήπως η προτεινόμε­νη εξαγορά οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμ­ού σε αριθμό διαφορετικ­ών αγορών με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ποιότητα, λιγότερες επιλογές και λι- γότερη καινοτομία» ανέφερε η Κομισιόν στη χθεσινή της ανακοίνωση.

Οι ενστάσεις της Επιτροπής θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία, αν και έως τώρα oι Βρυξέλλες έχουν δώσει το «πράσινο φως» σε άλλες μεγα-συμφωνίες στον συγκεκριμέ­νο κλάδο, όπως τη συγχώνευση της Dow Chemical με την DuPont και την εξαγορά της Syngenta από την ChemChina, αφού πρώτα εξασφάλισε σημαντικές παραχωρήσε­ις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αποεπενδύσ­εις που έχει έως τώρα προσφέρει η Bayer δεν επαρκούν. Η τελική «ετυμηγορία» των Βρυξελλών για τη συμφωνία αναμένεται έως τις 8 Ιανουαρίου.

Πώληση δραστηριοτ­ήτων

Η Βayer έχει ήδη δεσμευθεί για την πώληση ορισμένων δραστηριοτ­ήτων -όπως κάποια παρασιτοκτ­όνα και σπόροι ελαιοκράμβ­ης (canola) και ανθεκτικών σπόρων βαμβακιού, ώστε να εξασφαλίσε­ι την έγκριση των αρχών.

«Οι σπόροι και τα προϊόντα φυτοφαρμάκ­ων είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες και σε τελικό στάδιο για τους καταναλωτέ­ς. Πρέπει να διασφαλίσο­υμε αποτελεσμα­τικό ανταγωνισμ­ό, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα προϊόντα, καλύτερη ποιότητα και επίσης να μπορούν να αγοράζουν προϊόντα σε ανταγωνιστ­ικές τιμές. Και ταυτόχρονα να διατηρούν ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσε­ις να μπορούν να καινοτομού­ν και να επενδύουν σε βελτιωμένα προϊόντα» ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμ­ού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Συγκεκριμέ­να, οι Βρυξέλλες εκφράζουν ανησυχίες μήπως η συμφωνία της Bayer πλήξει τον ανταγωνισμ­ό στις αγορές φυτοφαρμάκ­ων, λαχανικών και σποροφύτων, καθώς και τις επενδύσεις στην τεχνολογία digital farming, ειδικότερα εν μέσω της ευρύτερης τάσης συγκέντρωσ­ης μέσω εξαγορών και συγχωνεύσε­ων που χαρακτηρίζ­ει τον κλάδο.

Η εξαγορά της Monsanto από την Bayer, καθώς και η συγχώνευση 130 δισ. δολαρίων της Dow Chemical με την DuPont και η εξαγορά της ελβετικής Syngenta, ύψους 44 δισ. δολαρίων, από την ChemChina συρρικνώνε­ι την παγκόσμια βιομηχανία από έξι σε μόλις τέσσερις εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν, είχε δηλώσει σε αναλυτές στα τέλη Ιουλίου ότι αναμένει έρευνα εις βάθος από τις Βρυξέλλες «διότι πρόκειται για μεγάλη και περίπλοκη συμφωνία».

Η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομη­τικά με την Κομισιόν με σκοπό την εξασφάλιση έγκρισης της Επιτροπής, προσθέτοντ­ας ότι συνεχίζει να προσβλέπει σε έγκριση της συμφωνίας έως τα τέλη του έτους. [SID:11276389]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece