Naftemporiki

Ρεκόρ επιδόσεων του fund Νορβηγίας

Στα 63 δισ. δολ. το α' εξάμηνο

-

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο τα κέρδη από επενδύσεις του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου της Νορβηγίας -που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο-, με το ανοδικό σερί των διεθνών χρηματιστη­ριακών μετοχών να «απογειώνει» τις επιδόσεις του ταμείου.

Συνολικά τα επενδυτικά κέρδη του νορβηγικού ταμείου ανήλθαν κατά τους έξι πρώτους μήνες του έτους στο ποσό-ρεκόρ των 499 δισ. νορβηγικών κορονών (63 δισ. δολάρια), με απόδοση επενδύσεων στο εξάμηνο στο 6,5%, υπερβαίνον­τας κατά πολύ τους στόχους που έχει θέσει το ίδιο το ταμείο. Το ταμείο επενδύει τα έσοδα από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας και είναι πλέον τόσο μεγάλο που το μέγεθός του είναι δυόμισι φορές το μέγεθος της νορβηγικής οικονομίας.

Στο δεύτερο τρίμηνο η απόδοση των επενδύσεων ανήλθε στο 2,6% ή στα 202 δισ. κορόνες (25,6 δισ. δολ.).

Η απόδοση από τις χρηματιστη­ριακές επενδύσεις, από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματο­ς και τις επενδύσεις σε ακίνητα διαμορφώθη­κε αντίστοιχα στο 3,4%, στο 1,1% και το 2,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ταμείου, γνωστού ως Government Pension Fund Global (GPFG), που αποτελεί το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο. Το δεύτερο τρίμηνο η κυβέρνηση απέσυρε 16 δισ. κορόνες από το ταμείο και 23 δισ. στους τρεις πρώτους μήνες. Η κορόνα ανατιμήθηκ­ε έναντι των βασικών νομισμάτων το δεύτερο τρίμηνο, κάτι που μείωσε την αξία του ταμείου κατά 32 δισ. κορόνες.

Στα τέλη Ιουνίου το ταμείο είχε χρηματιστη­ριακή αξία 8,020 τρισ. κορόνες(1,01 τρισ. δολάρια), από την οποία το 65,1% ήταν επενδεδυμέ­νο σε μετοχές, το 32,4% σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματο­ς και το 2,5% σε ακίνητα. Η Βρετανία παρέμεινε ο δεύτερος σημαντικότ­ερος επενδυτικό­ς προορισμός για το νορβηγικό ταμείο μετά τις ΗΠΑ, αντιπροσωπ­εύοντας το 9,1% των συνολικών επενδύσεων.

[SID:11276328]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece