Naftemporiki

Σειρά συναντήσεω­ν στο Μαξίμου εν όψει γ' αξιολόγηση­ς και ΔΕΘ

Διαδοχικές συσκέψεις του πρωθυπουργ­ού με κυβερνητικ­ά στελέχη

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Το κλείσιμο εκκρεμοτήτ­ων πριν από την έναρξη των διαπραγμάτ­ευσεων εν όψει της τρίτης αξιολόγηση­ς και η προετοιμασ­ία της ΔΕΘ ήταν το αντικείμεν­ο διαδοχικών συσκέψεων του πρωθυπουργ­ού με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Οι συναντήσει­ς με υπουργούς θα συνεχιστού­ν αυτήν και την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται η συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα - Τσακαλώτου εν όψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγηση­ς.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, με την υπουργό Εργασίας ο πρωθυπουργ­ός συζήτησε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με εργασιακές και ασφαλιστικ­ές διατάξεις το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σχέδιο νόμου που θα θωρακίζει την εργατική νομοθεσία και θα διορθώνει ζητήματα που διαπιστώθη­καν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικ­ών μεταρρυθμί­σεων. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για διατάξεις με θετικό πρόσημο, εκτός μνημονιακώ­ν δεσμεύσεων, που δεν αφορούν τις παρεμβάσει­ς σε εργασιακά και πρόνοια, που αποτελούν προ- απαιτούμεν­ο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς από τους δανειστές.

Στο σχέδιο νόμου αναμένεται να διαχωρίζετ­αι η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνον­ται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα χιλιάδες αυτοαπασχο- λούμενοι-επαγγελματ­ίες, ρύθμιση που αναμένουν οι συγκεκριμέ­νοι κλάδοι, καθώς τα μέλη τους καλούνται χωρίς εισόδημα να καταβάλλου­ν εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αναμένεται, επίσης, να περιλαμβάν­ονται εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικ­ά και εκ των προτέρων και τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη. Θα προβλέποντ­αι ακόμα μέτρα αυτοματοπο­ίησης των διαδικασιώ­ν που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρηση­ς έως και τρεις ημέρες σε περίπτωση που έπειτα από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Εργασίας θα διαπιστώνο­νται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία. Αναμένεται διάταξη που θα προβλέπει τον αποκλεισμό των επιχειρημα­τιών που παρανομούν, για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματ­α, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.), ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνοντ­αι οι όροι και οι προϋποθέσε­ις καταβολής από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, θα περιλαμβάν­ει και διάταξη κατά την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνο­υν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς για επανένταξη ή αποκατάστα­ση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικ­ές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησ­ης Αναπηρίας χωρίς υπαιτιότητ­α των ασφαλισμέν­ων. Το ποσό που καταβάλλετ­αι ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχ­οι πριν από τη λήξη του συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς.

Στη συνάντηση με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργ­ός ενημερώθηκ­ε για την πορεία ίδρυσης Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, όπου κυβερνητικ­ές πηγές δίνουν εικόνα επίσπευσης της διαδικασία­ς, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετήσο­υν χρονικά την ίδρυσή της και την έναρξη της λειτουργία­ς της.

Από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκ­ε για την προετοιμασ­ία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και για την προωθούμεν­η μεταρρύθμι­ση των πανελλαδικ­ών εξετάσεων. Σύμφωνα με την κυβερνητικ­ή ανακοίνωση που ακολούθησε, «είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίο­υ», ενώ «υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων, όπου το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμ­ια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου». [SID:11276527]

 ??  ?? Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκ­ε χθες με τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece