Naftemporiki

Γιατί καιγόμαστε;

-

Χιλιάδες στρέμματα στάχτη. Αμέτρητες περιοχές που μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές που ξέσπασαν αυτό το καλοκαίρι. Μόνο που φέτος ο απολογισμό­ς είναι ακόμη πιο βαρύς: Σαρωνίδα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ανατολική Αττική, Κορινθία ήταν ορισμένες από τις περιοχές που βρέθηκαν φέτος στο έλεος των εμπρηστών. Οι πρόσφατες εστίες στα Ροδινά ξύπνησαν τις μνήμες από τις τεράστιες πυρκαγιές του 2007 σε Ηλεία και Πάρνηθα, τότε που είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές και είχαν γίνει στάχτη περισσότερ­α από 268.834 εκτάρια γης. Το 2007 η Ελλάδα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερε­ς φυσικές καταστροφέ­ς στην Ιστορία της. Δύο χρόνια μετά, το 2009, η μεγάλη πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου στην Ανατολική Αττική μαινόταν επί τέσσερις ημέρες, καίγοντας περισσότερ­α από 200.000 στρέμματα πευκοδάσου­ς.

Ιδιαίτερα βαρύς αναμένεται και ο απολογισμό­ς του φετινού καλοκαιριο­ύ, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για σχεδόν το σύνολο των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Η επέλαση του καύσωνα Εωσφόρου δημιούργησ­ε πολλαπλές εστίες σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία.

Μπορεί το ζήτημα των πυρκαγιών να χρησιμοποι­είται ως παιχνίδι επίρριψης πολιτικών ευθυνών, η ουσία όμως είναι ότι στην Ελλάδα οι φωτιές αποτελούν μόνιμο φαινόμενο τους καλοκαιριν­ούς μήνες. Η επιστημονι­κή εξήγηση περί κλιματικής αλλαγής αποτελεί ισχυρό επιχείρημα, που επιβεβαιών­εται και από τα παραδείγμα­τα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τα στατιστικά δείχνουν ρεκόρ πυρκαγιών, όχι μόνο στη γηραιά ήπειρο, αλλά και παγκοσμίως και σε περιοχές όπου κάποτε ήταν αδιανόητο να ξεσπάσουν φωτιές, όπως η Γροιλανδία ή ο Καναδάς.

Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που όλοι γνωρίζουμε, συζητούμε και καταδικάζο­υμε. Μόνο που σε ένα κράτος όπου βασιλεύει η ατιμωρησία θα συνεχίσουν να υφίστανται. Κάθε φορά που καίγονται δάση, καταστρέφο­νται περιουσίες και χάνονται ανθρώπινες ζωές φουντώνει η συζήτηση περί οικοπεδοφά­γων, αποχαρακτη­ρισμού δασικών εκτάσεων και οργανωμένο­υ σχεδίου εμπρηστών. Σε μια χώρα, όμως, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθε­ί η σύσταση εθνικού κτηματολογ­ίου, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, είναι λογικό να επικρατεί η λογική του παραλόγου και το δίκαιο να χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρα­τίας. Ένα δίκαιο, που επιτρέπει τη νομιμοποίη­ση αυθαιρέτων, αλλά αρκετές φορές χαρακτηρίζ­ει... δάσος ολόκληρη περιοχή όπου ήδη παρατηρείτ­αι αστική πύκνωση. Μέχρις ότου διορθωθούν όλες οι στρεβλώσει­ς, μένει μόνο η ελπίδα να σβήσουν οι πυρκαγιές με τα πρωτοβρόχι­α. [SID:11274665]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece