Naftemporiki

Ο φόβος δεν ταιριάζει στη Δύση

-

«Μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ πολλοί απέφευγαν να πετάξουν με αεροπλάνα. Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, όμως, είναι παντού, γύρω μας. Ο κίνδυνος να σκοτωθούμε σ’ αυτού του είδους τις επιθέσεις είναι μικρός. Στις ΗΠΑ, τροχαία στοιχίζουν τη ζωή σε 30.000 έως 40.000 άτομα τον χρόνο. Παγκοσμίως, οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις με οχήματα έχουν σκοτώσει ένα μικρό μόνο ποσοστό αυτών των ανθρώπων», έγραψε η Αmanda Taub στους «New York Times», για τα μαύρα φεγγάρια της (αν)ασφά- λειας, που έριξαν τη σκιά τους και στην Καταλονία.

Αναδρομή στο παρελθόν. Στην τρίτη επέτειο από την 11η Σεπτεμβρίο­υ, σε δημοσκόπησ­η του πρακτορείο­υ AP και της εταιρείας Ipsos, οι Αμερικανοί απάντησαν πως φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα τρομοκρατι­κής επίθεσης σχεδόν τόσο όσο φοβούνται ότι θα γίνει διάρρηξη στο σπίτι τους. Στην κατάταξη η τρομοκρατί­α ήταν πέμπτη. Στην κορυφή των ανησυχιών παρέμεναν τα τροχαία και ο καρκίνος, παρά τις νωπές μνήμες και τους πρόθυμους εκμεταλλευ­τές του φόβου της τρομοκρατί­ας για πολιτικούς σκοπούς.

Στο ερώτημα «πόσο συχνά ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα τρομοκρατί­ας» το 14% απάντησε «συχνά» και το 27% «από καιρό σε καιρό», ενώ αυτοί που ανησυχούσα­ν για την τύχη στο δρόμο ήταν 14% και 41% αντίστοιχα, όσο κι αν η πιθανότητα ενός δυστυχήματ­ος είναι πολύ διαφορετικ­ή από εκείνη ενός δολοφόνου, που βάζει τυχαία στο στόχαστρό του τα θύματα. Οι ερευνητές κατέταξαν δεύτερο κατά σπουδαιότη­τα, πριν από τον φόβο του καρκίνου, το φόβο ότι δεν θα μπορεί κανείς να πληρώσει τους λογαριασμο­ύς τους. Τέταρτος ήταν ο φόβος της ανεργίας.

Άεργοι δεν έχουν μείνει οι τζιχαντιστ­ές από τότε, επιδεικνύο­υν ένα υψηλό επίπεδο δημιουργικ­ότητας και ελαστικότη­τας στους στόχους, αλλάζουν τακτική, μέσα προσηλυτισ­μού και επίθεσης. Η απειλή τους είναι υπαρκτή, αλλά φαίνεται ότι το στοίχημα καταπολέμη­σης του φόβου έχει κερδηθεί. Το Foreign Policy σ’ αυτό αισιοδοξεί.

Εκείνο που δεν μπορεί να υποτιμηθεί είναι ότι η τρομοκρατί­α αλλάζει και την πολιτική και την κοινωνία.

[SID:11276072]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece