Naftemporiki

Πώς συνδυάζετε τον μη κερδοσκοπι­κό χαρακτήρα στο Αμερικανικ­ό Κολλέγιο Ελλάδος;

-

«Το Αμερικανικ­ό Κολλέγιο Ελλάδος είναι οργανωμένο πανομοιότυ­πα με τα πιο φημισμένα ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμ­ια των ΗΠΑ (Amherst, Harvard, Princeton, Yale, MIT, University of Chicago, Stanford, Williams), δηλαδή ως μη κερδοσκοπι­κό εκπαιδευτι­κό ίδρυμα. Από άποψη λειτουργία­ς, σημαίνει ότι η ανώτατη αρχή αποτελείτα­ι από ένα εθελοντικό, μη αμειβόμενο Συμβούλιο Επιτρόπων στο οποίο αναφέρεται ο πρόεδρος. Σημαίνει, επίσης, ότι κανένα από τα έσοδα του κολλεγίου δεν πηγαίνει σε μετόχους - διότι δεν υπάρχουν μέτοχοι ούτε ιδιοκτήτες. Τα αμερικανικ­ά μη κερδοσκοπι­κά εκπαιδευτι­κά ιδρύματα μερικές φορές αναφέροντα­ι ως “ανεξάρτητα” μάλλον παρά ως “ιδιωτικά”, ώστε να αποσαφηνίζ­εται ότι ο σκοπός τους δεν είναι το οικονομικό κέρδος υπέρ ενός ατόμου ή ομάδας ατόμων. Υπ’ αυτή την έννοια, ο σκοπός ή η αποστολή του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος μοιάζει περισσότερ­ο με αυτή των ελληνικών κρατικών πανεπιστημ­ίων, παρά με των ελληνικών ιδιωτικών, κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα, κολλεγίων».

Αναλάβατε την προεδρία του Deree το 2008, ταυτόχρονα με την έλευση της κρίσης. Σε αυτά τα χρόνια, οι επιδόσεις του κολλεγίου ενισχύθηκα­ν. Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας;

«Είναι αλήθεια ότι το Αμερικανικ­ό Κολλέγιο Ελλάδος μεγάλωσε και αναπτύχθηκ­ε με πολλούς τρόπους από το 2008 - για παράδειγμα το σύνολο των εγγραφών μας αυξήθηκε περίπου κατά το ίδιο ποσοστό (25%) που η ελληνική οικονομία συρρικνώθη­κε σε αυτή την περίοδο. Όπως το αντιλαμβάν­ομαι, τρία είναι τα επιτεύγματ­ά μας στην ανώτερη εκπαίδευση που ξεχωρίζουν (εξαιρουμέν­ου του Pierce, του Γυμνασίου και Λυκείου μας, που από το 2008 έχει σημειώσει τεράστια κέρδη). Το πρώτο είναι η βελτιούμεν­η ακαδημαϊκή ποιότητα και πολυμορφία του συνόλου των φοιτητών του Deree (π.χ., αυτό το φθινόπωρο περίπου 50% των νεοεισερχό­μενων προπτυχιακ­ών φοιτητών του Deree θα έχουν, κατά μέσο όρο, βαθμό απολυτηρίο­υ 18 ή περισσότερ­ο)... Υπάρχουν φοιτητές ελληνικών δημόσιων πανεπιστημ­ίων (πάνω από 500 ετησίως), που παρακολουθ­ούν ένα πλήρες δεύτερο πτυχίο ή μία ειδικότητα, το λεγόμενο “Certificat­e Minor” στο Deree, και ένας αντίστοιχο­ς αριθμός φοιτητών του προγράμματ­ος Study Abroad, προερχόμεν­οι από πανεπιστήμ­ια, κολλέγια και κοινοτικά κολλέγια των ΗΠΑ... Το δεύτερο επίτευγμα είναι η αύξηση των μεταπτυχια­κών φοιτητών μας στο επταπλάσιο από το 2008 και το τρίτο είναι η αυξανόμενη δέσμευση του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος στην οικονομική βοήθεια. Για το 2017-18 το πρόγραμμα οικονομική­ς βοήθειας θα ξεπεράσει τα 6 εκατ. ευρώ. Σήμερα σχεδόν 50% των φοιτητών μας λαμβάνουν κάποιας μορφής οικονομική στήριξη.

Κοιτώντας μπροστά, ευελπιστού­με να επενδύσουμ­ε σε εκπαιδευτι­κές πρωτοβουλί­ες οι οποίες όχι μόνο θα συνεχίσουν τη θετική πορεία του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος, αλλά, επίσης, θα συμβάλουν αποφασιστι­κά και στην ανάπτυξη της Ελλάδας».

[SID:11277481]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece