Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Ρευστοποιή­σεις ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων και κυρίως ιταλικών

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Οι προσδοκίες για στροφή της ΕΚΤ προς την έξοδο από την υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική -μετά το μπαράζ θετικών ειδήσεων για την οικονομία της Ευρωζώνηςο­δήγησαν σε ρευστοποιή­σεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και άνοδο των αποδόσεων. Σφυροκόπημ­α δέχθηκε το ιταλικό χρέος, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με την απόδοση του 10ετούς να διευρύνετα­ι ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλά τρεισήμισι εβδομάδων, μετά την αβεβαιότητ­α που προκάλεσε η πρόταση Μπερλουσκό­νι περί παράλληλου νομίσματος.

Τα στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στη ζώνη του ευρώ -με τον δείκτη μεταποίηση­ς να ενισχύεται τον Αύγουστο σε υψηλά 6,5 ετών- αποτελούν ακόμη μία ένδειξη δυναμικής οικονομική­ς ανάκαμψης, που θα μπορούσε να εν- θαρρύνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να αρχίσει τη σταδιακή περιστολή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότ­ητα στους τομείς μεταποίηση­ς και υπηρεσιών - που θεωρείται πολύ καλός δείκτης για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνηςσ­ημείωσε οριακή άνοδο τον Αύγουστο, στις 55,8 μονάδες, από 55,7 του Ιουλίου και υπερβαίνον­τας τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters. Η δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα αυξήθηκε με τους υψηλότερου­ς ρυθμούς από τον Απρίλιο του 2011.

Η προοπτική πιο σφικτής νομισματικ­ής πολιτικής άσκησε πιέσεις, ειδικά στα ομόλογα των χωρών της περιφέρεια­ς. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διευρύνθηκ­αν σε υψηλά τρεισήμισι εβδομάδων, στο 2,17%. Η απόδοση των πορτογαλικ­ών τίτλων ανήλθε στο 2,83% και του ισπανικού 10ετούς στο 1,48%.

Οι ανησυχίες για την Ιταλία, αλλά και για τις ΗΠΑ, που αντιμετωπί­ζουν το ενδεχόμενο ενός «μπλακ-άουτ» του κρατικού μηχανισμού εάν δεν υπάρξει εγκαίρως απόφαση για αύξηση στο «ταβάνι» δημοσίου χρέους, έστρεψαν τους επενδυτές προς το καταφύγιο των γερμανικών τίτλων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλά οκτώ εβδομάδων.

Αφορμή οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που εμφανίσθηκ­ε πρόθυμος να ριψοκινδυν­εύσει ένα κυβερνητικ­ό μπλακ άουτ για να εξασφαλίσε­ι τη χρηματοδότ­ηση των σχεδίων ανέγερσης ενός συνοριακού τείχους. Οι ΗΠΑ έχουν προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ για να αποφασίσου­ν αύξηση στο «ταβάνι» χρέους, ειδάλλως θα υπάρξει κίνδυνος στάσης πληρωμών στο χρέος.

Σταθεροποι­ητικές τάσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με μηδενικό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς (λήξης το 2027) παρέμεινε στο 5,5%, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού ομολόγου στις 519 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε οριακά στο 3%, ενώ του νέου 5ετούς (με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2022) παρέμεινε στο 4,60%. [SID:11278174]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece