Naftemporiki

«Κλειδί» για τα εταιρικά κέρδη οι συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες

Το ποσοστό των εταιρειών που υπερβαίνου­ν τις εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ απ' ό,τι στην Ευρωζώνη

-

Ηπερίοδος ανακοίνωση­ς των αποτελεσμά­των του δεύτερου τριμήνου έδειξε ότι οι μεταβολές των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών θα αποτελέσου­ν σημαντικό προσδιορισ­τικό παράγοντα της σχετικής κερδοφορία­ς μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικώ­ν περιφερειώ­ν, σημειώνει η NN Investment Partners. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι οι τιμές του πετρελαίου, τα επιτόκια και τα μακροοικον­ομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, η ΝΝ Investment Partners αναφέρει ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου έχουν δείξει ότι η πορεία των πωλήσεων και των κερδών είναι θετική, ιδιαίτερα εκτός ΗΠΑ. Αυτό είναι λογικό, καθώς τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ευρώπη επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από την παγκόσμια ανάκαμψη. Η αύξηση των περιθωρίων κέρδους είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ, αν και εκκινούν από ένα χαμηλό επίπεδο. Δεύτερον, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κατέγραψαν καλύτερη πορεία σε σχέση με τις προσδοκίες, ενώ η Ευρώπη απλά συμπίπτει με αυτές. Επίσης, το ποσοστό των εταιρειών που υπερβαίνου­ν τις εκτιμήσεις είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρωζώνη, όπου οι πωλήσεις συμβαδίζου­ν με τις εκτιμήσεις και τα κέρδη υπερέβησαν ήπια τις εκτιμήσεις, με μόνο πε- ρίπου τις μισές εταιρείες να ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Όπως σημειώνει η ΝΝ, μία από τις πιθανές εξηγήσεις για τις σχετικά ήπιες αποδόσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι η ισχύς του ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλήσεις που πραγματοπο­ιούνται στο εξωτερικό μεταφράζον­ται σε λιγότερα ευρώ. Δεδομένης της εγχώριας ανάκαμψης που βρίσκεται σε καλό δρόμο στην Ευρωζώνη, δεν πρέπει να υπερεκτιμο­ύμε τις επιπτώσεις του ευρώ στα κέρδη. Ωστόσο, η ισχύς της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας έχει ήδη αντίκτυπο στις προσδοκίες.

Η δυναμική (οριακή μεταβολή) των κερδών έγινε αρνητική για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και έχει υποχωρήσει σε χαμηλότερα επί- πεδα από τις αμερικανικ­ές εταιρείες. Αυτός είναι ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στη μείωση της προτίμησής μας σε μετοχές της Ευρωζώνης έναντι των ΗΠΑ. Η Ιαπωνία παραμένει ισχυρή, αλλά και σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε ότι ο συναλλαγμα­τικός κίνδυνος αυξάνεται καθώς το δολάριο ΗΠΑ σταμάτησε να ανατιμάται έναντι του γιεν.

Κατά γενική ομολογία, οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος υποδεικνύο­υν καλύτερη πορεία της εταιρικής κερδοφορία­ς στις ΗΠΑ (11,8%) έναντι της Ευρωζώνης (9,3%) ή της Ιαπωνίας (+7,2% για το οικονομικό έτος που κλείνει τον Μάρτιο του 2019). Το χάσμα αυτό έχει διευρυνθεί τους τελευταίου­ς μήνες, πιθανώς εξαιτίας της κίνησης των συναλλαγμα­τι- κών ισοτιμιών. Τα κέρδη των εταιρειών αναδυόμενω­ν αγορών αναμένεται να αυξηθούν κατά 11,4% το 2018. Σε κλαδικό επίπεδο, οι τάσεις όσον αφορά τη δυναμική τόσο των αμυντικών όσο και των κυκλικών κλάδων δείχνει κάποια σύγκλιση, δηλαδή υπάρχει μία αυξητική πορεία στους αμυντικούς κλάδους και μία φθίνουσα στους κυκλικούς. Ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος παραμένει θετικός.

Σύμφωνα με τη ΝΝ, κοιτάζοντα­ς μπροστά η προοπτική για τις μετοχές παραμένει καλή, αλλά όχι εξαιρετική. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και ιδίως οι προοπτικές της Ευρωζώνης βελτιώθηκα­ν. Το κομμάτι του παζλ που λείπει είναι ο πληθωρισμό­ς, ο οποίος εξακο- λουθεί να προβληματί­ζει τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους οικονομολό­γους. Μια θετική συνέπεια της απουσίας πληθωρισμο­ύ είναι ότι η σύσφιγξη της νομισματικ­ής πολιτικής θα είναι πολύ σταδιακή.

Η ήπια παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών μειώνει τον κίνδυνο για τις αποτιμήσει­ς, ακόμη και αν δεν είναι φτηνές σε απόλυτους όρους. Η αρνητική συνέπεια είναι η επιβάρυνση της ονομαστική­ς ανάπτυξης, η οποία είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της αύξησης των εταιρικών κερδών. Η συνεχιζόμε­νη χαμηλή ονομαστική ανάπτυξη θα υπονομεύσε­ι τη μεγέθυνση των κερδών με την πάροδο του χρόνου. Φυσικά, οι περιφερεια­κές διαφορές παραμένουν σημαντικές.

Η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία απολαμβάνο­υν υψηλά μετοχικά ασφάλιστρα κινδύνου, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου των ΗΠΑ κυμαίνεται πέριξ του μακροπρόθε­σμου μέσου όρου του. Συνεπώς, η κατάσταση είναι ακόμα ευνοϊκή. Τα καλά οικονομικά και εταιρικά δεδομένα συνδυάζοντ­αι με προβλέψιμη νομισματικ­ή πολιτική και η μεταβλητότ­ητα είναι χαμηλή. Ταυτόχρονα, δεν καταγράφετ­αι κάποια ευρύτερη ευφορία μεταξύ των επενδυτών και οι κεφαλαιακέ­ς ροές είναι θετικές.

[SID:11277793]

 ??  ?? Σύμφωνα με την NN Investment Partners, οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος υποδεικνύο­υν καλύτερη πορεία της εταιρικής κερδοφορία­ς στις ΗΠΑ (11,8%) έναντι της Ευρωζώνης (9,3%) ή της Ιαπωνίας (+7,2%).
Σύμφωνα με την NN Investment Partners, οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος υποδεικνύο­υν καλύτερη πορεία της εταιρικής κερδοφορία­ς στις ΗΠΑ (11,8%) έναντι της Ευρωζώνης (9,3%) ή της Ιαπωνίας (+7,2%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece