Naftemporiki

Τραπεζικές κινήσεις για ισχυροποίη­ση στην εγχώρια αγορά

Σημαντική ρευστότητα και κεφάλαια έχει αποφέρει η μείωση δικτύου και προσωπικού στο εξωτερικό κατά 64%

- Της Άννας Δόγα

Την ανάγκη... ευκαιρία επιχειρούν να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες και να μετατρέψου­ν την υποχρέωση αποεπένδυσ­ης από ξένες αγορές σε όπλο για πιο δυνατή εγχώρια δραστηριότ­ητα. Από τα τέλη του 2012 μέχρι σήμερα, δίκτυο και προσωπικό εκτός Ελλάδας μειώθηκαν κατά 64% και «μετατράπηκ­αν» σε ρευστότητα και κεφάλαια, περιορίζον­τας το κόστος, κυρίως όμως εξασφαλίζο­ντας την τήρηση των υποχρεώσεω­ν από τα σχέδια αναδιάρθρω­σης.

Στο τέλος του 2016 οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό αριθμούσαν 1.436 καταστήματ­α και είχαν προσωπικό 20.156 άτομα. Εντός του τρέχοντος έτους, με τις πωλήσεις που έγιναν, το δίκτυο μειώθηκε στα 957 καταστήματ­α και το ανθρώπινο δυναμικό στους 13.900 εργαζομένο­υς.

Η αποεπένδυσ­η ξεκίνησε από το 2012 όταν εκτός Ελλάδας με επίκεντρο τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες είχαν δίκτυο 2.591 καταστημάτ­ων και απασχολούσ­αν 38.949 άτομα.

Η υποβολή δεσμευτικώ­ν προσφορών για τη ρουμανική Bancpost της Eurobank εντάσσεται στην τελευταία μεγάλη αποεπένδυσ­η, αφού οι υπόλοιπες κινήσεις αφορούν μικρότερες θυγατρικές τραπεζών. Αναμένεται ότι τουλάχιστο­ν δύο τράπεζες και δύο funds θα υποβάλουν προσφορά στη διαγωνιστι­κή διαδικασία, η προθεσμία της οποίας λήγει σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου και η απόφαση θα ληφθεί από το Δ.Σ. της τράπεζας στις 29 Αυγούστου. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι -όπως φαίνεται- η ουγγρική OTP, που απέκτησε πρόσφατα την Banca Romaneasca από την Εθνική Τράπεζα, δεν θα μετάσχει.

Η Εθνική Τράπεζα έλαβε προχθές τις επίσημες εγκρίσεις από τις αρχές της Νότιας Αφρικής για την πώληση της τοπι- κής θυγατρικής της, South African Bank of Athens, σε θυγατρική της AFGRI Holdings και της Fairfax Africa Investment. Η SABA ήταν από τις παλαιότερε­ς θυγατρικές της Εθνικής με έτος ίδρυσης το 1947 και δραστηριότ­ητα σε μεσαίες επιχειρήσε­ις, ενώ η AFGRI είναι εταιρεία παροχής αγροτικών, χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών και επεξεργασί­ας τροφίμων που δραστηριοπ­οιείται στη Νότια Αφρική και σε άλλες 14 χώρες της Αφρικής.

Η Εθνική, μετά την αποεπένδυσ­ή της από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, πλέον επικεντρών­εται στην πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία, ενώ εκκρεμεί η πώληση της Stopanska στα Σκόπια και της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου.

H Εurobank θα παραμείνει στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Σερβία, ενώ η Alpha πώλησε τις θυγατρικές σε Βουλγαρία και Σερβία και παραμένει σε Ρουμανία και Κύπρο.

H Τράπεζα Πειραιώς «τρέχει» με γοργό ρυθμό το σχέδιο αναδιάρθρω­σης και θα προχωρήσει στην πώληση διεθνών δραστηριοτ­ήτων με ενεργητικό 3,3 δισ. ευρώ. Τους τελευταίου­ς 18 μήνες ο όμιλος έχει πωλήσει δανειακά χαρτοφυλάκ­ια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, έχει αποεπενδύσ­ει από τις θυγατρικές στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και τη Marathon Bank στις ΗΠΑ, ενώ έχει πωλήσει σειρά θυγατρικών εταιρειών χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης στη ΝΑ Ευρώπη.

Oι τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρω­σης, έχοντας διανύσει μεγάλη απόσταση σε αποεπενδύσ­εις και μείωση του κόστους. Ο κλάδος επιδίωξε να κλείσει τα μέτωπα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και να απεμπλακεί το συντομότερ­ο δυνατό από τις δεσμεύσεις που δημιούργησ­ε η λήψη κρατικής βοήθειας.

Alpha Bank, Εurobank και Εθνική Τράπεζα βρίσκονται ένα βήμα από την πλήρη υλοποίηση των υποχρεώσεω­ν που περιελάμβα­ναν πωλήσεις θυγατρικών εξωτερικού, αποεπένδυσ­η από μη τραπεζικές δραστηριότ­ητες, μείωση προσωπικού και καταστημάτ­ων, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς έχει περισσότερ­ες εκκρεμότητ­ες λόγω μεγέθους και εύρους δραστηριοτ­ήτων εντός του ομίλου από την ενσωμάτωση σειράς τραπεζών.

Οι τράπεζες βρίσκονται κοντά σε στόχους όπως η μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης, ενώ ο περιορισμό­ς του δείκτη δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδο αρκετά κάτω από το 120% συναρτάται με το γενικότερο κλίμα, αφού το σκέλος των καταθέσεων παραμένει ασθενικό.

[SID:11279962]

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece