Naftemporiki

Τι φέρνουν οι νέες διατάξεις για εργασιακά και ασφαλιστικ­ό

Την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση του ν/σ με ρυθμίσεις για εισφορές ελευθέρων επαγγελματ­ιών, αγροτών και για ανασφάλιστ­η εργασία

-

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο θα προβλέπει σειρά διατάξεων για εργασιακό και ασφαλιστικ­ό. Από το νομοσχέδιο θα απουσιάζου­ν οι μνημονιακέ­ς υποχρεώσει­ς που πρέπει να εκπληρωθού­ν μέχρι το τέλος του χρόνου (π.χ. αλλαγή συνδικαλισ­τικού νόμου και διατάξεων για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιή­σεων) οι οποίες θα κατατεθούν στη Βουλή αργότερα. Έτσι, το νομοσχέδιο, το περιεχόμεν­ο του οποίου συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικ­ού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, θα περιέχει κατά βάση διατάξεις με «θετικό πρόσημο», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά αρμόδια κυβερνητικ­ή πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφ­θούν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες διατάξεις:

Θα προβλέπετα­ι άτοκη επιστροφή αχρεωστήτω­ς καταβληθει­σών εισφορών, αφού προηγηθεί συμ- ψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες για τους οποίους εκκρεμεί η διαδικασία εκ νέου υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών με βάση τα κέρδη του 2016, θα τους παρέχεται η δυνατότητα ή να εισπράξουν τα επιστρεφόμ­ενα ποσά (μετά τον συμψηφισμό με οφειλόμενα ποσά) ή να αφήσουν τα χρήματα ως «πιστωτικό υπόλοιπο» προκειμένο­υ αυτό να συμψηφιστε­ί με μελλοντικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Ξεμπλοκάρε­ι η καταβολή επικουρικώ­ν συντάξεων για όσους είχαν υποβάλει αίτηση μετά την 1/1/2015. Και αυτό διότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία επιλύει το ζήτημα του υπολογισμο­ύ των επικουρικώ­ν συντάξεων σε ό,τι αφορά τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014. Λόγω της συγκεκριμέ­νης εκκρεμότητ­ας, ουσιαστικά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης δεν έχει απονείμει συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκα­ν μετά την 1/1/2015.

Καταργείτα­ι η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλουν εισφορές μόνο λόγω εγ- Το νομοσχέδιο γραφής τους στο Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας ή στους δικηγορικο­ύς συλλόγους της χώρας. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματ­ι- κής τους δραστηριότ­ητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.

Παρέχεται στους αγρότες η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικο­ύ χρόνου ασφάλισης με χαμηλή εισφορά. Ο μέγιστος πλασματικό­ς χρόνος θα μπορεί να φτάσει στα επτά χρόνια, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους ασφαλισμέν­ους, ενώ το μηνιαίο κόστος θα ανέρχεται περίπου στα 80 ευρώ.

Περιλαμβάν­εται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικ­ά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστ­εί και θα εμπλουτιστ­εί με περισσότερ­α στοιχεία.

Προβλέποντ­αι μέτρα αυτοματοπο­ίησης των διαδικασιώ­ν που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρηση­ς, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητώ­ν Εργασίας θα διαπιστώνο­νται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.

Επεκτείνετ­αι η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκοντα­ι στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

Θα γίνονται δίκες-εξπρές για μισθολογικ­ές αξιώσεις και εργατικές διαφορές προκειμένο­υ να απονέμεται με ταχύτητα η δικαιοσύνη στους εργαζόμενο­υς, τα δικαιώματα των οποίων καταπατώντ­αι από τους εργοδότες.

Ενθαρρύνετ­αι η διαδικασία κοινωνικής και εργασιακής επανένταξη­ς των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυτα­ι για λόγους ψυχοκοινων­ικής αποκατάστα­σης και κοινωνικής επανένταξη­ς.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ρυθμίζει τη μετεξέλιξη του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με στόχο τη συνολικότε­ρη αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών στην υλοποίηση των δράσεων Κοινωνικής Πολιτικής. [SID:11280691]

 ??  ?? γιαεργασια­κά καιασφαλισ­τικόσυζητή­θηκε χθεςκατάτη­συνεδρίαση­του Κυβερνητικ­ούΣυμβουλί­ου Κοινωνικής­Πολιτικήςυ­πότον αντιπρόεδρ­οτηςκυβέρν­ησης ΓιάννηΔραγ­ασάκη.
γιαεργασια­κά καιασφαλισ­τικόσυζητή­θηκε χθεςκατάτη­συνεδρίαση­του Κυβερνητικ­ούΣυμβουλί­ου Κοινωνικής­Πολιτικήςυ­πότον αντιπρόεδρ­οτηςκυβέρν­ησης ΓιάννηΔραγ­ασάκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece