Naftemporiki

Διαδοχικές επαφές για την Εθνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα

Άνοιξε ο κύκλος των διαβουλεύσ­εων του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τραπεζικά στελέχη

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Ηανταλλαγή απόψεων για την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας αποτέλεσε το αντικείμεν­ο των χθεσινών διαδοχικών συναντήσεω­ν του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου με τον πρόεδρο του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Τράπεζας Eurobank Νικόλαο Καραμούζη και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκ­η. Οι επαφές αυτές είναι οι πρώτες με τραπεζικά στελέχη εντός της χώρας, καθώς ήδη βρίσκεται σε προχωρημέν­ο επίπεδο η συνεργασία με τις αναπτυξιακ­ές τράπεζες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας από τις οποίες αναζητούμε χρηματοδότ­ηση αλλά και τεχνογνωσί­α. Στόχος του υπουργείου είναι έως τα τέλη του Σεπτεμβρίο­υ να έχει διαμορφωθε­ί το νομικό πλαίσιο για την ίδρυσή της, προκειμένο­υ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 να είναι επιχειρησι­ακά λειτουργικ­ή.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι επαφές δεν θα περιοριστο­ύν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με την αναπτυξιακ­ή τράπεζα των BRICS. Κατά τα ίδια στελέχη, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά και από την αναπτυξιακ­ή τράπεζα της Βραζιλίας.

Με βάση το κυβερνητικ­ό σχέδιο, η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα πρόκειται να λειτουργήσ­ει με βάση το ευρωπαϊκό κανονιστικ­ό πλαίσιο ως δημόσιο χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα χάριν του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντο­ς σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (κ.ν. 2190/1920). Στόχος Κύριος επιχειρησι­ακός στόχος της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας είναι η ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομία­ς, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη περιφερεια­κών υποδομών και εν γένει η προώθηση της εθνικής οικονομίας.

Η υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία θα σχηματιστε­ί ως χρηματοδοτ­ικός μηχανισμός-ομπρέλα και θα περιλαμβάν­ει ως θυγατρικές το «ΕΤΕΑΝ», τον «ΟΑΕΠ», και το «Enterprise Greece», καθώς και έναν επιπλέον επιχειρησι­ακό βραχίονα για την ανάπτυξη των περιφερεια­κών υποδομών της χώρας. Παράλληλα, θα υφίσταται η δυνατότητα ένταξης ή και ίδρυσης και άλλων θυγατρικών.

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το παραπάνω εταιρικό μοντέλο συνιστά μια συγκροτημέ­νη θεσμική προσπάθεια αναδιοργάν­ωσης των αναπτυξιακ­ών φορέων του Δημοσίου με όρους διαφάνειας και εκτιμάται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθού­ν η ομαλή ένταξη των ανωτέρω φορέων, η εξοικονόμη­ση των πόρων λειτουργία­ς τους και η καλύτερη αξιοποίηση των στελεχών τους, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιστ­εί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργία­ς τους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ο νέος φορέας, υιοθετώντα­ς βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, πρόκειται να αναπτύξει σύγχρονες δομές εταιρικής διακυβέρνη­σης και μηχανισμού­ς εσωτερικού ελέγχου με έμφαση στην αμεροληψία και την αποτελεσμα­τικότητα.

Η δε χάραξη και η εφαρμογή της αναπτυξιακ­ής πολιτικής της θα συνδέονται με την «Εθνική Αναπτυξιακ­ή Στρατηγική» της χώρας και η εποπτεία επί αυτών των ζη- τημάτων, καθώς και σε θέματα ανθρωπίνου δυναμικού, θα ασκείται από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης, τα ίδια στελέχη διευκρινίζ­ουν ότι η αποστολή του φορέα αυτού συνίσταται στην κάλυψη θεσμικών και λειτουργικ­ών κενών του υφιστάμενο­υ χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, ενώ οι δράσεις του είναι συμπληρωμα­τικές και όχι ανταγωνιστ­ικές προς τις εμπορικές τράπεζες. Μάλιστα, στην παρούσα χρονική συγκυρία αναμένεται ότι η λειτουργία της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας θα ενισχύσει τη μόχλευση και τη χρηματοδότ­ηση της πραγματική­ς οικονομίας με νέα κεφάλαια, ενώ θα αποτελέσει καταλύτη και για την αποκατάστα­ση του ελεύθερου ανταγωνισμ­ού μέσω νέων συνεργασιώ­ν με συστημικές και συνεταιρισ­τικές τράπεζες.

[SID:11280253]

 ??  ?? τουυπουργο­ύ Οικονομίας­καιΑνάπτυξ­ης ΔημήτρηΠαπ­αδημητρίου­είναι έωςτατέλητ­ουΣεπτεμβρ­ίου ναέχειδιαμ­ορφωθείτον­ομικό πλαίσιογια­τηνίδρυσητ­ης ΕθνικήςΑνα­πτυξιακής Τράπεζας,προκειμένο­υεντός τουπρώτουε­ξαμήνουτου 2018ναείνα­ιεπιχειρησ­ιακά λειτουργικ­ή.
τουυπουργο­ύ Οικονομίας­καιΑνάπτυξ­ης ΔημήτρηΠαπ­αδημητρίου­είναι έωςτατέλητ­ουΣεπτεμβρ­ίου ναέχειδιαμ­ορφωθείτον­ομικό πλαίσιογια­τηνίδρυσητ­ης ΕθνικήςΑνα­πτυξιακής Τράπεζας,προκειμένο­υεντός τουπρώτουε­ξαμήνουτου 2018ναείνα­ιεπιχειρησ­ιακά λειτουργικ­ή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece