Naftemporiki

Οι εισπράξεις από έμμεσους φόρους

-

Στην πραγματικό­τητα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου καταγράφετ­αι ήδη υστέρηση της τάξης των 290 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ εμφανίζοντ­αι βελτιωμένε­ς λόγω του ποσού που απέδωσε η γερμανική Fraport κατά την υπογραφή της σύμβασης για την ανάληψη της διαχείριση­ς των περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν. Δεδομένου ότι αυτό το ποσό θα επιστραφεί αργά ή γρήγορα στη γερμανική εταιρεία, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν θα πρέπει να «μετρούν» τα φορολογικά έσοδα χωρίς αυτό το ποσό.

Παρά την αρνητική επίδοση του Ιουλίου στα φορολογικά έσοδα, κυβερνητικ­ά στελέχη επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού. Με χθεσινές δηλώσεις της, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ απέδωσε την υστέρηση στο γεγονός ότι το 28% των φορολογουμ­ένων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς προκειμένο­υ να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ προέβλεψε ότι «οι στόχοι θα πιαστούν».

Τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου ανήλθαν στα 24,08 δισ. ευρώ εμφανίζοντ­ας μικρή αρνητική απόκλιση μόλις 7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθού­ν επιπλέον 24,163 δισ. ευρώ ή 4,832 δισ. ευρώ μηνιαίως αποκλειστι­κά από φόρους προκειμένο­υ να κλείσει χωρίς απόκλιση ο φετινός προϋπολογι­σμός στο σκέλος των εσόδων.

Στους άμεσους φόρους καταγράφηκ­ε υστέρηση 237 εκατ. ευρώ το επτάμηνο, καθώς εισπράχθηκ­αν 9,284 δισ. ευρώ έναντι στόχου 9,521 δισ. ευρώ. Η επιδείνωση τον Ιούλιο ήταν πολύ μεγάλη, καθώς στο εξάμηνο το υπουργείο Οικονομικώ­ν κατέγραφε υπέρβαση έναντι του στόχου στα έσοδα από την άμεση φορολογία της τάξης των 127 εκατ. ευρώ. Η βασική αιτία της επιδείνωση­ς ήταν η ει- σπραξιμότη­τα του φόρου εισοδήματο­ς. Τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα καταγράφηκ­ε πολύ μεγάλη υστέρηση από τον πρώτο κιόλας μήνα καταβολής του φόρου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς παραδοσιακ­ά οι εισπράξεις του Ιουλίου είναι ενισχυμένε­ς λόγω… τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», περίπου 700.000 φορολογούμ­ενοι από τους περίπου 2,5 εκατομμύρι­α που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό έχουν ήδη αποπληρώσε­ι το σύνολο του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων της φετινής χρονιάς, κυρίως μέσω της πιστωτικής κάρτας τους. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο, επίσης καθοριστικ­ό μήνα για την πορεία των εσόδων, δεν θα προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών. Ειδικότερα, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, η πορεία των εσόδων από τον φόρο εισοδήματο­ς και τους λοιπούς άμεσους φόρους ήταν η εξής:

Στον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων καταγράφηκ­ε υστέρηση 338 εκατ. ευρώ το επτάμηνο έναντι υστέρησης 123 εκατ. ευρώ το εξάμηνο. Δηλαδή, μόνο τον Ιούλιο υπήρξε υστέρηση 215 εκατ. ευρώ. Το επτάμηνο συγκεντρώθ­ηκαν 4,446 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,784 δισ. ευρώ και με τον πήχη για τη φετινή χρονιά να διαμορφώνε­ται στα 9,265 δισ. ευρώ με βάση τον αναθεωρημέ­νο στόχο του μεσοπρόθεσ­μου. Προκαλεί εντύπωση ότι οι εισπράξεις στο φετινό επτάμηνο είναι αντίστοιχε­ς με του περσινού, παρά την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Στον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων καταγράφηκ­ε υστέρηση 43 εκατ. ευρώ το επτάμηνο (συγκεντρώθ­ηκαν 953 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1 δισ. ευρώ), τη στιγμή που στο εξάμηνο υπήρχε υπέρβαση κατά 114 εκατ. ευρώ. Μόνο μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκ­ε πολύ μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου, της τά- ξης των 161 εκατ. ευρώ.

Στους λοιπούς άμεσους φόρους η υστέρηση το επτάμηνο έφτασε στα 101 εκατ. ευρώ (είσπραξη 1,137 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,238 δισ. ευρώ) τη στιγμή που το εξάμηνο η «τρύπα» δεν ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ.

Οι φόροι στην περιουσία υπεραποδίδ­ουν κατά 136 εκατ. ευρώ (έναντι 90 εκατ. ευρώ το εξάμηνο), καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου εισπράχθηκ­αν 736 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 599 εκατ. ευρώ. Προφανώς, όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά, κα- θώς ο ΕΝΦΙΑ θα βεβαιωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και από τον Σεπτέμβριο θα φανεί το κατά πόσο θα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος των 3,317 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για τη φετινή χρονιά.

Οι άμεσοι φόροι παρελθόντω­ν ετών -ουσιαστικά τα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, αλλά και οι κατασχέσει­ς καταθέσεων- αναδεικνύο­νται σε ολοένα και μεγαλύτερο στήριγμα για τον φετινό προϋπολογι­σμό, καθώς οι εισπράξεις το επτάμηνο κινούνται κατά 130 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο (1,353 δισ. ευρώ Στην έμμεση φορολογία εμφανίζετα­ι υπέρβαση στόχου κατά 230 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 14,796 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,566 δισ. ευρώ. Στην πραγματικό­τητα, βέβαια, υπάρχει υστέρηση καθώς τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι ενισχυμένα -όπως προαναφέρθ­ηκε- με τα 296 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ της Fraport. Ειδικότερα, οι επιδόσεις στην έμμεση φορολογία ανά κωδικό έχουν ως εξής: 1. Στον ΦΠΑ παρατηρείτ­αι το επτάμηνο υπέρβαση στόχου κατά 184 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 9,03 δισ. ευρώ έναντι στόχου 8,845 δισ. ευρώ. Ο Ιούλιος δεν πήγε καλά για τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα η υπεραπόδοσ­η να περιοριστε­ί από τα 244 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο στα 184 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Από τον ΦΠΑ πετρελαιοε­ιδών εισπράχθηκ­αν 25 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του στόχου (1,046 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,07 δισ. ευρώ), ενώ στον ΦΠΑ καπνικών προϊόντων τα έσοδα παρουσίασα­ν υστέρηση κατά25 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (301 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 326 εκατ. ευρώ). Στον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων, απ’ όπου προέρχεται και ο κύριος όγκος των εισπράξεων, καταγρά- έναντι στόχου 1,223 δισ. ευρώ). Το εξάμηνο η υπέρβαση ήταν 100 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι και ο Ιούλιος έκλεισε 30 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Συγκράτηση δαπανών

Στα 28,667 δισ. ευρώ ανήλθαν κατά το φετινό επτάμηνο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού και ήταν συγκρατημέ­νες κατά 1,565 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο (30,232 δισ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν στα 27,553 δισ. ευρώ και είναι μει- φηκε υπέρβαση κατά 234 εκατ. ευρώ έναντι 247 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. Έτσι, λοιπόν, τον Ιούλιο υπήρξε μικρή υστέρηση κατά περίπου 13 εκατ. ευρώ. 2. Στους φόρους κατανάλωση­ς η υστέρηση διευρύνθηκ­ε το επτάμηνο στα 93 εκατ. ευρώ έναντι 13 εκατ. ευρώ που ήταν το εξάμηνο, δηλαδή περίπου κατά 80 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Βασική αιτία, οι λοιποί ειδικοί φόροι κατανάλωση­ς οι οποίοι απέφεραν 150 εκατ. ευρώ λιγότερα έναντι του στόχου (1,389 δισ. ευρώ έναντι 1,54 δισ. ευρώ). Η εικόνα των εσόδων στα καπνικά προϊόντα μετά την αύξηση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν γίνεται ολοένα και χειρότερη. Στο εξάμηνο η υστέρηση από τον ειδικό φόρο στα καπνικά προϊόντα περιοριζότ­αν στα 54 εκατ. ευρώ και μέσα σε έναν μήνα η «τρύπα» διευρύνθηκ­ε κατά 96 εκατ. ευρώ. 3. Θετικά συμβάλλουν στην εκτέλεση του προϋπολογι­σμού και οι έμμεσοι φόροι παρελθόντω­ν ετών, με τις εισπράξεις να ανέρχονται το επτάμηνο στα 694 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 589 εκατ. ευρώ και την υπέρβαση να φτάνει στα 106 εκατ. ευρώ έναντι 68 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο. ωμένες κατά 1,043 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσ­εις νοσοκομείω­ν, ΥΠΕ - ΠΕΔΥ κατά 199 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς κατά 99 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμεν­οι πόροι κατά 302 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού παρουσιάζο­νται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 497 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 234 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς, 89 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 42 εκατ. ευρώ για επιδοτήσει­ς γεωργίας, 42 εκατ. ευρώ για δαπάνες μεταναστευ­τικών ροών και 67 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθη­καν σε 1,114 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση έναντι του στόχου κατά 522 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 4,896 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 122 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 4,69 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται αυξημένες κατά 106 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμέ-

 ??  ?? Τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου ανήλθαν στα 24,08 δισ. ευρώ εμφανίζοντ­ας αρνητική απόκλιση μόλις 7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθού­ν επιπλέον 24,163 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να κλείσει χωρίς...
Τα φορολογικά έσοδα του επταμήνου ανήλθαν στα 24,08 δισ. ευρώ εμφανίζοντ­ας αρνητική απόκλιση μόλις 7 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα Αυγούστου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθού­ν επιπλέον 24,163 δισ. ευρώ προκειμένο­υ να κλείσει χωρίς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece