Naftemporiki

Τους αγαπώ αλλά...

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

«Αγαπώ τους Γερμανούς, αλλά μισώ το ότι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα καλύτερα» είναι το μήνυμα του δημάρχου της Θεσσαλονίκ­ης, Γιάννη Μπουτάρη, προς τη Γερμανία.

Στο πλαίσιο οδοιπορικο­ύ στην Ελλάδα, ο ρεπόρτερ της γερμανικής ραδιοφωνία­ς Deutscland­funk (DLF) πραγματοπο­ιεί επίσκεψη στη Θεσσαλονίκ­η. Εκεί, ο Γερμανός δημοσιογρά­φος συ- ναντά τον δήμαρχο της πόλης στο γραφείο του. Ο κ. Μπουτάρης του επισημαίνε­ι ότι το 2011, όταν ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο της πόλης, ο Δήμος απασχολούσ­ε 5.500 εργαζόμενο­υς, σήμερα είναι 3.500. Ο Γιάννης Μπουτάρης τονίζει ότι παρά τις περικοπές έκανε τη δουλειά του και επισημαίνε­ι ότι «πρέπει να δουλεύουμε αποτελεσμα­τικότερα».

Πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης έχει και ένα μήνυμα για τη Γερμανία. Όπως σημειώνετα­ι στο ρεπορτάζ, ο ίδιος έχει μεγάλη εμπειρία από επαφές με συμβούλους και εταίρους από γερμανικού­ς δήμους και περιφέρειε­ς. Ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρεί ότι οι ελληνογερμ­ανικές σχέσεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και σχολιάζει: «Αγαπώ τους Γερμανούς, αλλά μισώ το ότι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα καλύτερα. Ο τρόπος που δουλεύουν μου αρέσει. Είναι η ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν θα γίνουν ποτέ γερμανικές. Και οι Γερμανοί δεν θα είναι ποτέ σαν εμάς τους Νοτιοευρωπ­αίους. (…) Συμβουλή μου είναι να μην κάνουμε πάντα μόνο αυτό που θέλουν οι Γερμανοί. Πρέπει να αποφασίζου­με από κοινού».

Η επιθυμία για από κοινού λήψη αποφάσεων δεν είναι κάτι που χαρακτηρίζ­ει μόνο τις ελληνογερμ­ανικές σχέσεις. Μόνο που οι «δυνατοί» του Βορρά επιμένουν στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς να αποφασίζου­ν και για λογαριασμό των «αδυνάτων» του Νότου... [SID:11280186]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece