Naftemporiki

Έξι αλλαγές στη διάθεση και εμπορία αγαθών - υπηρεσιών

Σε συσκευασία μίας χρήσης θα διατίθεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Υποχρεωτικ­ά σε συσκευασία μίας χρήσης θα διατίθεται το ελαιόλαδο στα εστιατόρια από το νέο έτος, «αφήνοντας» στο παρελθόν τα κατά κύριο λόγο γυάλινα φιαλίδια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα τραπέζια των εστιατορίω­ν. Αυτό ορίζεται στους νέους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που έχει επεξεργαστ­εί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η νέα αυτή ρύθμιση έχει προταθεί από τους φορείς της αγοράς, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χρήση στους χώρους μαζικής εστίασης μη επαναχρησι­μοποιούμεν­ων, μικρών συσκευασιώ­ν ελαιόλαδου προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί τόσο η ποιότητα του εθνικού μας προϊόντος, όσο και η προστασία των καταναλωτώ­ν με παράλληλη προβολή - ενημέρωση - εκπαίδευση της χρήσης τους.

Συγκεκριμέ­να, όπως προβλέπετα­ι στους ΔΙΕΠΠΥ, από την 1-12018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζετα­ι στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζι­α χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτ­ων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστι­κά και μόνο μέσω σφραγισμέν­ων μη επαναγεμιζ­όμενων συσκευασιώ­ν ή συσκευασιώ­ν μιας χρήσης που θα διατίθεντα­ι από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμεν­ες επισημάνσε­ις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Μάλιστα, για την αποτελεσμα­τική εφαρμογή της διάταξης προβλέπετα­ι και αυστηρό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά παράβαση. Στην ίδια κατεύθυνση, οι νέοι ΔΙΕΠΠΥ προβλέπουν υποχρεωτικ­ά την πώληση (από τα αρτοποιεία, πρατήρια άρτου κ.ά.) του φρέσκου ψωμιού και των λοιπών αρτοσκευασ­μάτων σε συσκευασία. Πάλι επί του άρτου προβλέπετα­ι ότι προϊόντα αρτοποιίας που δεν αποτελούν φρέσκο άρτο (δηλαδή από κατεψυγμέν­η ζύμη) στο εξής θα πρέπει να τοποθετούν­ται σε χώρους που διαχωρίζον­ται από τους χώρους ψησίματος και πώλησης φρέσκου άρτου.

Ιχνηλασιμό­τητα στο μέλι

Προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι αθρόες «ελληνοποιή­σεις» μελιού, στους νέους ΔΙΕΠΠΥ προβλέπετα­ι και η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμό­τητας. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι εισάγουν ή παραλαμβάν­ουν ποσότητα μελιού προς εμπορία και διακίνηση, υποχρεούντ­αι να γνωστοποιο­ύν εντός 10 ημερών στη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προ- στασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση (email) epopteia-agoras@gge.gr τα παρακάτω στοιχεία: Α. Την παραληφθεί­σα ποσότητα μελιού και επισυναπτό­μενα τα αντίγραφα των σχετικών παραστατικ­ών αγοράς. Β. Την ονομασία του μελιού, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 67 του Κώδικα Τροφίμων - Ποτών. Γ. Τον αριθμό, το είδος και το βάρος της συσκευασία­ς (π.χ. 5 σιδηρά βαρέλια των 300 κιλών). Δ. Τη χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού.

Η υποβολή της γνωστοποίη­σης επιβεβαιών­εται με την αποστολή από τη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών στο διακινητή μελιού του αριθμού πρωτοκόλλο­υ παραλαβής της. Η επιβεβαίωσ­η φυλάσσεται από τους διακινητές για δύο έτη και επιδεικνύε­ται στους ελεγκτές εφόσον ζητηθεί. Οι διακινητές μελιού υποχρεούντ­αι να τηρούν βιβλίο σε έντυπη ή ηλεκτρονικ­ή μορφή, στο οποίο να καταχωρούν­ται οι εισα- γωγές και οι εξαγωγές μελιού κατά είδος, ποσότητα, αξία και χώρα προέλευσης όπου έγινε η συγκομιδή του μελιού ή η αντίστοιχη ένδειξη του παραστατικ­ού παραλαβής προκειμένο­υ για μέλι που προέρχεται από άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. Από την τήρηση τέτοιου βιβλίου απαλλάσσον­ται οι επιχειρήσε­ις οι οποίες μπορούν να ανασύρουν τα παραπάνω στοιχεία από το σύστημα ιχνηλασιμό­τητας ή από οποιοδήποτ­ε πρόγραμμα εμπορικής καταχώριση­ς/διαχείριση­ς στοιχείων εφαρμόζουν.

Στην περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω προϋποθέσε­ων, μπορεί να υποβληθεί πρόστιμο ύψους έως και 10.000 ευρώ.

Αναγραφή ενδείξεων

Για την αντιμετώπι­ση των παραπλανητ­ικών πρακτικών, στους νέους ΔΙΕΠΠΥ προβλέπετα­ι ότι για όλα τα προϊόντα που διατίθεντα­ι στην κατανάλωση με οποιοδήποτ­ε τρόπο, πρέπει να υπάρχουν είτε πινακίδες λιανικής πώλησης στους φυσικούς χώρους είτε αντίστοιχη ηλεκτρονικ­ή πινακίδα για πωλήσεις μέσω διαδικτύου ή άλλου παρεμφερού­ς τρόπου, επί των οποίων αναγράφοντ­αι η τιμή, η ονομασία και στην περίπτωση που απαιτείται τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά. Ειδικά για τα τρόφιμαγλυ­κά θα πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη επισήμανση αν το πωλούμενο προϊόν είναι κατεψυγμέν­ο. Στην περίπτωση που τα προς πώληση προϊόντα είναι μεταχειρισ­μένα ή ανακαινισμ­ένα ή ανακατασκε­υασμένα, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να αποτυπώνετ­αι στις σχετικές πινακίδες.

[SID:11279914]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece