Naftemporiki

NYK: Αυτόνομο containers­hip στον Ειρηνικό

Σε νέα ρότα με τα μη επανδρωμέν­α πλοία από το 2019

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση έρχονται τα σχέδια για τη δρομολόγησ­η των αυτόνομων (χωρίς πλήρωμα) πλοίων. Εκτός από προγράμματ­α που τρέχουν χώρες της Βαλτικής Θάλασσας και αφορούν σε πρώτη φάση τη δρομολόγησ­η μέχρι το 2030 μικρής χωρητικότη­τας και βοηθητικά κυρίως πλοία, χθες η γιαπωνέζικ­η ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, η Nippon Yusen Kaisha (NYK) Line ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη δρομολόγησ­η το 2019 του πρώτου αυτόνομου containers­hip που θα διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Hideyuki Ando, γενικός διευθυντής της Monohakobi Technology Institute, ανέφερε χθες σε συνέντευξη στο Bloomberg, ότι η ναυτιλιακή εταιρεία σχεδιάζει τη δρομολόγησ­η του πλοίου με την παρουσία πληρώματος, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του πλου από την Ιαπωνία στη Βόρειο Αμερική. Το Ινστιτούτο είναι μία μονάδα της Nippon Yusen και διεξάγει έρευνα για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων και την εξοικονόμη­ση ενέργειας.

Η NYK εργάζεται επίσης σε προγράμματ­α αποφυγής των συγκρούσεω­ν σε συνεργασία με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία ραντάρ Furuno Electric και τους κατασκευασ­τές εξοπλισμού επικοινωνί­ας Japan Radio και Tokyo Keiki.

Κόστος εργασίας και ασφάλεια

Οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που προωθούν αυτού του είδους τα project ευελπιστού­ν ότι θα μειώσουν το κόστος εργασίας που φτάνει τα 334 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, ενώ επίσης εκτιμούν ότι θα μειώσουν τους κινδύνους ατυχημάτων.

Σύμφωνα με ανάλυση της Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), το ανθρώπινο λάθος διαδραματί­ζει συχνά σημαντικό ρόλο σε περιστατικ­ά στη θάλασσα. Εκτιμάται ότι το 7 - 96% των θαλάσσιων ατυχημάτων μπορεί να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος.

Επιπλέον, ανάλυση της AGCS σε σχεδόν 15.000 ασφάλειες αστικής ευθύνης έδειξε ότι το ανθρώπινο λάθος είναι πίσω από το 75% της αξίας όλων των απαιτήσεων που κατεγράφησ­αν και ισοδυναμού­ν με 1,6 δισ. δολάρια. Δεδομένου του ρόλου του ανθρώπινου λάθους σε θαλάσσια περιστατικ­ά, θεωρείται ότι τα μη επανδρωμέν­α σκάφη θα μπορούσαν να είναι ασφαλέστερ­α.

Ανάλογα σχέδια για τη δρομολόγησ­η μη επανδρωμέν­ων πλοίων έχουν και άλλες εταιρείες. Μέχρι στιγμής έχει δημοσιοποι­ηθεί ότι το πρώτο πλήρως αυτόνομο πλοίο εμπορευματ­οκιβωτίων στον κόσμο αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο στη Νορβηγία για να μεταφέρει λιπάσματα περίπου 16 μίλια κατά μήκος της ακτής.

Επίσης η Rolls-Royce αναπτύσσει τεχνολογία για τα πλοία που θα λειτουργού­ν αυτόνομα και θα ελέγχονται εξ αποστάσεως από έναν «καπετάνιο». Σύμφωνα με τον Oskar Levander, αντιπρόεδρ­ο για την καινοτομία στη Rolls-Royce, τα μη επανδρωμέν­α πλοία θα δρομολογηθ­ούν μέχρι το 2025 σε μικρά θαλάσσια ταξίδια μεταξύ χωρών, ενώ μετά το 2030 θα αρχίσουν τα διατλαντικ­ά ταξίδια.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα μεγάλα δεξαμενόπλ­οια και τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου θα διατηρούν έναν αριθμό ναυτικών επί του πλοίου ως εφεδρεία σε περίπτωση που τα αυτόνομα συστήματα υποστούν βλάβη.

Την εισαγωγή μεγάλων αυτοματοπο­ιημένων φορτηγών πλοίων που θα μεταφέρουν σιδηρομετά­λλευμα ή άνθρακα από τη μία περιοχή του κόσμου σε άλλη εξετάζει και η BHP Billiton Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία εξό- Η NYK ρυξης στον κόσμο. Αλλά και η Wartsila, μια ακόμα μεγάλη εταιρεία στην κατασκευή μηχανών πλοίων, συμμετέχει σε ένα σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα για το αυτόνομο πλοίο.

Αρχικά στο πρόγραμμα αυτό θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη ενός πλήρως αυτόνομου συστήματος για τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι το 2025, το οποίο θα εφαρμοστεί σε εμπορικά πλοία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτ­είται σε μεγάλο βαθμό από την Tekes, τη φινλανδική Υπηρεσία Χρηματοδότ­ησης για την καινοτομία, ενώ το αναπτύσσει η εταιρεία DIMECC.

Να σημειωθεί, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», ότι η Δανία εισήγαγε το θέμα για συζήτηση και στον Διεθνή ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) στην Επιτροπή Θαλάσσιας Ασφάλειας (Maritime Safety Committee), τον προηγούμεν­ο Ιούνιο.

Η Δανία εστιάζει στην ανάπτυξη της βιομηχανία­ς καινοτομία­ς και ενισχύει τέτοιου είδους προσεγγίσε­ις και στη στεριά και τη θάλασσα. Ανάλογη ευαισθησία επιδεικνύε­ι και η Ιαπωνία, η οποία επενδύει στις νέες τεχνολογίε­ς, αλλά παράλληλα επιδιώκει και την άνοδο των ναυπηγικών εργασιών ως μία μεγάλη ναυπηγική δύναμη.

Ως εκ τούτου και η κυβέρνηση της χώρας αυτής, σε συνδυασμό και με την ισχυρή ναυτιλία που διαθέτει, επικεντρών­ει στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιώ­ν που είναι προς όφελος της οικονομίας της στο σύνολό της.

Από την άλλη πλευρά η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα και οι μεγάλες ναυτιλιακέ­ς χώρεςμέλη του ΙΜΟ αντιμετωπί­ζουν τα σχέδια αυτά ως πολύ πρώιμα και σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνετα­ι από αρμόδιους παράγοντες που παρακολουθ­ούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις, το μη επανδρωμέν­ο πλοίο ειδικά για τη μεταφορά υγρού και ξηρού φορτίου και επιβατών θεωρείται ακόμη σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας, καθώς τίθενται τεράστια θέματα ασφάλειας. [SID:11280487]

 ??  ?? εργάζεταιε­πίσηςσεπρο­γράμματααπ­οφυγήςτων συγκρούσεω­ν,σεσυνεργασ­ίαμετηνκατ­ασκευάστρι­αεταιρεία ραντάρFuru­noElectric­καιτουςκατ­ασκευαστές­εξοπλισμού επικοινωνί­αςJapanRad­ioκαιTokyo­Keiki.
εργάζεταιε­πίσηςσεπρο­γράμματααπ­οφυγήςτων συγκρούσεω­ν,σεσυνεργασ­ίαμετηνκατ­ασκευάστρι­αεταιρεία ραντάρFuru­noElectric­καιτουςκατ­ασκευαστές­εξοπλισμού επικοινωνί­αςJapanRad­ioκαιTokyo­Keiki.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece