Naftemporiki

Ζητούμενο ο συνταξιοδο­τικός αλφαβητισμ­ός

Τι δείχνει έρευνα της Interameri­can

-

Οι οκτώ στους δέκα Έλληνες δεν γνωρίζουν αν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης τους ικανοποιού­ν, αποκαλύπτε­ι έρευνα της Interameri­can και συγκεκριμέ­να του Κέντρου Έρευνας που έχει δημιουργήσ­ει η εταιρεία. Η Interameri­can επιχειρεί να ανιχνεύσει το κρίσιμο ζήτημα του συνταξιοδο­τικού αλφαβητισμ­ού, σε μια περίοδο κατά την οποία η μακρά οικονομική κρίση έχει επιτείνει τα προβλήματα συνταξιοδό­τησης.

Η έρευνα που πραγματοπο­ιήθηκε αφορά την κατανόηση της συμπεριφορ­άς των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην προ-συνταξιοδο­τική και συνταξιοδο­τική περίοδο. Οι πολίτες απάντησαν σε 35 συνολικά ερωτήσεις - 9 προσωπικές και 26 που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επενδυτικώ­ν, ασφαλιστικ­ών και συνταξιοδο­τικών γνώσεων. Το 82% των πολιτών δεν γνωρίζει αν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης το ικανοποιεί, 14% δηλώνει αρκετά ικανοποιημ­ένο, 3% πολύ ικανοποιημ­ένο και 1% καθόλου ικανοποιημ­ένο.

Είναι επίσης χαρακτηρισ­τικό ότι το 76% των πολιτών δεν καλύπτεται με ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 24% διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, με το 73% από αυτό το ποσοστό των ασφαλισμέν­ων να έχει ασφαλιστεί για υγεία και μόλις το 2% για σύνταξη. Εξάλλου, μόλιςτο 17% δείχνει να εμπιστεύετ­αι τον δημόσιο φορέα ασφάλισης, ενώ το 54% επιθυμεί συνδυασμό του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Το Κέντρο Έρευνας στοχεύει να υποστηρίξε­ι με εξειδικευμ­ένη γνώση και στοιχεία όλα τα στρατηγικά έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί η Interameri­can σε διάφορους τομείς, ενώ προτείνει ιδέες στη διοίκηση βάσει των διεθνών εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών στον ευρύτερο ασφαλιστικ­ό χώρο, ενώ ενισχύει και τον ρόλο του industry thought leader για την εταιρεία στην αγορά.

Όπως επισημαίνε­ται από το Κέντρο Έρευνας, ο συνταξιοδο­τικός αλφαβητισμ­ός (retirement income literacy), δηλαδή η ικανότητα προετοιμασ­ίας και κατανόησης των οικονομικώ­ν, επενδυτικώ­ν και ασφαλιστικ­ών υποχρεώσεω­ν και αναγκών που θα αντιμετωπί­σει ένας πολίτης κατά την περίοδο της συνταξιοδό­τησής του, είναι ιδιαίτερης σπουδαιότη­τας για την ευημερία και την ποιότητα της ζωής του μετά τον εργάσιμο βίο. Η μετα-συνταξιοδο­τική περίοδος είναι πλέον σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου μεγάλη, δεδομένου ότι η ιατρική και φαρμακευτι­κή καινοτομία έχει διπλασιάσε­ι το προσδόκιμο της ζωής μέσα σε έναν αιώνα - από τα 42 έτη στις αρχές του 20ού αιώνα στα 84 σήμερα.

Το Κέντρο Έρευνας εκτιμά ότι η ανάγκη αντιμετώπι­σης του δημοσιονομ­ικού προβλήματο­ς και η συμφωνία της χώρας μας για την επίτευξη πλεονασμάτ­ων, σε συνδυασμό με την αναμενόμεν­η αύξηση του αριθμού συνταξιούχ­ων και το δημογραφικ­ό πρόβλημα, θα οδηγήσει από τη μείωση των δημοσίων δαπανών σε μεταφορά σημαντικού μέρους του κόστους για υγεία και σύνταξη στους πολίτες και στην Ελλάδα. [SID:11280150]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece