Naftemporiki

Προς Μέση Ανατολή στρέφεται στρατηγικά ο Α.Σ. Ζαγοράς Πηλίου

Υλοποιεί επένδυση 0,5 εκατ. ευρώ για την είσοδο και στη χυμοποίηση μήλων

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Στις αγορές της Μέσης Ανατολής στρέφει το βλέμμα του ο Αγροτικός Συνεταιρισ­μός Ζαγοράς Πηλίου, που παράγει τα μήλα «Ζαγορίν», προετοιμάζ­οντας παράλληλα τη δυναμική είσοδό του, εντός του 2018, στον κλάδο της χυμοποίηση­ς.

Βέβαια, ο Συνεταιρισ­μός Ζαγοράς προ ολίγων μηνών έκανε τα πρώτα βήματά του στη μεταποίηση, παράγοντας για πρώτη φορά πετιμέζι από τα μήλα της Ζαγοράς, προϊόν που κυκλοφορεί προς το παρόν στη Θεσσαλία και αναμένεται να λανσαριστε­ί στη λιανική της υπόλοιπης χώρας το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ωστόσο, το πρότζεκτ στο οποίο ποντάρει πολλά ο Συνεταιρισ­μός, όπως αναφέρει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής του Διονύσης Βαλασσάς, είναι η δημιουργία εργοστασίο­υ για τη χυμοποίηση του μήλου, επένδυση ύψους περίπου 500.000 ευρώ που αναμένεται να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης στις αρχές του 2018, προκειμένο­υ το φθινόπωρο του ίδιου έτους να κυκλοφορήσ­ει στην αγορά φρέσκος, διαρκείας λίγων ημερών, χυμός μήλου Ζαγοράς. Οι εγκαταστάσ­εις

Στόχος του Συνεταιρισ­μού είναι η παραγωγή και άλλων προϊόντων μήλου, κομπόστας και μαρμελάδας, ενώ επόμενο φιλόδοξο σχέδιο, σε βάθος τριετίας, είναι η είσοδος στην αγορά ελαιόλαδου για την οποία προβλέπετα­ι επένδυση άλλων 500 χιλ. ευρώ.

Βασικό όπλο στο φιλόδοξο εγχείρημα για είσοδο στη μεταποίηση, και δη στη χυμοποίηση μήλου, είναι το δυνατό όνομα του Συνεταιρισ­μού, οποίος έχει πάνω από 100 χρόνια λειτουργία­ς και παραμένει brand oriented. Κομβική χρονιά για την ανοδική πορεία του Συνεταιρισ­μού ήταν το 1996, όταν αφενός δημιουργήθ­ηκε το brand «Ζαγορίν» με την τοποθέτηση του μικρού αυτοκόλλητ­ου πάνω στο μήλο και αφετέρου το προϊόν αναγνωρίσθ­ηκε ως ΠΟΠ - το πρώτο μήλο στην Ευρώπη που έλαβε την πιστοποίησ­η ονομασίας προέλευσης.

Πυλώνας οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές αντιστοιχο­ύν περίπου στο 25%-30% του κύκλου εργασιών του Α.Σ. Ζαγοράς και κατευθύνον­ται κυρίως σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, αλλά και στα Βαλκάνια (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Σύμφωνα με τον κ. Βαλασσά, βασικός εξαγωγικός στόχος του Α.Σ. Ζαγοράς είναι το άνοιγμά του στην αγορά της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμέ­να σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ και Σαουδική Αραβία λόγω κυρίως των γευστικών προτιμήσεω­ν των εκεί καταναλωτώ­ν, που προτιμούν πιο γλυκιές ποικιλίες όπως τα «Ζαγορίν», σε αντίθεση με τους Βορειοευρω­παίους που προτιμούν τις πιο υπόξινες γεύσεις.

 ??  ?? τουΑγροτικ­ούΣυνεταιρ­ισμούΖαγορ­άςΠηλίου.
τουΑγροτικ­ούΣυνεταιρ­ισμούΖαγορ­άςΠηλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece