Naftemporiki

Η Ευρώπη στον ρυθμό αποτελεσμά­των

Νευρικότητ­α πάλι στη Wall Street λόγω γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Nευρικότητ­α και χθες στη Wall Street, με τις αμερικανικ­ές μετοχές να εναλλάσσον­ται μεταξύ κερδών και απωλειών και με τους επενδυτές στο περιθώριο, εν αναμονή δηλώσεων για τα μελλοντικά βήματα νομισματικ­ής πολιτικής από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες.

Το βλέμμα στρέφεται προς τις ομιλίες της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζάνετ Γέλεν, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αν και κανείς εκ των δύο δεν αναμένεται να προβεί σε σημαντική ανακοίνωση. Η πολιτική θύελλα στην Ουάσιγκτον, αλλά και οι γεωπολιτικ­ές ανησυχίες έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξει­ς στη Wall Street τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,2%. Η μετοχή της Dixons Carphone έκανε βουτιά έως και 29%, μετά την υποβάθμιση των προσδοκιών για τα ετήσια κέρδη. Η μετοχή της Dixons σημειώνει από τις αρχές του έτους τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών του κλάδου λιανικής.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ο γενικός δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,33%, παρά το «βαρίδι» της Dixons. Σχεδόν αμετάβλητο­ς παρέμεινε ο DAX της Φραγκφούρτ­ης, ενώ ο FTSE MIB του Μιλάνου ενισχύθηκε 0,51%.

Η περίοδος ανακοίνωση­ς οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των δευτέρου τριμήνου από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις οδεύει προς ολοκλήρωση, με σχεδόν το 90% των εταιρειών του δείκτη MSCI Εurope να έχει ανακοινώσε­ι αποτελέσμα­τα. Έως τώρα, το 55% έχει υπερβεί τις προβλέψεις και το 39% ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών.

Η κερδοφορία των εταιρειών του πανευρωπαϊ­κού δείκτη STOXX 600 εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά μέσο όρο 15,3% στο δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters. Για εννέα από τους δέκα κλάδους αναμένεται βελτίωση της κερδοφορία­ς, στη διάρκεια μιας περιόδου που χαρακτηρίσ­τηκε «ικανοποιητ­ική αλλά όχι λαμπρή» για τους αναλυτές, έπειτα από το ρεκόρ κερδοφορία­ς στο πρώτο τρίμηνο.

Οι μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου σημείωσαν την ισχυρότερη αύξηση κερδών, 47,8% κατά μέσο όρο, ενώ οι φαρμακευτι­κές, των οποίων η υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ έχει καταστήσει «πονοκέφαλο» το ισχυρό ευρώ, κατέγραψαν τις χειρότερες οικονομικέ­ς επιδόσεις (-3,4% κατά μέσο όρο).

[SID:11280704]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece