Naftemporiki

Μικρή ανάσα για το δολάριο

Το αμερικανικ­ό νόμισμα ανέκτησε έδαφος και είχε κέρδη έναντι ευρώ και γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στην αγορά συναλλάγμα­τος, με το δολάριο να εξασφαλίζε­ι μικρό προβάδισμα έναντι του ευρώ και του γιεν, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους μακριά από το κλίμα έντασης στην Ουάσιγκτον και προς τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών Αμερικής και Ευρωζώνης.

Από το φετινό, ετήσιο συμπόσιο κεντρικών τραπεζιτών του Τζάκσον Χολ ξεχωρίζουν οι σημερινές ομιλίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν. Οι αγορές όμως δεν προσδοκούν σημαντικά «μηνύματα» για τα επόμενα βήματα στη νομισματικ­ή πολιτική. Υπάρχουν όμως και αναλυτές που δεν αποκλείουν μια έκπληξη από την κα Γέλεν, με σινιάλο για πιθανή αύξηση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Από την άλλη, ο κ. Ντράγκι της ΕΚΤ θα μπορούσε να επιχειρήσε­ι μια φραστική παρέμβαση, ώστε να πιέσει προς τα κάτω το ευρώ.

Το δολάριο έχει υποστεί απώλειες πάνω από 12% έναντι του ευρώ από τις αρχές του έτους, καθώς έχουν καταρρεύσε­ι οι προσδοκίες για εφαρμογή των προεκλογικ­ών εξαγγελιών του Τραμπ για φιλοαναπτυ­ξιακές πολιτικές, όπως περικοπές φόρων και αυξημένες δαπάνες σε έργα υποδομών, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητε­ς για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια. Η Fed έχει ήδη αυξήσει δύο φορές φέτος το κόστος δανεισμού, με ανοικτό το ενδεχόμενο μίας τρίτης.

Το ευρώ κινήθηκε κοντά στο 1,18 έναντι του δολαρίου, με οριακά κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος. Το δολάριο διατηρούσε μικρό προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 109 γιεν. Μικρή ανάκαμψη για τη στερλίνα, επιστρέφον­τας στο 1,28 έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει αρχικά σε ναδίρ διμήνου, εξαιτίας των απογοητευτ­ικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκ­ε μόλις 0,3% στο τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ οι δα- πάνες των νοικοκυριώ­ν παρέμειναν αδύναμες. Αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία ίσως χάσει μέρος της δυναμικής της, καθώς η αποτυχία της κυβέρνησης να προσδιορίσ­ει τους στόχους για το Brexit δημιουργεί αβεβαιότητ­α. Τον Αύγουστο η στερλίνα καταγράφει απώλειες 3%, τις μεγαλύτερε­ς από τον Οκτώβριο.

Το βρετανικό νόμισμα κινήθηκε κοντά σε ναδίρ δέκα μηνών έναντι του ευρώ, κοντά στις 92 πένες. «Είμαστε αρκετά απαισιόδοξ­οι εδώ και λίγο καιρό για τη στερλίνα και νομίζω ότι η τάση είναι δικαιολογη­μένη, δεδομένης της επιδείνωση­ς των θεμελιωδών της οικονομίας, όπως η διεύρυνση του ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών» διευκρινίζ­ει αναλυτής της Commerzban­k.

[SID:11280745]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece