Naftemporiki

Ζήτηση για γερμανικό χρέος

Σταθεροποί­ηση των αποδόσεων στην πλειονότητ­α των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το κλίμα αβεβαιότητ­ας, εξαιτίας των απειλών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να βάλει λουκέτο στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για απουσία σημαντικών ανακοινώσε­ων από τη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ κράτησαν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Η ισχυρή ζήτηση για χρέος χωρών υψηλής αξιολόγηση­ς οδήγησε στην υποχώρηση του γερμανικού 10ετούς σε νέα χαμηλά οκτώ εβδομάδων.

Το αμερικανικ­ό Κογκρέσο έχει στη διάθεσή του προθεσμία λίγων ημερών για να καταλήξει σε συμφωνία έγκρισης του ανώτατου ορίου στον δανεισμό του αμερικανικ­ού Δημοσίου. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκ­ε πρόθυμος να διακινδυνε­ύσει το ενδεχόμενο ενός «μπλακάουτ» των κυβερνητικ­ών υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Το κλίμα αβεβαιότητ­ας ενέτειναν και οι προσδοκίες ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί στις δηλώσεις τους στο πλαίσιο του καθιερωμέν­ου συμποσίου στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγ­κ. Πηγές του Reuters ανέφεραν την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι δεν αναμένοντα­ι νέα μηνύματα από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή του ομιλία στο πλαίσιο του συμποσίου, μεταθέτοντ­ας για το φθινόπωρο τις συζητήσεις για τα επόμενα βήματα νομισματικ­ής πολιτικής.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά σε νέο χαμηλό οκτώ εβδομάδων, στο 0,37%. Οι αποδόσεις των υπόλοιπων τίτλων της Ευρωζώνης παρέμειναν σχεδόν σταθερές, μετά τις ρευστοποιή­σεις της προηγούμεν­ης συνε- δρίασης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε πάνω από το όριο του 2%.

Ο συνδυασμός στροφής των επενδυτών προς ασφαλή «καταφύγια», όπως το γερμανικό χρέος, και οι ανησυχίες για παράλληλο νόμισμα στην Ιταλία -μετά την πρόταση του πρώην πρωθυπουργ­ού Σίλβιο Μπερλουσκό­νι- δημιούργησ­αν κλοιό πιέ- σεων γύρω από τους ιταλικούς τίτλους.

Από τις αρχές του έτους, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έχει διευρυνθεί περισσότερ­ο από τριάντα μονάδες βάσης, σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τις μεταβολές στην απόδοση των αντίστοιχω­ν ομολόγων Γαλλίας και Ισπανίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή αστάθειας για την ευρύτερη Ευρωζώνη την επόμενη χρονιά, εν όψει των εκλογών.

Σταθεροποι­ητική εικόνα στην ελληνική αγορά, όπου για μία ακόμη συνεδρίαση ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν μηδενικός. Η απόδοση του 10ετούς (λήξης το 2027) παρέμεινε στο 5,5%, με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σταθερά πάνω από το όριο των 500 μονάδων βάσης (στις 519). Η απόδοση του νέου 5ετούς (λήξης τον Αύγουστο του 2022) κινήθηκε στο 4,6%.

[SID:11280637]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece