Naftemporiki

Στο Τζάκσον Χολ με στόχο δυναμική διεθνή ανάπτυξη

Σήμερα οι ομιλίες των Τζάνετ Γέλεν και Μάριο Ντράγκι

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Με σύνθημα την «προώθηση μιας δυναμικής, παγκόσμιας ανάπτυξης», οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες συγκεντρών­ονται για μία ακόμη χρονιά στο θέρετρο του Τζάκσον Χολ. Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζάνετ Γέλεν, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, που έχουν προγραμματ­ιστεί για σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αναμένοντα­ι σημαντικές ανακοινώσε­ις, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αποφύγουν ξεκάθαρα μηνύματα προς τις αγορές. «Να στηρίξουμε μια δυναμική παγκόσμια οικονομία» είναι το σύνθημα του φετινού συμποσίου που διοργανώνε­ι από το 1978 η Ομοσπονδια­κή Κεντρική Τράπεζα της πολιτείας του Κάνσας, μιας από τις δώδεκα περιφερεια­κές κεντρικές τράπεζες που συνθέτουν από κοινού την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Στις ΗΠΑ η Fed έχει ήδη κάνει στροφή προς την άσκηση αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, έχοντας εγκαινιάσε­ι κύκλο αύξησης επιτοκίων. Από τις αρχές του έτους έχει αυξήσει δύο φορές το κόστος δανεισμού, με πιο πρόσφα- τη κίνηση τον Ιούνιο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 1% με 1,25%. Η αμερικανικ­ή Ομοσπονδια­κή Τράπεζα έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη κίνηση πριν από τα τέλη του έτους, μια προοπτική που, σύμφωνα με την Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρο της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κάνσας, παραμένει ορατή.

Εάν τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, τότε πιθανότατα θα υπάρξει ευκαιρία για τη Fed να αυξήσει πάλι τα επιτόκια το 2017.

«Θα εξετάσουμε τα μακροοικον­ομικά τις επόμενες εβδομάδες καθώς προετοιμαζ­όμαστε για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ και θα δούμε εάν συνεχίζει να βγάζει νόημα», δήλωσε η κα Τζορτζ σε συνέντευξή της στο Bloomberg, αναφερόμεν­η σε μια ακόμη αύξηση του κόστους χρήματος φέτος. Αλλά και στην Ευρωζώνη, παρότι η οικονομία ανεβάζει ταχύτητα και αναπτύσσετ­αι δυναμικά, φέρνοντας τον πρόεδρο της ΕΚΤ πιο κοντά στην προοπτική απόσυρσης των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης, δεν αναμένοντα­ι από τον Μάριο Ντράγκι σημαντικές ανακοινώσε­ις στο Τζάκσον Χολ.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ προετοιμάζ­ονται να συζητήσουν πώς θα αποσύρουν σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο ήπιος πληθωρισμό­ς -μόλις στο 1,3%, σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του στόχου 2%- θέτει σε δίλημμα την ΕΚΤ, όπως και το ισχυρό ευρώ, που από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 12% έναντι του δολαρίου. Στο ζήτημα του ανατιμημέν­ου ευρώ αναφέρθηκε χθες ο Άρντο Χάνσον, αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ, ο οποίος εμφανίστηκ­ε καθη- συχαστικός. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Χάνσον διευκρίνισ­ε ότι τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου σε μεγάλο βαθμό αποτελούν αντανάκλασ­η του οικονομικο­ύ momentum της περιοχής.

Σε προηγούμεν­ες δηλώσεις του, ο κ. Χάνσον είχε αναφέρει ότι η έξοδος της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά τα χαμηλά επιτόκια και ο «φουσκωμένο­ς» ισολογισμό­ς της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριγμα για τα επόμενα χρόνια.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 7 Σεπτεμβρίο­υ. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters προέβλεπαν αυξημένες πιθανότητε­ς να ανακοινώσε­ι αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τη γερμανική χρηματιστη­ριακή εφημερίδα «Boersenzei­tung», ο Μάριο Ντράγκι έχει και έναν πρόσθετο λόγο να μην προβεί σε βεβιασμένε­ς εξαγγελίες και αυτός είναι οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ. «Στη Γερμανία διεξάγοντα­ι σε έναν μήνα ομοσπονδια­κές εκλογές. Ο Ντράγκι και οι υπόλοιποι σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθο­ύν αργότερα ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άσκησαν επιρροή στην έκβαση των εκλογών». [SID:11280310]

 ??  ?? Η Fed έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους, μια προοπτική που, σύμφωνα με την Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρο της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κάνσας, παραμένει ορατή.
Η Fed έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους, μια προοπτική που, σύμφωνα με την Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρο της ομοσπονδια­κής τράπεζας του Κάνσας, παραμένει ορατή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece