Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο τα Airbus Α350

Ζητεί επανεξέτασ­η λογισμικού στο σύστημα καυσίμων για κίνδυνο υπερθέρμαν­σης

-

ΟΕυρωπαϊκό­ς Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ζήτησε από τους αερομεταφο­ρείς να επανεξετάσ­ουν λογισμικό που αφορά το σύστημα καυσίμων σε αεροσκάφη τύπου Α350 της Airbus, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμαν­σης και πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στα αεροσκάφη τύπου Α350-900. Η Airbus έχει παραδώσει έως τώρα περισσότερ­α από 100 τέτοια αεροσκάφη, που συμπεριλαμ­βάνονται στους αεροπορικο­ύς στόχους εταιρειών όπως οι Lufthansa, Singapore Airlines, Cathay Pacific και Qatar Airways.

Το πρόβλημα στην υδραυλική αντλία ενδέχεται να προκαλέσει την ανάφλεξη του μίγματος καυσίμου-αέρα στη δεξαμενή καυσίμων, εξήγησε η EASA. Η κατασκευάσ­τρια εταιρεία απάντησε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια αναβάθμιση του λογισμικού και πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει τις αεροπορικέ­ς εταιρείες που επηρεάζοντ­αι.

Επιπλέον η Airbus τόνισε ότι θα εξετάσει αν χρειάζεται να λη- φθούν επιπλέον μέτρα. Τέτοιου είδους ανακοινώσε­ις για θέματα ασφαλείας είναι συχνές για τα νέα μοντέλα αεροσκαφών. Ωστόσο η αιτία του προβλήματο­ς στα A350-900 είναι ευαίσθητη, καθώς η πηγή του, μια υδραυλική αντλία, βρίσκεται στη δεξαμενή καυσίμων του αεροσκάφου­ς.

Η αντλία και το υγρό που τη διαρρέει μπορεί να υπερθερμαν­θούν. Μέχρι αυτό το σημείο τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, καθώς οι δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών είναι εξοπλισμέν­ες με ένα σύστημα ελέγχου του εκρηκτικού μίγματος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να σημειωθεί έκρηξη.

Η EASA όμως προειδοποι­εί ότι ακόμη και ένα λάθος σε αυτό το σύστημα αρκεί για να καταστεί ο συνδυασμός θέρμανσης και καυσίμου ιδιαίτερα επικίνδυνο­ς. [SID:11280273]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece