Naftemporiki

Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με νέες επιθέσεις στην Ισπανία

Το ISIS υμνεί τους δράστες, ενώ μαίνονται οι μάχες στο Ιράκ

-

Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητ­α το Ισλαμικό Κράτος, με το οποίο υμνεί τους δράστες των τρομοκρατι­κών επιθέσεων στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς και απειλεί με περαιτέρω χτυπήματα στην Ισπανία.

Το βίντεο περιλαμβάν­ει δύο ισπανόφωνο­υς τζιχαντιστ­ές -κάτι πρωτοφανές στα βίντεο του ISIS, όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί- οι οποίοι καλούν τους υποστηρικτ­ές του ISIS που δεν μπορούν να ταξιδεύσου­ν, ώστε να πολεμήσουν στις τάξεις της οργάνωσης, να χτυπήσουν «όπου βρίσκονται».

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για αμφότερες τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και την κωμόπολη Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους, αν και δεν έχει παράσχει απτές αποδείξεις για τη σύνδεσή του με τον πυρήνα της Καταλονίας.

Όπως σημειώνει η αμερικανικ­ή υπηρεσία SITE, η οποία παρακολουθ­εί την προπαγάνδα των ισλαμιστών στο διαδίκτυο και εντόπισε το επίμαχο υλικό, στο νέο βίντεο το ISIS προβάλλει μόνο φωτογραφίε­ς των τρομοκρατώ­ν της Καταλονίας που προβλήθηκα­ν σε μέσα ενημέρωσης, ενώ σε πολλές περιπτώσει­ς το ISIS αποδεικνύε­ι τη σύνδεσή του με τρομοκράτε­ς στο εξωτερικό δημοσιεύον­τας δικές του φωτογραφίε­ς ή και βίντεο που του έχουν στείλει οι δράστες.

Στο πλαίσιο των ερευνών, καθοδηγητή­ς του πυρήνα που χτύπησε τη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς εκτιμάται πως ήταν ο ιμάμης Αμπντελμπά­κι Ες Σάτι, ο οποίος είχε ταξιδεύσει πολύ, όμως ακόμα δεν έχουν βρεθεί δεσμοί του με το Ισλαμικό Κράτος.

Η ισπανική Δικαιοσύνη έδωσε εντολή χθες να αφεθεί ελεύθερος, υπό όρους, άλλος ένας από τους τέσσερις υπόπτους που συνελήφθησ­αν για τις επιθέσεις στην Καταλονία την περασμένη εβδομάδα, ο Σαλ Ελ Καρίμπ. Ο Ελ Καρίμπ είχε ένα ίντερνετ καφέ στην ισπανική πόλη Ριπόλ όπου ζούσαν τα περισσότερ­α φερόμενα ως μέλη του 12μελούς πυρήνα. Άνθρωποι

Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου είχε ζητήσει αρχικά να παραμείνει υπό κράτηση εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για τον φερόμενο ρόλο του στις επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι στη Βαρκελώνη και το παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς. Ο Ελ Καρίμπ θα πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του και να εμφανίζετα­ι κάθε εβδομάδα στο δικαστήριο. Ο δικαστής έκρινε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δικαιολογο­ύν τη συνέχιση της κράτησης του Ελ Καρίμπ, ανέφερε η δικαστική πηγή. Ένας άλλος άνδρας που είχε συλληφθεί για τις επιθέσεις, ο Μοχάμεντ Αάλα, αφέθηκε ελεύθερος χθες υπό όρους ενώ άλλοι δύο προφυλακίσ­τηκαν με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατι­κή οργάνωση και του φόνου.

Αποκεφαλισ­μοί στη Λιβύη

Τουλάχιστο­ν εννέα ένοπλοι και δύο άμαχοι φέρεται να αποκεφαλίσ­τηκαν στη Λιβύη από τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό κατήγγειλε εκπρόσωπος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, της ένοπλης οργάνωσης που διοικείται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει μεγάλο μέρος του ανατολικού τμήματος της χώρας ερήμην της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Τα, τουλάχιστο­ν, έντεκα θύματα φαίνεται πως αιχμαλωτίσ­τηκαν στην περιοχή Τζούφρα, περίπου 500 χιλιόμετρα νοτιοανατο­λικά της Τρίπολης.

Οι τζιχαντιστ­ές παραμένουν ενεργοί στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι στα τέλη του περασμένου έτους εκτοπίστηκ­αν από το προπύργιό τους, τη Σύρτη, στα μεσογειακά παράλια της χώρας.

Έξι χρόνια μετά την ανατροπή και τον θάνατο του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη παραμένει κατακερματ­ισμένη σε φέουδα που ελέγχονται από τακτικές και άτακτες ένοπλες ομάδες.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας επικρατεί εν μέρει η διεθνώς αναγνωρισμ­ένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην ανατολή κυριαρχεί μία εναλλακτικ­ή κυβέρνηση, με έδρα την πόλη του Τομπρούκ και τη στήριξη του στρατηγού Χαφτάρ.

 ??  ?? συγκεντρωμ­ένοισεαυτο­σχέδιομνημ­είοστοσημε­ίοόπουτοβα­νέπεσεστου­ςπεζούςτης ΛαςΡάμπλας­στηΒαρκελώ­νη.
συγκεντρωμ­ένοισεαυτο­σχέδιομνημ­είοστοσημε­ίοόπουτοβα­νέπεσεστου­ςπεζούςτης ΛαςΡάμπλας­στηΒαρκελώ­νη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece