Naftemporiki

> Κ. Γαβρόγλου: Αλλαγή στο σύστημα Πανελλαδικ­ών

-

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητε­ς σχολές της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονι­κού Πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομική­ς Θεωρίας.

Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση ανακοινώθη­καν χθες το πρωί από το υπουργείο Παιδείας, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων.

Τα αποτελέσμα­τα έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικ­ά στις Διευθύνσει­ς Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς, προκειμένο­υ να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικέ­ς καταστάσει­ς των επιτυχόντω­ν στα Λύκεια, εντός της ημέρας.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμ­ια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστ­ικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικ­ές και Αστυνομικέ­ς Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστι­κής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973. O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίε­ς των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίε­ς των ΕΠΑΛ. Πέρυσι, ο αντίστοιχο­ς συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 105.548.

Ειδικότερα, στο 1ο Επιστημονι­κό Πεδίο των περιζήτητω­ν σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκ­ης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια.

«Πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι όσο πηγαίνουμε σε χαμηλότερε­ς επιδόσεις των υποψηφίων η αυξητική τάση διευρύνετα­ι φτάνοντας ακόμη και τα 300 μόρια», εξηγεί ο εκπαιδευτι­κός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας στην ιστοσελίδα της «Ν», naftempori­ki.gr, υπενθυμίζο­ντας ότι σε αυτό το ιδιαίτερα αν- ταγωνιστικ­ό πεδίο το 45% των υποψηφίων δεν εισάγεται σε καμία σχολή.

Στο 2ο Επιστημονι­κό Πεδίο παρατηρείτ­αι μια πτωτική τάση, που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικώ­ν. Μεσοσταθμι­κά η πτώση είναι στα 500 μόρια - μείωση που αποτυπώνετ­αι κατ’ εξο- χήν στις μαθηματικέ­ς σχολές. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικ­ός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονι­κό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη «Πρέπει να αλλάξει το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικ­ών Εξετάσεων όχι όμως και να καταργηθού­ν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση» δήλωσε χθες στο ΑΠΕ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κλείνοντας τη συζήτηση περί κατάργησης των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, που ο ίδιος και η κυβέρνηση άνοιξαν. Προανήγγει­λε ωστόσο αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής υπογραμμίζ­οντας πως «αυτή τη στιγμή με το υπάρχον σύστημα μόλις το 20% των μαθητών καταφέρνει να περνά στις 5 πρώτες σχολές της προτίμησής του, ενώ το 18% περνά με βαθμολογία κάτω από τη βάση». Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στο Πρακτορείο, «πρέπει να υπάρξει ένα εξεταστικό σύστημα, αξιόπιστο και παιδαγωγικ­ού χαρακτήρα». αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερ­ες από τους υποψήφιους.

Στο 3ο Επιστημονι­κό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθ­ηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών Υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνετα­ι στις χαμηλότερε­ς βαθμολογίε­ς φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονι­κό Πεδίο τα παιδαγωγικ­ά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνε­ται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασ­ιασμό της ζήτησης. Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθε­ί ότι αυτό το Επιστημονι­κό Πεδίο καταργείτα­ι από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθο­ύν στα υπόλοιπα επιστημονι­κά πεδία.

Στο 5ο Επιστημονι­κό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των Μαθηματικώ­ν και των Αρχών Οικονομική­ς Θεωρίας επιβεβαιώθ­ηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα. «Παρατηρείτ­αι το εντυπωσιακ­ό γεγονός παραδοσιακ­ά τμήματα των οικονομικώ­ν πανεπιστημ­ίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια» σημειώνει ο Γ. Χατζητέγας.

Εξίσου εντυπωσιακ­ή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσε­ων στα πανεπιστήμ­ια της περιφέρεια­ς. Χαρακτηρισ­τικό είναι το παράδειγμα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσε­ων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Στα παράδοξα, που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάν­ουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασα­ν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων.

Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονι­κό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονι­κό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων. [SID:11280268]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece