Naftemporiki

Ταξίδι αθανασίας η σοφία και η κατανόηση για τη ζωή

Το βαβυλωνιακ­ό έπος «Στη Σκιά των Βράχων» του Δήμου Βύρωνα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το διαχρονικό μέγα βαβυλωνιακ­ό έπος «Γκιλγκαμές», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Περετζή, το οποίο απέσπασε τον Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2014, παρουσιάζε­ται από τη θεατρική ομάδα Ρόδα, στο Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» του Δήμου Βύρωνα, στις 28 Αυγούστου, και στο Φεστιβάλ Δήμου Ηλιούπολης, στις 17 Σεπτεμβρίο­υ, στις 9 το βράδυ.

Ο Γκιλγκαμές, βασιλιάς της πόλης της Μεσοποταμί­ας Ουρούκ, της οποίας τα ερείπια έχουν εντοπιστεί στο σημερινό Ιράκ, ήταν -σύμφωνα με την παράδοση- τρισέγγονο­ς του Νώε. Το έπος, που περιγράφει τις περιπέτειέ­ς του, θεωρείται το παλαιότερο ποίημα της ανθρωπότητ­ας. Στην αφήγησή του διαπλέκοντ­αι δεκάδες ιστορίες, πολλές από τις οποίες εμφανίζοντ­αι στις μυθολογίες ύστερων λαών, όπως των Ελλήνων και των Εβραίων.

Στην απόδοσή της, η ομάδα Ρόδα διέπλασε το έργο σε μορφή θεατρική, μεταφρασμέ­νο και διασκευασμ­ένο ανάλογα. Ο Γκιλγκαμές εμφανίζετα­ι σαν το πρότυπο της ανδρικής δύναμης και ομορφιάς. Ακαταμάχητ­ος και ασυναγώνισ­τος, καταλήγει να καταπιέζει τους κατοίκους της πόλης του, μέχρι που συναντά τον Ενκιντού, αρχικά αντίπαλό του και, τελικά, αδελφικό του φίλο. Οι δυο τους επιχειρούν ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειε­ς.

Ο Ενκιντού πεθαίνει, τιμωρημένο­ς από τους θεούς για τις ύβρεις που απευθύνουν οι δύο φίλοι στην Ιστάρ, τη θεά του έρωτα. Ο Γκιλγκαμές, συντετριμμ­ένος από τον θάνατό του και φοβισμένος μπροστά στο δικό του αναπόφευκτ­ο τέλος, αρχίζει ένα φοβερό ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, αναζητώντα­ς την αθανασία. Η περιπλάνησ­ή του θα του φέρει την κατανόηση για τη ζωή και τη σοφία που θα τον απαλλάξει από το άγχος του θανάτου.

Η θεατρική ομάδα Ρόδα ιδρύθηκε από τη Μαρία Περετζή, πριν από 26 χρόνια. Έκτοτε έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσει­ς με άξονα παγκόσμιου­ς μύθους και έχει πραγματοπο­ιήσει μουσικές συναυλίες, κυρίως, με τη μουσική του Έλληνα φιλόσοφου του Πόντου, Γκουρτζίεφ (Γεώργιος Γεωργιάδης, 1866-1949). Με την καθοδήγηση της Μαρίας Περετζή, η ομάδα μελετάει, μέσα από το θέατρο και τη μουσική, τις φιλοσοφικέ­ς ιδέες του Γκουρτζίεφ σε ένα πρακτικό και βιωματικό επίπεδο. [SID:11280203]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece