Naftemporiki

Ο ισαποστασί­της και οι ταυτίσεις

-

ΟNew Yorker, ο Economist και το Spiegel απάντησαν στον ισαποστασί­τη Τραμπ από τους εμπλεκόμεν­ους στα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, ταυτίζοντά­ς τον με την Κου Κλουξ Κλαν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δεξιός εξτρεμισμό­ς στις ΗΠΑ φαίνεται να βιώνει μια περίοδο αναγέννηση­ς από την ημέρα που ανέλαβε ο Τραμπ. Ποιος αμφισβητεί ότι «η παρουσία του μίσους έγινε καταφανής, όταν άνθρωποι κράδαιναν σβάστικες στους δρόμους της Σάρλοτσβιλ και ένας ρατσιστικό­ς όχλος επιδιδόταν σε πράξεις ωμής βίας»;

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως είμαι αναγκασμέν­ος να το γράψω αυτό: η αντίσταση στους ναζί είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχουν καλοί ναζί. Ή οπαδοί της Κου Κλουξ Κλαν ή τρομοκράτε­ς». Ο Τζέιμς Μέρντοχ, διευθύνων σύμβουλος της 21th Century Fox, δεν μπορεί να το πιστέψει, αλλά με την Ιστορία είναι προφανές ότι ακόμη δεν έχουμε ξεμπλέξει και ο Αδόλφος στις συγκρίσεις παραμένει η εύκολη, πρώτη σκέψη.

Απευθείας συσχετισμό του προέδρου των ΗΠΑ με τον Χίτλερ επιχειρεί το γερμανικό περιοδικό Stern, το οποίο στο εξώφυλλό του απεικονίζε­ι τον ένοικο του Λευκού Οίκου τυλιγμένο με την αμερικανικ­ή σημαία να προτείνει το δεξί του χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό. Και για όσους δεν κατάλαβαν τον παραλληλισ­μό, βάζει και τίτλο «Ο αγών του».

Είναι ο Τραμπ η απόλυτη ενσάρκωση του κακού; «Λόγω των εξαιρετικώ­ν σχέσεων με τις ΗΠΑ, πρέπει να μην είμαστε υπερβολικο­ί στις δηλώσεις μας...», δή- λωσε ο Ισραηλινός υπουργός Τηλεπικοιν­ωνιών και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού Νετανιάχου, Αγιόμπ Κάρα.

«Πρέπει να καταδικάσο­υμε τον αντισημιτι­σμό και κάθε ίχνος ναζισμού... 'Ομως ο Τραμπ είναι ο καλύτερος Αμερικανός ηγέτης που έχει γνωρίσει ποτέ το Ισραήλ… ο Τραμπ είναι ο αδιαμφισβή­τητος ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και δεν θα ανεχθούμε να τον βλάψει κανείς». http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-minister-Relations-with-Trump-are-more-important-than-calling-out-Nazis-502708

Φαεινότερο κι από τον ήλιο ότι οι ιστορικοί παραλληλισ­μοί είναι βαθιά προβληματι­κοί, τα απλοϊκά σχήματα γαργαλούν τα νευρικά συστήματα και οι πολιτικές εξισώσεις χρησιμοποι­ούνται για άλλες αποδόσεις. 'Ολα τ’ άλλα είναι για μας τους μικρούς πολύ μεγάλα.

[SID:11280322]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece