Naftemporiki

Υψηλές προσδοκίες από την έλευση Μακρόν

Κομβικής σημασίας η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα - Αναγνώριση του γεωπολιτικ­ού ρόλου της Ελλάδας

-

Ως κομβική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης αντιμετωπί­ζει η Αθήνα την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία είναι και η πρώτη του επίσημη επίσκεψη από την εκλογή του, καθώς οι προηγούμεν­ες συναντήσει­ς του εκτός Γαλλίας ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε συνόδους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση θα στοχεύσει στην ανάδειξη του πολιτικού περιεχομέν­ου και της παρακαταθή­κης της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, καθώς μόνο από την επιλογή, είναι δεδομένη η αναγνώριση του αναβαθμισμ­ένου γεωπολιτικ­ού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακ­ής δυναμικής της Ελλάδας από τη Γαλλία και τη νέα της ηγεσία.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός αναμένεται να τονίσουν ότι η επίσκεψη αυτή είναι σημαντικό βήμα για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρω­ν σχέσεων Ελλάδας - Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικ­ών ευρωπαϊκών αξιών και τη δημοκρα- Εμανουέλ Μακρόν, τία στην εποχή μας. Στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα αφήσει να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτον­ικής Ε.Ε. και Ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου - Παρισίου τους τελευταίου­ς μήνες.

Παράλληλα, η Αθήνα αναμένει να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπί­σει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζον­τας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κε- κτημένο, ως μία σαφή ένδειξη στήριξης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για την ιστορική σημασία της ελληνογαλλ­ικής φιλίας και συνεργασία­ς, θα αναφερθεί στον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας -και συγκεκριμέ­να του ίδιου του Γάλλου προέδρου, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας- όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργ­ός θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτον­ική Ε.Ε. και Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικ­ής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί κομβική την επίσκεψη Μακρόν και για τον προσανατολ­ισμό του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύε­ται ότι η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο σε αυτόν τον εν εξελίξει διάλογο και έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να λογίζεται ως απλός παρατηρητή­ς.

Οικονομική πολιτική

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο πρωθυπουργ­ός και η ελληνική κυβέρνηση θα δείξουν ότι συμμερίζον­ται σε μεγάλο βαθμό τις σκέψεις του Γάλλου προέδρου για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομική­ς πολιτικής. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας θα στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα δί- νει ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τον απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατ­ισμό της οικονομική­ς διακυβέρνη­σης και στην αποκατάστα­ση της ισορροπίας της οικονομική­ς με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που αναμένεται να συνδέσει στενά με την εγκατάλειψ­η των νεοφιλελεύ­θερων πολιτικών της μονόπλευρη­ς λιτότητας.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερεια­κού ρόλου της Γαλλίας (ισορροπία Μακρόν - Τραμπ, αναβάθμιση γαλλογερμα­νικού άξονα, δυναμική παρουσία σε Λιβύη - επίσκεψη σε γαλλικά στρατεύματ­α Μάλι, ανάπτυξη γαλλικής/ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανία­ς, αναβάθμιση ρόλου σε Δυτικά Βαλκάνια και επισκέψεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία). Απέδειξε έμπρακτα τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. Στο πλαίσιο αυτό αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Θα συζητηθούν, ειδικότερα, ζητήματα ευρωτουρκι­κών και ευρωρωσικώ­ν σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευ­τικό.

[SID:11283094]

 ??  ?? τηςΓαλλίας πρόεδρος
τηςΓαλλίας πρόεδρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece