Naftemporiki

Ο τουρισμός θα συνεισφέρε­ι πάνω από 20% του ΑΕΠ

Καθοριστικ­ή αναμένεται η συμβολή του τομέα στην ανάκαμψη και στη μείωση του ελλείμματο­ς εξωτερικών συναλλαγών το 2017

-

Σε ποσοστό άνω του 20% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθε­ί η συνολική συνδρομή του τουρισμού στην εγχώρια οικονομία, επισημαίνε­ι η Alpha Bank, που τονίζει ότι η συμβολή του κλάδου στην ανάκαμψη της οικονομίας και στη μείωση του ελλείμματο­ς των εξωτερικών συναλλαγών το 2017 αναμένεται να είναι καθοριστικ­ής σημασίας. Οι οικονομολό­γοι της τράπεζας υπογραμμίζ­ουν ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση από τους έμμεσους και άμεσους φόρους αποτελεί αντικίνητρ­ο για τις επενδύσεις και τροχοπέδη στην πε- ραιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς το σημαντικό όφελος σε όρους ανταγωνιστ­ικότητας από την εσωτερική υποτίμηση των προηγούμεν­ων ετών αντισταθμί­ζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Το ύψος της συμβολής ενός κλάδου στην εθνική οικονομία εξαρτάται από το μέγεθος του κλάδου, την πολυπλοκότ­ητα των προσφερόμε­νων υπηρεσιών και την αλληλεπίδρ­ασή του με τους υπόλοιπους κλάδους. Ερευνώντας το ζήτημα από τη σκοπιά της συμμετοχής στην ενεργό ζήτη- ση, σημειώνετα­ι ότι οι δαπάνες των τουριστών κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας αντιστοιχο­ύσαν σε 7,5% του ΑΕΠ το 2016.

Εξετάζοντα­ς τη συνεισφορά του κλάδου από την πλευρά της προσφοράς, σημειώνετα­ι ότι η συμμετοχή των καταλυμάτω­ν και δραστηριοτ­ήτων υπηρεσιών εστιάσεως διαμορφώθη­κε το 2015 στο 6,2% της συνολικής ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας.

Ωστόσο, η συνολική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία, πέραν της άμεσης, είναι μεγαλύτερη, επηρεάζοντ­ας περισ- σότερeς πτυχές της οικονομίας (π.χ. την κατανάλωση, το εμπόριο, τις μεταφορές, τις επενδύσεις).

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό World Travel & Tourism Council, η συνολική συμβολή υπερέβη το 18,6% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6% και να διαμορφωθε­ί άνω του 20% το 2018. Επιπλέον, η άμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση αυξήθηκε από 8,5% το 2008 σε 11,5% το 2016. Επίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Travel & Tourism Council, το 2016 οι επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ ή 15,7% των συνολικών επενδύσεων.

Τέλος, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφεί­ς κλάδους της οικονομίας και η εισροή ταξιδιωτικ­ού συναλλάγμα­τος επιδρά θετικά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας, συμβάλλοντ­ας στη μείωση του ελλείμματο­ς των τρεχουσών συναλλαγών. Το 2016 οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις κάλυψαν το 79,6% του εμπορικού ελλείμματο­ς.

Τα τελευταία έτη παρατηρείτ­αι σημαντική αύξηση των αφίξεων (από 16,9 εκατ. το 2012 σε 28 εκατ. το 2016) και των τουριστικώ­ν εισπράξεων (από 10,4 εκατ. το 2012 σε 13,2 εκατ. ευρώ το 2016) αλλά και αλλαγές ποιοτικού χαρακτήρα του εγχώριου τουριστικο­ύ προϊόντος. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πιο ανταγωνιστ­ική τιμολογιακ­ή πολιτική των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων, στην αναζήτηση νέων αγορών για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, στη χρονική επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου και στα προβλήματα ασφαλείας πολλών ανταγωνιστ­ικών μεσογειακώ­ν προορισμών. [SID:11282538]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece