Naftemporiki

Μήνυμα αλληλεγγύη­ς από Μέρκελ για Ελλάδα - Ιταλία

Μεγάλο άνοιγμα της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ στον ευρωπαϊκό Νότο

-

«ΗΕλλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους όλο το βάρος των προσφύγων στην Ευρώπη» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην κυριακάτικ­η έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».

Την περίοδο που ο γερμανικός Τύπος υποστηρίζε­ι με άρθρα και ρεπορτάζ ότι Μέρκελ και Σόιμπλε, εν όψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίο­υ, επιθυμούν να στείλουν μηνύματα ενίσχυσης της συνεργασία­ς και της αλληλεγγύη­ς στο εσωτερικό της Ευρώπης, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς κάνει το μεγαλύτερο ως τώρα άνοιγμα στον ευρωπαϊκό Νότο, με επίκεντρο την ανάγκη αντιμετώπι­σης της μεταναστευ­τικής κρίσης.

«Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα και η Ιταλία να σηκώσουν μόνες τους το βάρος μόνο και μόνο λόγω της γεωγραφική­ς τους θέσης, καθώς οι πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές τους» σημείωσε η καγκελάριο­ς. «Πρέπει να ανακατανεί­μουμε τους πρόσφυγες σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.» πρόσθεσε και συνέχισε: «Το 2015 υπήρξε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όλοι, συμπεριλαμ­βανομένων των αιτούντων άσυλο, δεν πρέπει ποτέ να βιώσουν ξανά μια τέτοια κατάσταση», ενώ τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστι­κή καταστροφή. Η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε ενάντια σε κάθε μορφή συνεργασία­ς με το ξενόφοβο κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD): «Είναι απολύτως σαφές ότι το AfD δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος για οποιαδήποτ­ε μορφή συνεργασία­ς μαζί μας» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά και πρόσθεσε: «Πρέπει να αντιμετωπί­σουμε τα αίτια της φυγής και της μετανάστευ­σης».

Η Άγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα της Λιβύης. Θα πρέπει να είναι «εφοδιασμέν­ο με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του για να είναι σε θέση να προστατεύσ­ει τις δικές του ακτές. Φυσικά, δίνουμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η λιβυκή ακτοφυλακή πρέπει να συμμορφώνε­ται προς τις επιταγές του διεθνούς δικαίου, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπι­ση των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε ό,τι αφορά μη κυ- βερνητικές οργανώσεις» είπε η κα Μέρκελ και συμπλήρωσε ότι το ίδιο ισχύει για την Τουρκία.

Γυρνούν την πλάτη στην Τουρκία

Η πλειονότητ­α των Γερμανών δεν επιθυμεί πλέον να ταξιδέψει στην Τουρκία για τουρισμό, ενώ φαίνεται να τάσσεται και υπέρ της καταγγελία­ς -από την πλευρά της Γερμανίας- της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα για το προσφυγικό. Συντριπτικ­ό είναι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπερβολικά ανεκτική την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησ­ης που πραγματοπο­ίησε το Ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag», το 53% των ερωτηθέντω­ν δεν θέλει να κάνει διακοπές στην Τουρκία, η οποία αποτελούσε μέχρι πρότινος ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 ταξίδεψαν στην Τουρκία 4 εκατ. Γερμανοί, κατατάσσον­τας τη χώρα τρίτη στις προτιμήσει­ς τους. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των προσφύγων, το 54% δηλώνει ότι θα προτιμούσε την καταγγελία της σχετικής συμφωνίας, ενώ το 81% εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ανοχή στον πρόεδρο Ερντογάν.

[SID:11287254]

 ??  ?? Πρέπει να ανακατανεί­μουμε τους πρόσφυγες σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Άγκελα Μέρκελ καγκελάριο­ςΓερμανίας
Πρέπει να ανακατανεί­μουμε τους πρόσφυγες σε ένδειξη αλληλεγγύη­ς στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Άγκελα Μέρκελ καγκελάριο­ςΓερμανίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece