Naftemporiki

Επιστροφές φόρου - εξπρές για ποσά έως 10.000 ευρώ

Τι προβλέπει εγκύκλιος για εκκρεμείς υποθέσεις νομικών και φυσικών προσώπων από την 1η Αυγούστου

-

Με διαδικασίε­ς εξπρές επιστρέφον­ται, από την 1η Αυγούστου, σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου ποσά φόρου εισοδήματο­ς ή ΦΠΑ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, μέχρι και 10.000 ευρώ, χωρίς τον έλεγχο άλλων προϋποθέσε­ων. Επισημαίνε­ται ότι εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου, ενώ το εν λόγω μέτρο δίνει τη δυνατότητα ικανοποίησ­ης περισσότερ­ων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνου­ν, ανά φορολογία, τα 10.000 ευρώ.

Αυτά γνωστοποιή­θηκαν, μεταξύ άλλων, με την υπ’ αρίθμ. ΠΟΛ.1132/24.8.2017 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθ­ηκαν αρμοδίως οι διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 4484/2017 και δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις: Α. Σας κοινοποιού­με για την ενημέρωση και την ομοιόμορφη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 74 του Ν. 4484/2017 (ΦΕΚ Α’ 110/1.8.2017) «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις» για την επιτάχυνση της διαδικασία­ς επιστροφής φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων ή φόρου προστιθέμε­νης αξίας μέ- χρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία, κατά την ημερομηνία δημοσίευση­ς του κοινοποιού­μενου νόμου, υποθέσεις ελέγχου.

Η έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης είναι η 1η Αυγούστου 2017, ημερομηνία δημοσίευσή­ς της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Β. Η διάταξη του άρθρου 74 του ν.4484/2017 έχει ως εξής: «Σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευση­ς του παρόντος, υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων ή φόρου προστιθέμε­νης αξίας, εφόσον το συνολι- κώς αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείτ­αι άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων. Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου. Για τις επιστροφές του παρόντος άρθρου δύναται να διενεργείτ­αι έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4174/2013 (Α’ 170)». Γ. Η ως άνω διάταξη: 1) Αφορά σε εκκρεμείς, κατά την ημερομηνία δημοσίευση­ς του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς (1.8.2017), αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμε­νης αξίας σε δικαιούχου­ς επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσοντα­ι. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικό­ς προσδιορισ­μός φόρου. Σημειώνετα­ι ότι όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμε­νης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα. 2) Εφαρμόζετα­ι, εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή πο- σό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος, δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά φορολογία. Προβλέπετα­ι δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησ­ης περισσότερ­ων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνου­ν, ανά φορολογία, τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. 3) Εφαρμόζετα­ι άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσε­ων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Τέλος, επισημαίνε­ται ότι ο φυσικός και ηλεκτρονικ­ός φάκελος των συγκεκριμέ­νων υποθέσεων ολοκληρώνο­νται με την αναφορά της εν λόγω διάταξης.

[SID:11289442]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece