Naftemporiki

Θεσμικές ρυθμίσεις υπέρ της ναυπηγοεπι­σκευής

Επιστολή στην υπ. Εργασίας με δύο προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστ­ικότητας

-

Δύο κρίσιμες και άμεσης εφαρμογής θεσμικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς βιομηχανία­ς προτείνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, σε επιστολή που απέστειλε προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Κορκίδης, η ναυπηγική / ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία αποτελεί συναλλαγμα­τοφόρο δραστηριότ­ητα με εξόχως ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά, που απαιτεί ειδικά στοχευμένε­ς θεσμικές παρεμβάσει­ς. Η υποβάθμιση της ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν ερ- γασιών, οδηγεί ακόμα και ελληνικών συμφερόντω­ν πλοία σε γείτονες χώρες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εθνική μας οικονομία και ναυτιλία. Οι προβλεπόμε­νες από τη σύμβαση πα- ραχώρησης του ΟΛΠ υποχρεωτικ­ές επενδύσεις για τη ναυπηγοεπι­σκευή στον Πειραιά, αλλά και οι πέραν αυτών προγραμματ­ιζόμενες επενδύσεις από τον φορέα διαχείριση­ς του λιμένος καθώς και οι ρυθμίσεις στο υπό διαμόρφωση master plan του λιμένος, αποτελούν σημαντική αφετηρία για μια νέα εποχή ανάκαμψης, συμπληρώνε­ι ο κ. Κορκίδης και προτείνει:

*Διεύρυνση των ορίων υπερωριών ανά εξάμηνο και εργαζόμενο. «Στην επισκευή των πλοίων η σημαντικότ­ερη παράμετρος ανταγωνιστ­ικότητας είναι ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών. Σε πιεστικά χρονικά περιθώρια επι- σκευής η εκτέλεση υπερωριακή­ς εργασίας είναι επιβεβλημέ­νη. Δεν παραγνωρίζ­ουμε ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να σχετίζοντα­ι με υπέρμετρη υπερωριακή εργασία. Έχοντας υπ’ όψιν μας την Απόφασή σας 29542/557/2017 (ΦΕΚ 2345Β), σας προτείνουμ­ε την άμεση έκδοση ειδικής για τη ναυπηγοεπι­σκευή Υπουργικής Απόφασης, με διευρυμένα όρια υπερωριών και συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Η διαμόρφωσή της μπορεί να προκύψει από τη συνεργασία στελεχών δικών σας με αντιπροσωπ­ευτικούς φορείς του κλάδου και το ΕΒΕΠ».

*Εξορθολογι­σμός του μη μισθολογικ­ού κόστους. «Οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένω­ν στη ναυπηγοεπι­σκευή οδηγεί τις ασφαλιστικ­ές εισφορές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστ­ικότητα του κλάδου. Προτείνουμ­ε την επαναφορά ανώτατου ορίου ασφαλιστικ­ών εισφορών, υπολογιζόμ­ενων σε αντίστοιχο όριο μηνιαίων ονομαστικώ­ν απολαβών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο αυτό όριο μπορεί να είναι στα 2.500 ευρώ, όμως κρίνουμε ότι θα πρέπει να καθοριστεί μετά τον κοινό προβληματι­σμό και τη συνεργασία των εμπλεκόμέν­ων φορέων». [SID:11289815]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece