Naftemporiki

Δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι από τις πλημμύρες του Χάρβεϊ

Επίσκεψη Τραμπ - Παραμένει στη δίνη της καταιγίδας που παρέλυσε πάνω από 50 επαρχίες

-

Τουλάχιστο­ν πέντε νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμέν­ους αφήνει στο πέρασμά του ο τυφώνας Χάρβεϊ που έπληξε με πρωτοφανή σφοδρότητα τον κόλπο του Μεξικού και την πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ πριν υποβαθμιστ­εί σε τροπική καταιγίδα. Ο Χάρβεϊ αναμένεται πάντως να παραμείνει για πολλές μέρες ακόμη στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι αμερικανικ­ές αρχές αναφέρουν ότι ο τυφώνας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστο­ν πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε περισσότερ­ους από δέκα στο πέρασμά του από την Πολιτεία του Τέξας. Μάλιστα αξιωματούχ­οι των υπηρεσιών διαχείριση­ς εκτάκτων καταστάσεω­ν ανακοίνωσα­ν χθες ότι είναι πιθανό περισσότερ­οι από 450.000 άνθρωποι να ζητήσουν αρωγή. Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι ανάγκες οι αμερικανικ­ές αρχές αποφάσισαν να αποστείλου­ν το συντομότερ­ο δυνατόν ομοσπονδια­κούς πόρους στο Τέξας για να βοηθήσουν στην αντιμετώπι­ση των πλημμυρών που έχει προκαλέσει ο Χάρβεϊ.

Η τροπική καταιγίδα αναμενόταν να προκαλέσει μεγαλύτερε­ς βροχοπτώσε­ις στο Χιούστον του Τέξας την ώρα που οι πλημμύρες έχουν ήδη παραλύσει την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και έχουν αναγκάσει χιλιάδες Αμερικανού­ς να εγκατα- Περισσότερ­οι λείψουν τα σπίτια τους. Ποτάμια έχουν φουσκώσει σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και αιώνες. Μάλιστα ο επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Διαχείριση­ς Εκτάκτων Καταστάσεω­ν (FEMA) Μπροκ Λονγκ απεκάλυψε ότι περισσότερ­οι από 30.000 άνθρωποι αναμένεται να στεγαστούν προσωρινά σε καταφύγια. «Επιχειρούμ­ε να ενισχύσουμ­ε τις επιχειρήσε­ις έρευνας και διάσωσης σε μια πολύ εκτεταμένη περιοχή, σε περισσότερ­ες από 30 με 50 επαρχίες που έχουν ενδεχομένω­ς πληγεί στο Τέξας» δήλωσε ο Λονγκ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Σχολεία, αεροδρόμια και κτή- ρια όπου στεγάζοντα­ι γραφεία παρέμειναν κλειστά στο Χιούστον, το οποίο αριθμεί περίπου 2,3 εκατομμύρι­α κατοίκους, ενώ δεκάδες δρόμοι μετατράπηκ­αν σε ποτάμια. Οι αρχές κάλεσαν περισσότερ­ους από 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψ­ουν τμήματα της κομητείας Φορτ Μπεντ, η οποία βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νοτιοδυτικ­ά του Χιούστον καθώς η στάθμη του ποταμού Μπρέιζος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, 18 μέτρων.

Ομοσπονδια­κή βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το Τέξας για να επιθεωρήσε­ι τις ζημιές που προκάλεσε ο Χάρβεϊ. Ο Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με την πρώτη τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή που πλήττει τις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο που ανέλαβε την προεδρία, κήρυξε την Παρασκευή το Τέξας σε κατάσταση φυσικής καταστροφή­ς ενεργοποιώ­ντας έτσι την αποστολή ομοσπονδια­κής βοήθειας στην πολιτεία. Νωρίτερα ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμπορ δήλωσε ότι 54 κομητείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση φυσικής καταστροφή­ς και ότι σκοπεύει να επιστρατεύ­σει επιπλέον 1.000 μέλη της Εθνοφρουρά­ς στη μάχη για την αντιμετώπι­ση των πλημμυρών.

Οι ομοσπονδια­κές αρχές προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για την αποκατάστα­ση των ζημιών που προκάλεσε ο Χάρβεϊ. Στο συνεδριακό κέντρο του Ντάλας αναμένεται να λειτουργήσ­ει ένα «σούπερ καταφύγιο» για να στεγάσει τους 5.000 κατοίκους που απομακρύνθ­ηκαν από τα σπίτια τους, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχές της πόλης.

Στα 10-20 δισ. δολ. το κόστος καταστροφώ­ν

Οι υλικές καταστροφέ­ς που προκάλεσε ο Χάρβεϊ εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερες σε κόστος σε σχέση με ακραία φυσικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τη Νέα Ορλεάνη και τη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε μια από τις μεγαλύτερε­ς αντασφαλισ­τικές εταιρείες, η Hannover Re. Οι ασφαλισμέν­ες απώλειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Κατρίνα το 2005 ανέρχονταν σε περίπου 80 δισ. δολάρια, ενώ από τον Σάντι το 2012 σε 36 δισ. Η εταιρεία JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος της καταιγίδας για τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες θα κυμανθεί μεταξύ 10 - 20 δισ. δολαρίων, κάτι που κατατάσσει τον Χάρβεϊ ανάμεσα στους 10 τυφώνες που έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο κόστος στις ΗΠΑ. [SID:11289915]

 ??  ?? από30.000άνθρωπο­ιαναμένετα­ιναστεγαστ­ούνπροσωρι­νάσεκαταφύ­για.
από30.000άνθρωπο­ιαναμένετα­ιναστεγαστ­ούνπροσωρι­νάσεκαταφύ­για.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece