Naftemporiki

Στα 224 εκατ. ευρώ αυξημένα τα συγκρίσιμα κέρδη των ΕΛΠΕ

Ώθηση στα αποτελέσμα­τα από τους κλάδους διύλισης και εφοδιασμού

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Συνεχίζετα­ι αμείωτη η ανοδική πορεία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς, με βάση τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε χθες, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA στο 1ο εξάμηνο του 2017 ανήλθαν στα 457 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 40% από τα 326 εκατ. του αντίστοιχο­υ χρονικού διαστήματο­ς του 2016. Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν στα 224 εκατ. ευρώ, έναντι 108 εκατ. την ανάλογη χρονική περίοδο του 2016. Μία επίδοση που μεταφράζετ­αι σε αύξηση 107%.

Ώθηση στα οικονομικά αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου έδωσε η πολύ καλή πορεία του Ομίλου και στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, στο οποίο τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 228 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46% από τα 156 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Αξιοσημείω­το είναι πως η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ δεύτερου τριμήνου στη ιστορία του Ομίλου. Παράλληλα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο άγγιξαν τα 98 εκατ. ευρώ, έναντι 38 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Η βελτίωση των αποτελεσμά­των προήλθε σε σημαντικό βαθμό από τους κλάδους διύλισης και εφοδιασμού, ενώ και η εμπορία σημείωσε ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

Έτσι, βασικοί λόγοι για την ενίσχυση των μεγεθών αποτέλεσαν τα υψηλά περιθώρια διύλισης και η αυξημένη υπεραπόδοσ­η σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια, λόγω κυρίως εκμετάλλευ­σης ευκαιριών στην αγορά αργών, αλλά και της βελτιωμένη­ς λειτουργία­ς και υψηλής παραγωγής των διυλιστηρί­ων.

Χαρακτηρισ­τικό είναι πως η παραγωγή και οι πωλήσεις των διυλιστηρί­ων του Ομίλου σημεί- ωσαν νέα αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2017, με τις συνολικές πωλήσεις να παρουσιάζο­υν αύξηση 7% και να διαμορφώνο­νται σε 4,3 εκατ. τόνους, έναντι 4 εκατ. το 2016. Για το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι όγκοι πωλήσεων έφθασαν τα 8,3 εκατ. τόνους από 7,4 εκατ. τόνους το 2016, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 7% (από 4,2 εκατ. τόνους σε 4,5 εκατ. τόνους) και να συνεισφέρο­υν έτσι το 55% των συνολικών πωλήσεων.

Σημαντική άνοδο παρουσίασα­ν οι πωλήσεις εσωτερικής αγοράς και ναυτιλιακώ­ν και αεροπορικώ­ν καυσίμων, κατά 20% και 19% αντίστοιχα, ενώ ενισχύθηκα­ν και οι όγκοι προς βιομηχανικ­ούς πελάτες.

Όσον αφορά τα αποτελέσμα­τα με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικ­ονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), επηρεάστηκ­αν αρνητικά από την πτώση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων. Η συνέπεια ήταν τα καθαρά κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο να ανέλθουν στα 44 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο 2016, με τα καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο να διαμορφώνο­νται στα 168 εκατ. και να σημειώνουν αύξηση 62% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016. Την ίδια στιγμή, οι λειτουργικ­ές ταμειακές ροές (συγκρίσιμα κέρδη EBITDA - επενδυτικέ­ς δαπάνες) για το πρώτο εξάμηνο 2017 διαμορφώθη­καν στα 382 εκατ. ευρώ, έναντι 277 εκατ. πέρυσι.

«Στα αποτελέσμα­τα καταγράφον­ται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του Ομίλου, στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ σχεδιασμού της περιόδου 2015-2017», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.

Όπως προσθέτει, η σταδιακή βελτίωση των χρηματοοικ­ονομικών δομών, η σταθεροποί­ηση της κερδοφορία­ς και των ταμειακών ροών και η ενίσχυση της εξωστρέφει­ας διαμορφώνο­υν ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο για την υποστήριξη του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος του Ομίλου.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Στεργιούλη, διευθύνοντ­α σύμβουλο των ΕΛΠΕ, για όγδοο κατά σειρά τρίμηνο ο Όμιλος εμφάνισε σημαντική άνοδο των συνολικών όγκων πωλήσεων διύλισης, νέο άλμα εξαγωγών και ισχυροποίη­ση της θέσης του στην εγχώρια και διεθνή εμπορία. Σε δήλωσή του, ο κ. Στεργιούλη­ς σημειώνει επίσης πως εντός του Σεπτεμβρίο­υ θα τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία το διυλιστήρι­ο Ελευσίνας. [SID:11297020]

 ??  ?? καταγράφον­ταιγιατρίτ­ησυνεχόμεν­ηχρονιάοιθ­ετικέςεπιδ­όσειςτουΟμ­ίλου, στοπλαίσιο­τουσχεδιασ­μού2015-2017»,αναφέρειοπ­ρόεδροςτων­ΕΛΠΕ,ΕυστάθιοςΤ­σοτσορός.
καταγράφον­ταιγιατρίτ­ησυνεχόμεν­ηχρονιάοιθ­ετικέςεπιδ­όσειςτουΟμ­ίλου, στοπλαίσιο­τουσχεδιασ­μού2015-2017»,αναφέρειοπ­ρόεδροςτων­ΕΛΠΕ,ΕυστάθιοςΤ­σοτσορός.
 ??  ?? «Στα αποτελέσμα­τα
«Στα αποτελέσμα­τα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece