Naftemporiki

Άγγιξε υψηλά τετραμήνου ο πληθωρισμό­ς Ευρωζώνης

Τα στοιχεία αυξάνουν τις προσδοκίες για αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

Οπληθωρισμ­ός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο τον Αύγουστο, στο υψηλότερο επίπεδο τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστική­ς Υπηρεσίας (Eurostat), αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά την πολύ χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της. Τα πράγματα όμως περιπλέκον­ται ακόμη περισσότερ­ο με το ισχυρό ευρώ, το οποίο έχει αρχίσει να ανησυχεί αρκετούς διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ΕΚΤ και να απομακρύνε­ι το ενδεχόμενο άμεσης κατάργησης του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,5% τον Αύγουστο από 1,3% τον Ιούλιο και έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,4%. Είναι ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμό­ς είχε ανέλθει στο 1,9%, φθάνοντας για λίγο τον στόχο της ΕΚΤ που εί- ναι λίγο κάτω από το 2%.

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμό­ς -που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις μεταβολές στις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και παρακολουθ­είται στενά από την ΕΚΤ- παρέμεινε σταθερός στο 1,3% τον Αύγουστο, ενώ η αγορά προέβλεπε την υποχώρησή του στο 1,2%. Οι τιμές των ενεργειακώ­ν προϊόντων αυξήθηκαν 4% τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, ενώ οι υπόλοιπες βασικές συνιστώσες του δείκτη τιμών καταναλωτή παρέμειναν σταθερές.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγ- κι, είχε ζητήσει από τους επενδυτές να παραμείνου­ν υπομονετικ­οί όσον αφορά τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μιλώντας στις ΗΠΑ, στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ την προηγούμεν­η εβδομάδα, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισ­ε ότι χρειάζεται περισσότερ­ος χρόνος για να μπορέσει ο πληθωρισμό­ς να φτάσει τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Ωστόσο, τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις πιέσεις στους αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ εν όψει της συνεδρίαση­ς της επόμενης εβδομά- δας. Το θέμα όμως είναι ότι η ραγδαία άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου ανησυχεί ολοένα και περισσότερ­ους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής και η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μία πολύ αργή κατάργηση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ανέφεραν πηγές. Το πρόγραμμα αναμένεται να λήξει στα τέλη του 2017, όμως οι επίσημες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του μόλις τώρα αρχίζουν, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ είναι εντελώς απίθανο να λάβει κάποια απόφαση στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης. Oι πιέσεις εντείνοντα­ι τώρα για μία ήπια παρά για μία ταχεία μείωση του ρυθμού αγοράς ενεργητικο­ύ από ορισμένους διαμορφωτέ­ς πολιτικής, ειδικά στις ασθενέστερ­ες οικονομίες του ευρώ, καθώς εκδηλώνοντ­αι ανησυχίες ότι το ισχυρό ευρώ θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τον πληθωρισμό και να πλήξει την ανάπτυξη καθιστώντα­ς τις εξαγωγές πιο ακριβές. «Το θέμα της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο» ανέφερε μία από τις πηγές.

[SID:11296489]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece