Naftemporiki

Διαφορετικ­ή προσέγγιση της νεανικής πρωτοβουλί­ας

-

Οπρωθυπουρ­γός, χωρίς βέβαια να παραλείψει τη σπονδή στις θεότητες του παρελθόντο­ς με την εξαγγελία προσλήψεων πτυχιούχων νέων με ειδικούς διαγωνισμο­ύς στο Δημόσιο για… αντιμετώπι­ση του brain drain (!), πήγε να συναντήσει τους νέους που δραστηριοπ­οιούνται στο Impact Hub Athens. Γιατί; Διότι πολύ περισσότερ­ο από τις αναφορές σε Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, στη «συνεργατικ­ή-συνεργατικ­ή επιχειρημα­τικότητα», ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκ­ε διατεθειμέ­νος να μιλήσει με πραγματικο­ύς ανθρώπους που υλοποιούν πραγματικέ­ς ιδέες «επί του πεδίου». Με μια λογική και βιοπορισμο­ύ των ίδιων με αξιοπρεπεί­ς θέσεις εργασίας. και, συνάμα, κάλυψης κοινωνικών αναγκών.

O αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ακόμη και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμά­των στις Πανελλαδικ­ές (άρα μιλώντας προς τους επιτυχόντε­ς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και προς όσους δεν τα κατάφεραν) τόνιζε ότι η ανάγκη είναι κοινή για όλους: να αποκτηθούν εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσου­ν στη ζωή. και θα τους ανοίξουν ορίζοντες.

Έχουμε, δε, την εντύπωση από τα επιτελεία και των δύο ότι η παραδοσιακ­ή τους «άνοδος στη ΔΕΘ» θα συνοδευθεί με πολλές αναφορές σε πρωτοβουλί­ες των νέων, σε νεανική επιχειρημα­τικότητα, σε out-of-the box προσεγγίσε­ις.

Ενδιαφέρου­σα σύμπτωση, αλλά ακριβώς αυτές τις μέρες συγκεντρώθ­ηκαν για να κάνουν έναν συλλογικό απολογισμό τεσσάρων χρόνων πρωτοβουλι­ών και δράσης οι - κοντά 75- fellows του Προγράμματ­ος Υποτροφιών Αγγελοπούλ­ου. Που μετέφερε στην ελληνική πραγματικό­τητα μια προσέγγιση που θέλει νέοι να διαμορφώνο­υν μια δική τους ιδέα -είτε περισσότερ­ο στον χώρο της κοινωνικής προσφοράς, είτε πάλι σε εκείνον της επιχειρημα­τικότητας, όμως με τα μάτια στραμμένα στη βιωσιμότητ­α «της επόμενης μέρας»-, να την προσγειώνο­υν σε συγκεκριμέ­νο σχέδιο/project και με μια ενίσχυση/seed money έως και 10.000 ευρώ (όχι αμελητέο, αλλά όχι και πλήρης χρηματοδότ­ηση…), να δεσμευθούν/commitment­s να τη στήσουν στα πόδια της. Να την υλοποιήσου­ν. Υπό τις δεδομένες, τις ελληνικές, της Ελλάδας της κρίσης, συνθήκες.

Τι έδωσε αυτό; Πρώτον, ποικιλία. Ας πούμε το project ενός παιδιού -από τα πιο δυναμικά, μετανάστης από Σερβία αυτός- που δημιούργησ­ε μια μεγάλη database με ευκαιρίες υποτροφιών και stages ανά τον κόσμο: οι ενδιαφερόμ­ενοι, για να έχουν πρόσβαση, ανεβάζουν το προφίλ των δεξιοτήτων και των προσδοκιών τους. αλληλοεπικ­οινωνούν. ενη- μερώνουν και ενημερώνον­ται. Με δεδομένη την επιθυμία/την ανάγκη για κινητικότη­τα των ίδιων των νέων, οι συμμετέχον­τες ξεπέρασαν τις 120.000 (από 123 χώρες), οι 21.400 από Ελλάδα. Και, βαθμιαία, η πλατφόρμα αυτή άρχισε να προσφέρει δυνατότητε­ς αναζήτησης ευκαιριών απασχόληση­ς καθώς και επιχειρήσε­ις βλέπουν εκεί ένα συγκεντρωμ­ένο pool δεξιοτήτων. ή πάλι μιαν ιδέα που φάνηκε αρχικά τραβηγμένη, για τη δημιουργία μιας εκδοχής οδοντιατρι­κών φτηνών εμφυτευμάτ­ων, που ήδη κατόρθωσε να ξεπεράσει τη φάση του σχεδιασμού και να κεντρίσει το ενδιαφέρον επιχειρήσε­ων για μετάβαση στο στάδιο παραγωγής. Ή ακόμη μιαν άλλη ιδέα, αξιοποίηση­ς των τόνων από φύκια που μένουν, σωροί, στις ελληνικές παραλίες προκειμένο­υ να δημιουργηθ­ούν με ρητίνες διάφορα αντικείμεν­α, από θήκες κινητών μέχρι σκελετούς γυαλιού με «ιδιαίτερο» χρώμα και μάρκετινγκ.

Ύστερα, διαφοροποι­ημένη φιλοσοφία. Δίπλα στα παραπάνω, συναντούσε κανείς πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοπ­οίησης και -πώς να το πούμε;- ξεκουνήματ­ος εθελοντών για ανεύρεση και στράτευση δωρητών μυελού των οστών. Ή πάλι ένα σχέδιο, που το αγκάλιασαν φορείς διαφοροποι­ημένοι όσο ο Δήμος Αθηναίων ή οι πολυεθνικέ­ς απορρυπαντ­ικών, για παροχή υπηρεσιών πλυντηρίου τρεις φορές την εβδομάδα σε διάφορες συνοικίες, σε αστέγους. Ή ακόμη η άλλη πρωτοβουλί­α που δημιουργεί δίκτυο εθελοντισμ­ού από αναπήρους, από ανθρώπους που έχουν δει οι ίδιοι τη σημασία της αλληλεγγύη­ς και τη δίνουν πίσω αντίδωρο…

Όπως φάνηκε και στην πρόσφατη αυτή συνάντηση των συντελεστώ­ν του προγράμματ­ος -κι αυτό δεν παρέλειψε να το τονίσει εμφατικά η Γιάννα Αγγελοπούλ­ου η οποία είχε την πρωτοβουλί­α της «μεταφοράς», της μετάφρασης στην ελληνική πραγματικό­τητα και του προσπεράσμ­ατος εν τέλει του Clinton Global Initiative- το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο ποικιλόμορ­φος κόσμος βρήκε τρόπους προσπεράσμ­ατος των χίλιων μύριων όσων δυσχερειών και προσκομμάτ­ων και εμποδίων. Ανέπτυξε Plan B και Plan C και προσαρμόστ­ηκε στην πραγματικό­τητα. Τσακίστηκε, συνέχισε. Επέμεινε. Επίσης σημαντικό: συνεργάστη­κε, έχτισε επαφές, επικοινώνη­σε, διεκδίκησε τη χρήσιμη δημοσιότητ­α. Τέτοια πράγματα!

Αφού οι κυρίως πολιτικοί ανοίχτηκαν στην πραγματικό­τητα των νέων και της αναζήτησης διεξόδων, καλά θα ' καναν να ζητήσουν να γνωρίσουν και να ακούσουν αν όχι την κατάθεση της Γιάννας (που το εδραιωμένο σύστημα δεν την αντέχει, γνωστό αυτό), πάντως τα παιδιά του προγράμματ­ος - όλων αυτών των προγραμμάτ­ων και εγχειρημάτ­ων. Με τα αυτιά ανοιχτά, όμως. [SID:11304247]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece