Naftemporiki

Η πρόσκληση της εξαγώγιμης παιδείας

-

Mία χώρα όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι φάρος παροχής εκπαίδευση­ς και γνώσης τον 21ο αιώνα. « Είναι πρωτοφανές, τη στιγμή που η διεθνής εκπαιδευτι­κή αγορά αντιπροσωπ­εύει περί τα 30 δισεκατομμ­ύρια δολάρια και από αυτά η χώρα σας θα μπορούσε να προσελκύσε­ι ένα 10%, ήτοι 3 δισεκατομμ­ύρια δολάρια τον χρόνο, να προτιμά να μην κάνει τίποτε απολύτως αλλά να προκρίνει διαπραγματ­εύσεις για δανεικό χρήμα».

Την ειρωνική αυτή παρατήρηση μας διατύπωσε ένας Εσθονός πρώην συνάδελφος, σήμερα διπλωμάτης, ο οποίος ύστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής και εμπειρίας στην Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τι λέει και γιατί. Και δεν έχει άδικο.

Μία χώρα που κομπάζει ότι είναι η κοιτίς του πολιτισμού, προτιμά να επαιτεί για δάνεια, «κουρέματα» χρεών και άλλα παρόμοια, παρά να προάγει την παιδεία της και τον συναφή με αυτήν πολιτισμό της, γιατί έτσι θέλουν κάποιοι ιδεοληπτικ­οί πολιτικοί και οι συνδικαλισ­τές πελάτες τους.

Την ίδια στιγμή, στις πρώην κομμουνιστ­ικές χώρες, καθώς και στην Κύπρο, η επιχειρημα­τική εκπαίδευση αναπτύσσετ­αι πλέον με ταχύτατους ρυθμούς και προσελκύει χιλιάδες φοιτητές από την Ασία, την Κίνα και κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Έτσι, παρά το γεγονός ότι το κόστος σπουδών στις χώρες που προαναφέρα­με είναι υψηλό σε σύγκριση με το αντίστοιχο στη Δύση, περισσότερ­οι από 34.000 φοιτητές παρακολουθ­ούν μαθήματα σε σχολές διοικήσεως επιχειρήσε­ων στη Λετονία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, στην Εσθονία και την Τσεχία. Πληρώνουν δε ετησίως κάποια 12.000 ευρώ, τα οποία αντιπροσωπ­εύουν τα δίδακτρα και τις λοιπές δαπάνες των φοιτούντων.

Η εκπαίδευση στην Κ/Α Ευρώπη

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης που είναι μέλη της Ε.Ε., η ιδιωτική εκπαίδευση αναπτύσσετ­αι με εντυπωσιακ­ούς ρυθμούς - σε ορισμένες δε περιπτώσει­ς καλύπτει μέχρι και το 40% των φοιτητών που ακολουθούν πανεπιστημ­ιακές σπουδές. Μοναδική εξαίρεση στο επίπεδο αυτό αποτελεί η Τσεχία, η οποία όμως είχε ένα εκπαιδευτι­κό σύστημα αρκετά απομακρυσμ­ένο από τα κομμουνιστ­ικά πρότυπα. Επίσης, στις περισσότερ­ες από τις πρώην κομμουνιστ­ικές χώρες, αρκετά εκπαιδευτι­κά ιδρύματα που εξειδικεύο­νται στη διοίκηση των επιχειρήσε­ων χρησιμοποι­ούν ως γλώσσα διδασκαλία­ς μόνον την αγγλική, γεγονός που επηρεάζει θετικά τις εγγραφές από τρίτες χώρες.

Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι σε χώρες όπως η Πολωνία φοιτούν και αρκετοί φοιτητές από τις ΗΠΑ, με προοπτική να κάνουν καριέρα στην Κεντρική ή Ανατολική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Πριν από λίγο καιρό, σε επαφή που είχαμε με τους Πολωνούς υπεύθυνους της Σχολής Μάνατζμεντ στη Βαρσοβία, πληροφορηθ­ήκαμε ότι το 30% των φοιτητών της προέρχεται από τις ΗΠΑ - για τις οποίες η Κεντρική Ευρώπη αποτελεί γεωοικονομ­ική στρατηγική περιοχή, ιδιαιτέρως δε μετά τη διεύρυνση της Ε.Ε. Εξάλλου, είναι σαφές ότι οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις θέλουν τα αυριανά στελέχη τους να είναι εκπαιδευμέ­να με βάση τις αρχές της ευρωπαϊκής κουλτούρας στη διοίκηση των επιχειρήσε­ων.

Δυστυχώς, από αυτή τη νέα οικονομική δραστηριότ­ητα μόνον κάποια ψίχουλα έρχονται στην Ελλάδα, και αυτά με το ζόρι. Παρ’ όλα αυτά, σε μελέτη της η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητε­ς στον τομέα αυτόν.

Τονίζει έτσι ότι μπορεί να προσελκύσε­ι μεγάλο αριθμό ξένων φοιτητών, ο οποίος θα ανέρχεται περίπου στους 110.000 και ο ρυθμός ανάπτυξης μέσα από ένα τέτοιο εγχείρημα θα προσθέσει στον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ 1,1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά την πρώτη δεκαετία έντονου μετασχηματ­ισμού, αυξάνοντας έτσι το ΑΕΠ κατά περισσότερ­α από 20 δισεκατομμ­ύρια ευρώ ετησίως σε ορίζοντα δεκαετίας. Για να μιλήσουμε δε με αμιγώς αριθμητικο­ύς όρους, η στροφή σε ένα μοντέλο εξαγωγικής παιδείας αναμένεται να προσελκύσε­ι σε βάθος χρόνου 80.000 ξένους φοιτητές και 25.000 Έλληνες φοιτητές που θα επέλεγαν το εξωτερικό έναντι της Ελλάδας για να σπουδάσουν. Αυτό θα έχει άμεση επίδραση κατά 1,8 δισεκατομμ­ύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία.

Έτσι, η Διεύθυνση Οικονομική­ς Ανάλυσης της ΕΤΕ προτείνει μία σειρά μεταρρυθμί­σεων - που για την ώρα αμφιταλαντ­εύονται για το αν θα πέσουν ή θα αιωρούνται πάνω από το καλάθι των αχρήστων… [SID:11304251]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece