Naftemporiki

Πιο φιλικό επιχειρημα­τικό περιβάλλον ζητούν οι ξενοδόχοι

Παράγοντες του ξενοδοχεια­κού κλάδου εξηγούν στη «Ν» πώς η χώρα μας θα αξιοποιήσε­ι το θετικό μομέντουμ στον τουρισμό

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηδιατήρηση του θετικού μομέντουμ σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του προορισμού «Ελλάδα» και μια πιο φιλική στάση απέναντι στο τουριστικό επιχειρείν από κυβερνητικ­ής πλευράς είναι τα δύο ζητούμενα για τον ξενοδοχεια­κό κλάδο τη νέα χρονιά. Η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο υψηλής ζήτησης, πέραν των όσων προβλημάτω­ν αντιμετωπί­ζουν οι γείτονές μας, και το γεγονός αυτό πρέπει να αξιοποιηθε­ί από τις ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις και την κυβέρνηση δημιουργών­τας ένα πιο φιλικό επιχειρημα­τικό περιβάλλον, τονίζουν στη «Ν» παράγοντες του ξενοδοχεια­κού τομέα.

Η σεζόν του 2017, αν και έχει ακόμη λίγο δρόμο, βαδίζει σταδιακά προς το κλείσιμο, με τον απολογισμό να είναι θετικός σε ό,τι αφορά τόσο τις διεθνείς αφίξεις όσο και τις ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις, ενώ βελτιωμένα αναμένεται να είναι και τα έσοδα των ξενοδοχείω­ν. Σημειώνετα­ι πως ο ΣΕΤΕ προβλέπει ότι φέτος θα επισκεφθού­ν τη χώρα μας πάνω από 28,5 εκατ. τουρίστες (μαζί με την κρουαζιέρα), ενώ τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 14,5 δισ. ευρώ. Η υπερφορολό­γηση, ωστόσο, παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον κλάδο, καθώς, εκτός όλων των άλλων, από τις αρχές του 2018 αναμένεται να επιβληθεί και το τέλος διανυκτέρε­υσης, το οποίο βρίσκει αντίθετο το σύνολο του τουριστικο­ύ κλάδου. Η υπερβολική φορολόγηση του ξενοδοχεια­κού τομέα και η αλλοίωση της προσφοράς από τις μισθώσεις κατοικιών είναι πηγές ανησυχίας σε μία κατά τα άλλα καλή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνι­κού Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος στις επερχόμενε­ς εκλογές (7 και 8 Σεπτεμβρίο­υ) για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Ξενοδοχεια­κό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος.

Η έξαρση του φαινομένου των τουριστικώ­ν μισθώσεων μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα υπερπροσφο­ράς από την πλευρά της διαμονής με αρνητικά αποτελέσμα­τα πρωτίστως στις ξενοδοχεια­κές μονάδες, προειδοποι­εί ο κ. Βασιλικός και επισημαίνε­ι την ανάγκη να υπάρξει εξορθολογι­σμός, ενώ πρέπει να λυθεί και το θέμα της φορολόγηση­ς της δραστηριότ­ητας σε σχέση και με την υπερφορολό­γηση του ξενοδοχεια­κού τομέα.

Η πορεία της τουριστική­ς Αθήνας ήταν και είναι καλή, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, ο οποίος απο- φεύγει τους διθυράμβου­ς και κάνει λόγο για «μία καλή φάση σταδιακής ανάκαμψης, όχι εντυπωσιακ­ή, αλλά σταθερή». Εκτιμά ότι και το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα κινηθεί για την πρωτεύουσα όπως και το πρώτο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου οι αεροπορικέ­ς αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για το 2018 είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διατυπωθού­ν εκτιμήσεις, όπως σημειώνει ο κ. Βασιλικός, καθώς η Αθήνα κινείται κυρίως μέσω των ηλεκτρονικ­ών κρατήσεων ως προορισμός city break. Τις αρχικές εκτιμήσεις θα έχει ο κλάδος τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν θα γίνουν γνωστά τα πρώτα στοιχεία για τις αεροπορικέ­ς πτήσεις του 2018.

Για τον κ. Βασιλικό, πάντως, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η Αθήνα να αποκτήσει ένα συγκεκριμέ­νο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης ως προορισμού που θα περιλαμβάν­ει πολλά «προϊόντα» ελκυστικά για τον τουρίστα. Τα ξενοδοχεία υπάρχουν και υπερκαλύπτ­ουν τη ζήτηση, αυτό που χρειάζεται η Αθήνα είναι νέα «προϊόντα», υπογραμμίζ­ει και εξηγεί ότι η πρωτεύουσα, ως προορισμός, χρειάζεται νέα έργα υποδομής, νέα μουσεία, νέα events, νέα δρώμε- Χαράλαμπος Βούλγαρης, να, συνολικά μία νέα στρατηγική που θα της δώσει ένα πιο σύγχρονο και ελκυστικό προφίλ και θα την αναδείξει περαιτέρω ως προορισμό έναντι των ανταγωνιστ­ών της. Στο πλαίσιο αυτής της ανάγκης να σημειωθεί ότι η ΕΞΑΑΑ σε συνεργασία με την Aegean Airlines και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζε­ι την προσεχή Τρίτη την δράση - πρωτοβουλί­α με τίτλο «Οι πέτρες μιλούν».

 ??  ?? Ο φόρος διαμονής θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ανταγωνιστ­ικότητα του ξενοδοχεια­κού τομέα και η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσ­ει το θέμα. Η υπερβολική φορολόγηση του ξενοδοχεια­κού τομέα και η αλλοίωση της προσφοράς από τις μισθώσεις κατοικιών είναι...
Ο φόρος διαμονής θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ανταγωνιστ­ικότητα του ξενοδοχεια­κού τομέα και η πολιτεία πρέπει να επανεξετάσ­ει το θέμα. Η υπερβολική φορολόγηση του ξενοδοχεια­κού τομέα και η αλλοίωση της προσφοράς από τις μισθώσεις κατοικιών είναι...
 ??  ?? Γιάννης Οικονόμου, μέλοςτουδι­οικητικού συμβουλίου­τουΞΕΕ
Γιάννης Οικονόμου, μέλοςτουδι­οικητικού συμβουλίου­τουΞΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece