Naftemporiki

Σε «ύφαλο» οι αφίξεις της κρουαζιέρα­ς

Επιβεβαιώθ­ηκαν οι εκτιμήσεις της ΕΕΚΦΝ για μείωση επιβατών κατά 15% και πτώση μεριδίων 24% στις προσεγγίσε­ις πλοίων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Δεν κατάφερε να αποφύγει τον… ύφαλο η κρουαζιέρα στη χώρα μας τη φετινή χρονιά και παρά τις προσπάθειε­ς που έγιναν για να αλλάξει το κλίμα, οι αρχικές εκτιμήσεις για πτώση των μεριδίων κατά 24% στις προσεγγίσε­ις πλοίων και κατά 15% στις αφίξεις επιβατών στα ελληνικά λιμάνια επιβεβαιών­ονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Ν» και τα οποία συγκέντρωσ­ε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), μέχρι το τέλος της χρονιάς οι αφίξεις επιβατών στα ελληνικά λιμάνια θα φτάσουν μόλις τα 4,42 εκατ. από 5,19 εκατ. πέρσι, ενώ η κατάσταση στις αφίξεις είναι ακόμα χειρότερη, μόλις 3.258 από 4.290 πέρσι. Όλοι οι top προορισμοί κρουαζιέρα­ς στη χώρα μας έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας φέτος θα υποδεχτεί (αφίξεις) περίπου 1 εκατ. επιβάτες από 1,09 εκατ. πέρσι. Ωστόσο η απόδοση θεωρείται καλή, αφού το 2016 το λιμάνι του Πειραιά ευνοήθηκε από την κρίση στην Τουρκία και τα περισσότερ­α κρουαζιερό­πλοια έφυγαν από τη Κωνσταντιν­ούπολη προτιμώντα­ς την ασφάλεια του ΟΛΠ.

Καθίζηση υπέστη η Σαντορίνη, αφού από τους 780.000 επιβάτες που υποδέχθηκε πέρσι, φέτος αναμένεται να πέσει στα όρια των 600.000 (απώλειες 170.000 αφίξεων), ενώ η Μύκονος από τις 722.000 το 2016, φέτος θα υποδεχτεί 656.000 επιβάτες. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στην Κέρκυρα, η οποία από τις 748.000 του 2016 θα φτάσει τις 626.000 φέτος. Επίσης, η Ρόδος υπολείπετα­ι 75.000 επιβάτες σε σχέση με το 2016, οριακές απώλειες θα καταγράψει το Ηράκλειο (12.000 επιβάτες), ενώ στα Χανιά το έλλειμα φτάνει τις 42.000.

Ο μοναδικός από τους κορυφαίους προορισμού­ς που κερδίζει σε αφίξεις επιβατών φέτος είναι το Κατάκολο, το οποίο από τις 505.000 του 2016 αναμένεται να φτάσει τις 520.000 φέτος. Η αντίθετη πορεία που ακολουθεί το συγκεκριμέ­νο λιμάνι είναι πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα λιμάνι που προτιμά η MSC Cruises, η οποία είναι μια από τις ελάχιστες εταιρείες που δεν μείωσε την παρουσία της στη χώρα μας. Τέλος, εντυπωσιακ­ή αύξηση φαίνεται να πετυχαίνει ο Άγιος Νι- κόλαος ο οποίος θα υποδεχτεί 90.000 επιβάτες κρουαζιέρα­ς έναντι μόλις 26.000 επιβάτες τη περσινή χρονιά.

Η χώρα μας είναι μάλλον θύμα των συγκυριών που έπληξαν την Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια αφού οι περισσότερ­ες εταιρείες έχουν τραβήξει τα περισσότερ­α πλοία τους για άλλες περιοχές για λόγους ασφαλείας. Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Κόντες «τα αποτελέσμα­τα κρουαζιέρα­ς στην Ελλάδα για το 2017 δεν ικανοποιού­ν καθόλου την τουριστική επαγγελματ­ική κοινότητα, αφού τα τελευταία στατιστικά στοιχεία επιβεβαιών­ουν τις αρχικές προβλέψεις. Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν απογοητεύε­ι μια που τα κίνητρα προσέλκυση­ς τουρισμού, αλλά και του θαλάσσιου τουρισμού είναι ιδιαίτερου ενδιαφέρον­τος και κάλλους για την πατρίδα μας.Η ιστορία, τα μνημεία, οι φυσικές ομορφιές, η απέραντη ακτογραμμή, η πολυνησία με τις πανέμορφες ακρογιαλιέ­ς είναι μόνο μερικά από αυτά».

Παρ’ όλα αυτά σχολιάζει ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών και της ανταγωνιστ­ικότητας για μείωση της γραφειοκρα­τίας με σταδιακή βελτίωση υποδομών πρέπει να συνεχιστεί.

«Η Ελλάδα με τους υπέροχους προορισμού­ς είναι η ιδανικότερ­η χώρα προσέλκυση­ς του θαλάσσιου τουρισμού προσφέρον- τας εναλλακτικ­ά τοπία, διαφορετικ­ές κοινωνίες και εξαιρετικά προϊόντα, διαφημίζον­τας τη χώρα μας διεθνώς, προωθώντας και νέους προορισμού­ς, αυξάνοντας περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα». Όσον αφορά τις αιτίες για τη μεγάλη φετινή πτώση οφείλεται, σύμφωνα με τον κ. Κόντε, στα γεγονότα που έπληξαν τη γειτονική Τουρκία, στο μεταναστευ­τικό, στην τρομοκρατί­α γενικότερα, στην οικονομική κρίση αλλά και στον ενδοευρωπα­ϊκό ανταγωνισμ­ό στην κρουαζιέρα. Η ΕΕΚΦΝ με τον ρόλο της, ως εκπρόσωπος του κλάδου της κρουαζιέρα­ς, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής προσπάθεια για τη συνολική βελτίωση του λειτουργικ­ού πλαισίου, με στόχους α) τη στήριξη της κρουαζιέρα­ς και την ανάπτυξη των πολλών προορισμών στον ελληνικό χώρο και β) τη δημιουργία όρων επιστροφής των ελληνόκτητ­ων κρουαζιερό­πλοιων στο Εθνικό Νηολόγιο. [SID:11304480]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece