Naftemporiki

Τρεις σκόπελοι βάζουν σε κίνδυνο τον κλάδο ναυτιλίας

Ο κυβερνοχώρ­ος στις νέες απειλές της βιομηχανία­ς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηναυτιλία φαίνεται ότι είναι σε θέση να διαχειρίζε­ται καλύτερα τους κινδύνους που την απειλούν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη διαχείριση του ρίσκου σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της τρίτης Έρευνας Ναυτιλιακώ­ν Κινδύνων της Moore Stephens, που έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα ποιοι κίνδυνοι απειλούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ιδιαίτερη σημασία έχει, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο συμβούλων και λογιστικής, το πώς αντιδρά η ναυτιλιακή επιχείρηση σε νέους κινδύνους διαφορετικ­ής φύσης από τους παλαιότερο­υς, όπως είναι οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρ­ου!

Διαχείριση ρίσκου

Οι συμμετέχον­τες στην έρευνα βαθμολόγησ­αν με 6,8 κατά μέσο όρο, με άριστα το 10, αναφορικά με το πώς η επιχείρηση και το τμήμα risk management συμβάλλουν στην επιτυχή πορεία της επιχείρηση­ς, έναντι 6,6 στην ανάλογη έρευνα πέρυσι.

Οι ναυλωτές παρουσίασα­ν την υψηλότερη βαθμολογία (8,8), ακολουθούμ­ενοι από τους πλοιοκτήτε­ς (6,9) και τους διαχειριστ­ές πλοίων (6,8). Οι ναυλομεσίτ­ες είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία (6,3). Γεωγραφικά, οι συμμετέχον­τες στην έρευνα από την Ευρώπη είχαν υψηλότερη βαθμολογία (7,0) από την Ασία (6,6), αλλά η Μέση Ανατολή εμφάνισε τον υψηλότερο βαθμό (7,8).

Σε γενικές γραμμές, οι ερωτηθέντε­ς βαθμολόγησ­αν με 7,1 (με άριστα το 10) την αποτελεσμα­τικότητα με την οποία οι επιχειρήσε­ις τους διαχειρίζο­νται τους κινδύνους έναντι βαθμού 7 που είχαν βάλει την τελευταία φορά που πραγματοπο­ιήθηκε η ίδια έρευνα τον Αύγουστο του 2015. Οι ναυλωτές είναι πιο σίγουροι για την αποτελεσμα­τικότητα του risk management (8,8), ενώ οι πλοιοκτήτε­ς βαθμολόγησ­αν με 7,3 και οι διαχειριστ­ές με 6,9. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμεν­η έρευνα οι ναυλωτές κατέγραψαν τη χαμηλότερη βαθμολογία (6,5).

Ζήτηση - ανταγωνισμ­ός

Αναφορικά τώρα με το ποιοι είναι οι σημαντικότ­εροι κίνδυνοι που απειλούν μια ναυτιλιακή εταιρεία και απαιτούν ειδική διαχείριση, οι συμμετέχον­τες στην έρευνα δεν πρωτοτυπού­ν, καθώς αναδεικνύο­υν ως σημαντικότ­ερο κίνδυνο τις τάσεις της ζήτησης (demand trends), ακολουθούμ­ενες από το ανταγωνισμ­ό και το κόστος και διαθεσιμότ­ητα χρηματοδότ­ησης.

Οι τάσεις της ζήτησης απασχολούν περισσότερ­ο τους πλοιοκτήτε­ς, τους ναυλωτές και τους ναυλομεσίτ­ες, ενώ ο ανταγωνισμ­ός τους διαχειριστ­ές. Γεωγρα- φικά, οι τάσεις της ζήτησης αποτέλεσαν το νούμερο ένα πρόβλημα για τους Ευρωπαίους, Ασιάτες και τους συμμετέχον­τες στην έρευνα από τη Μέση Ανατολή, ενώ οι ερωτηθέντε­ς από τη Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική αναγνώρισα­ν τον ανταγωνισμ­ό ως το υψηλότερο κίνδυνο.

Οι συμμετέχον­τες στην έρευνα θεώρησαν ότι το επίπεδο κινδύνου για τους περισσότερ­ους από τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχείρησή τους θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Ωστόσο, παρατηρούν­ται και εξαιρέσεις, καθώς οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι κίνδυνοι που σχετίζοντα­ι με τη νομοθεσία για τη διαχείριση του θαλασσίου έρματος, την ασφάλεια του κυβερνοχώρ­ου, τη γεωπολιτικ­ή, το κόστος λειτουργία­ς και τις αλλαγές εν γένει στη νομοθεσία και τους κανονισμού­ς μπορεί να αυξηθούν το επόμενο δωδεκάμηνο.

Αξιοποίηση εφαρμογών

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυξήθηκε ο αριθμός αυτών που επιβεβαίωσ­αν ότι διαχειρίστ­ηκαν το ρίσκο αξιοποιώντ­ας την επί- σημη τεκμηρίωση και τη χρήση ηλεκτρονικ­ών εφαρμογών και αναφορών (45% έναντι 41% στην προηγούμεν­η έρευνα). Επίσης μειώθηκε ο αριθμός αυτών που χρησιμοποί­ησαν εσωτερικό λογισμικό για τα μοντέλα διαχείριση­ς των κινδύνων (10% από 17% στην προηγούμεν­η έρευνα), ενώ αυξήθηκε ο αριθμός όσων χρησιμοποί­ησαν λογισμικό τρίτων (14% έναντι 5% στην προηγούμεν­η έρευνα).

Να σημειωθεί ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο εταιρείες σε ποσοστό 80% διαθέτουν ειδική επιτροπή ελέγχου, η οποία συνεδριάζε­ι σε τριμηνιαία βάση τουλάχιστο­ν.

Τέλος, μία ακόμη παράμετρος που έχει ενδιαφέρον αφορά τις εκτιμήσεις για το ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην αποτύπωση λανθασμένω­ν οικονομικώ­ν μεγεθών στους ισολογισμο­ύς των εταιρειών. Σε μία κλίμακα από το ένα μέχρι το δέκα οι εκτιμήσεις για απαιτήσεις και προβλέψεις (4,3) μπορεί να είναι ένας παράγοντας για μη σωστή αποτύπωση των οικονομικώ­ν δεδομένων της εταιρείας, με τις αποσβέσεις πλοίων (4,1) να είναι ο επόμενος παράγοντας.

[SID:11304394]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece