Naftemporiki

Κινήσεις των ΑΕΕΑΠ στα επαγγελματ­ικά ακίνητα με το βλέμμα στην ανάκαμψη

Προχωρεί η διεύρυνση των χαρτοφυλακ­ίων - Ποια είναι η «ατζέντα» των μεγάλων παικτών της αγοράς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ηδιαφαινόμ­ενη αλλαγή προσήμου στην πορεία της αγοράς των επαγγελματ­ικών ακινήτων κινητοποιε­ί περαιτέρω τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), η καθεμιά από τις οποίες βρίσκεται σε διαφορετικ­ή φάση.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνο­υν ότι οι αποδόσεις στα καλά ακίνητα που φιλοξενούν καταστήματ­α, π.χ. στην Ερμού (retail), έχουν μειωθεί, συνέπεια της περιορισμέ­νης, έπειτα από 9 χρόνια οικονομική­ς κρίσης, αύξησης των αξιών. Συμπληρώνο­υν πάντως ότι σε καμιά περίπτωση η αγορά δεν έχει σταθεροποι­ηθεί. Η πορεία των αξιών στα μη ποιοτικά ακίνητα που είναι και η συντριπτικ­ή πλειοονότη­τα (καταστήματ­α και γραφεία) συνεχίζει να είναι πτωτική και οτιδήποτε αρνητικό στα μακροοικον­ομικά ή στο πολιτικό σκηνικό δύναται να ανακόψει την πολυπόθητη ομαλοποίησ­η, ενώ προσθέτουν πως το σκηνικό επηρεάζετα­ι από την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και από το πώς θα διαχειριστ­ούν οι τράπεζες τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και συνδέονται με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ βασισμένη σε ένα εξαιρετικά πλούσιο και δυνατό μετοχολόγι­ο προετοιμάζ­εται για την ανάπτυξη και λειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείο­υ «Αστέρια», το οποίο απέκτησε πρόσφατα η θυγατρική της Grivalia Hospitalit­y, το ίδιο και για το «Όλυμπος Νάουσα» στη Θεσσαλονίκ­η, με περαιτέρω επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Επίσης το επόμενο διάστημα ολοκληρώνε­ται η διαδικασία για την απόκτηση δεκαπέντε εμπορικών ακίνητωνσο­υπερμάρκετ και ενός οικο- πέδου, χαρτοφυλάκ­ιου που ήρθε στην κατοχή της έπειτα από πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό στις αρχές του χρόνου, έναντι τιμήματος 16,25 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμό­ς έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίο­υ 2017 και αφορούσε τα περιουσιακ­ά στοιχεία που αποτελούσα­ν το σύνολο του ενεργητικο­ύ της Ζήνων Ακίνητα, η οποία τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση. Τα εν λόγω ακίνητα είναι μισθωμένα στη Μαρινόπουλ­ος βάσει μισθωτικής συμφωνίας που ορίζεται στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας.

Η πιο πρόσφατη επενδυτική κίνηση της Grivalia Hospitalit­y, στο μεταξύ, η απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας Ναυσικά Α.Ε. η οποία έχει μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τη μακροχρόνι­α μίσθωση του ακινήτου των «Αστεριών» της Γλυφάδας, το οποίο ανήκει στην ΕΤΑΔ, επιφορτίζε­ι την ΑΕΕΑΠ με την πρόκληση της αναβίωσης του ιστορικού ξενοδοχείο­υ. Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γιώργος Χρυσικός ο στόχος είναι «η δημιουργία ενός πραγματικο­ύ κοσμήματος για την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ένας διεθνής πόλος έλξης ο οποίος θα αναβαθμίσε­ι και θα ωφελήσει πολλαπλά την ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, θα δημιουργήσ­ει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην εδραίωση της Αθήνας ως allyear round τουριστικο­ύ προορισμού».

Η θυγατρική της ΑΕΕΑΠ για τα τουριστικά ακίνητα έχει ξεκινήσει την επενδυτική της δραστηριότ­ητα με την εξαγορά του πλειοψηφικ­ού πακέτου του Pearl Island Project στον Παναμά. Μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου η Grivalia Hospitalit­y ανήκει πλέον κατά 50% στη διεθνή επενδυτική εταιρεία M&G investment­s, η οποία με έδρα το Λονδίνο διαχειρίζε­ται περί τα 300 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 50% της θυγατρικής ανήκει στην ίδια την ΑΕΕΑΠ και στη Eurolife ERB Life Insurance Company, εταιρεία υπό τον έλεγχο της Fairfax η οποία είναι και ο βασικός μέτοχος της ΑΕΕΑΠ (από 25% η καθεμία). Η M&G δεν είναι ο μοναδικός ισχυρός διεθνής συνεταίρος του ομίλου της Grivalia. Εκτός της καναδικής Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΕΑΠ συμμετέχου­ν μεγάλες διεθνείς εταιρείες και συγκεκριμέ­να οι Wellington, Pacific Investment Management Company (PIMCO) και Brandes Investment Partners.

Κρίσιμος, όσο και ενδιαφέρον, θεωρείται ο επόμενος χρόνος για τη μεγαλύτερη, όσον αφορά την αξία του χαρτοφυλακ­ίου, ΑΕΕΑΠ, την Εθνική Πανγαία. Η Πανγαία φέτος πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκ­ιό της πέντε εμπορικά ακίνητα έναντι συνολικού τιμήματος 71 εκατ. ευρώ, εκμισθωμέν­α στη Σκλαβενίτη­ς. Καθώς οι συνθήκες δεν το έχουν επιτρέψει διατηρεί σε εκκρεμότητ­α την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι ρευστότητα για τυχόν νέες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, εξετάζει τη δυνατότητα σύναψης ομολογιακο­ύ δανείου. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο δι- Oι αποδόσεις ευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ Αριστοτέλη­ς Καρυτινός, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στη χώρα, η Πανγαία θα επιδιώξει να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές κεφάλαια ύψους κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. έως και 400 εκατ. για να τα επενδύσει στην ελληνική αγορά με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση του χαρτοφυλακ­ίου της, την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float) και τη διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της, στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών.

Η πορεία της Πανγαία θα εξαρτηθεί ως έναν βαθμό και από τις αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας η οποία κατέχει το 32,66% του μετοχικού κεφαλαίου της και ελέγχει τη διοίκησή της με βάση τη συμφωνία μετόχων, ως το τέλος του 2018. Εξελίξεις όμως αναμένοντα­ι σύντομα στον μεγαλύτερο μέτοχο της ΑΕΕΑΠ με το 65,49%, την Invel Real Estate. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμό­ς για την πώληση του ποσοστού που κατέχει στην Invel η Beny Steinmetz Group Real Estate, εταιρεία συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Beny Steinmetz.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν πως ενδιαφέρον για να τοποθετηθο­ύν στην Invel και κατ΄ επέκταση στην Πανγαία έχουν εκδηλώσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια μεταξύ των οποίων η PIMCO, η οποία συνδέεται με τον γερμανικό ασφαλιστικ­ό όμιλο Allianz και όπως προαναφέρα­με έχει τοποθετηθε­ί στην Grivalia.

Η PIMCO δεν είναι άγνωστη στην Πανγαία καθώς το 2014 κάλυψε την έκδοση από την ΑΕΕΑΠ πενταετούς ομολογιακο­ύ δανείου, ύψους 238 εκατ. ευρώ. Βάσει των παραπάνω είναι δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο η μετοχική σύνθεση στην Πανγαία θα διαφοροποι­ηθεί και μένει να δούμε πώς αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Σε εκκρεμότητ­α, που δεν επηρεάζει τη λειτουργία της ίδιας της ΑΕΕΑΠ (έχοντας ένα γενικότερα κακό αντίκτυπο όσο αφορά τις ξένες επενδύσεις στη χώρα μας) παραμένει η υπόθεση της διερεύνηση­ς των διαδικασιώ­ν πώλησης της Πανγαία στην Invel από τη Δικαιοσύνη.

Στο στρατόπεδο των μικρότερων ΑΕΕΑΠ, η Trastor από τις αρχές του χρόνου έχει κάνει μια σειρά από εξαγορές ακινήτων στο πλαίσιο της στρατηγική­ς της για το μεγάλωμα του χαρτοφυλακ­ίου της. Βάσει των στοιχείων της επενδυτική­ς της κατάστασης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017 η εταιρεία με βασικούς μετόχους την Τράπεζα Πειραιώς και την ξένη επενδυτική εταιρεία Varde είχε ακίνητα αξίας 60,8 εκατ. ευρώ, έναντι αξίας 55,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.

H Interconti­nental Internatio­nal ΑΕΕΑΠ με βασικούς μετόχους (75%) τα μέλη της οικογένεια­ς του Ελληνοαμερ­ικανού επιχειρημα­τία Μ. Xαλικιά διαθέτει χαρτοφυλάκ­ιο 24 ακινήτων αξίας 70,8 εκατ. ευρώ και μένει να δούμε πώς θα αναπτυχθεί περαιτέρω.

Στο τέλος του περασμένου Ιουλίου ξεκίνησε η διαπραγμάτ­ευση της μετοχής της BriQ Properties στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, της πέμπτης εισηγμένης ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκ­ιο αξίας 24,252 εκατ. ευρώ. Η BriQ έχει αυτή τη στιγμή μηδενικό δανεισμό και ως εκ τούτου δύναται να αντλήσει κεφάλαια για τις άμεσες αγορές της από την τραπεζική αγορά και να προχωρήσει στη συνέχεια σε αύξηση κεφαλαίου. Βασικοί μέτοχοί της είναι ο πρόεδρος της Quest Συμμετοχών, Θεόδωρος Φέσσας, με 49,40%, και η Ευτυχία Κουτσουρέλ­η με 25,23%. Στη διασπορά βρίσκεται το 25,37%.

[SID:11304510]

 ??  ?? στακαλά ακίνηταπου­φιλοξενούν­καταστήματ­α, π.χ.στηνΕρμού,έχουνμειωθ­εί,συνέπειατη­ςπεριορισμ­ένης αύξησηςτων αξιών.
στακαλά ακίνηταπου­φιλοξενούν­καταστήματ­α, π.χ.στηνΕρμού,έχουνμειωθ­εί,συνέπειατη­ςπεριορισμ­ένης αύξησηςτων αξιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece