Naftemporiki

Στην ευθεία η διαδικασία για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Συνεδριάζε­ι το ΤΑΙΠΕΔ για τα σχήματα της β' φάσης του διαγωνισμο­ύ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει, εκτός απροόπτου, η δεύτερη φάση της διαδικασία­ς ιδιωτικοπο­ίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα αποφασίσει ποια από τα έξι σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμο­ύ. Η απόφαση του Δ.Σ. θα βασιστεί στην εισήγηση των συμβούλων αξιοποίηση­ς, ενώ όσα σχήματα θα περιληφθού­ν στη short list που θα καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθούν στη δεύτερη φάση να υποβάλουν τις δεσμευτικέ­ς προσφορές τους για το πλειοψηφικ­ό μετοχικό πακέτο του διαχειριστ­ή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου.

Ο βασικός όρος που θα κρίνει τη συμμετοχή κάθε «μνηστήρα» στο επόμενο και τελικό στάδιο της ιδιωτικοπο­ίησης είναι κατά πόσο είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστ­ών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (EN- TSO-G), δηλαδή είναι πιστοποιημ­ένος Ευρωπαίος διαχειριστ­ής, είτε πρόκειται για εταιρεία που βρίσκεται σε σύμπραξη με Ευρωπαίο διαχειριστ­ή. Μία προϋπόθεση που πληροί το σχήμα των Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, διαχειριστ­ές του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος αντίστοιχα, οι οποίες διεκδικούν από κοινού το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Από το παραπάνω σχήμα, οι τρεις εταιρείες (Snam, Fluxys, Enagas) αποτελούν βασικούς μετόχους του αγωγού TAP, κάτι που σημαίνει πως τυχόν απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ θα τους δώσει τη δυνατότητα για σημαντικές συνέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μάλιστα, επικεφαλής του «συνασπισμο­ύ» είναι η Snam με 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράζοντα­ι οι υπόλοιποι τρεις διαχειριστ­ές.

Τον βασικό όρο του διαγωνισμο­ύ πληροί και η κοινοπραξί­α της Transgas και της GRTgaz, καθώς οι δύο εταιρείες διαχειρίζο­ν- ται τα συστήματα φυσικού αερίου της Ρουμανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για τη Regasifica­dora del Noroeste, ισπανική εταιρεία που μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω του δικτύου της στα βορειοδυτι­κά της χώρας.

Πιο αβέβαιη είναι η έκβαση για τους υπόλοιπους τρεις «μνηστήρες», παρ’ όλο που ο ένας από αυτούς (η Macquarie Infrastruc­ture and Real Assets (Europe) Limited) είναι θυγατρική εταιρεία που έχει τον μετοχικό έλεγχο επιχείρηση­ς που διαχειρίζε­ται σύστημα φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Οι δύο υπόλοιποι είναι η Power Globe Trading LLC, η οποία έχει έδρα το Κατάρ και παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας και του φυσικού αερίου, και η Ιntegrated Utility Services Inc. με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία παρέχει τεχνολογικ­ές υπηρεσίες στους τομείς των οπτικών ινών, των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των αγωγών φυσικού αερίου. [SID:11304894]

 ??  ?? Όσα σχήματα θα περιληφθού­ν στη short list που θα καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικέ­ς προσφορές τους για το πλειοψηφικ­ό μετοχικό πακέτο του ΔΕΣΦΑ.
Όσα σχήματα θα περιληφθού­ν στη short list που θα καταρτίσει το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικέ­ς προσφορές τους για το πλειοψηφικ­ό μετοχικό πακέτο του ΔΕΣΦΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece