Naftemporiki

Προς λύση μέσω ΣΔΙΤ για την ΕΛΒΟ

Χωρίς το ελάχιστο τίμημα των 10 εκατ. ευρώ η τρίτη απόπειρα πώλησης

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σε τρίτη απόπειρα πώλησης της ΕΛΒΟ, αυτή τη φορά χωρίς το ελάχιστο τίμημα των 10 εκατ. ευρώ που ίσχυε στους δύο άγονους διαγωνισμο­ύς που προηγήθηκα­ν, είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει η κυβέρνηση διά του ειδικού εκκαθαριστ­ή της εταιρείας. Συγκεκριμέ­να, η κυβέρνηση ενεργοποιε­ί πλέον τη λύση της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (που, όπως αποκάλυψε η «Ν» έχει έτοιμη στο συρτάρι και για το ενδεχόμενο εμπλοκής στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού), ξεκινώντας απευθείας διαπραγματ­εύσεις με τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές, με στόχο να υπάρξει θετική κατάληξη μέσα στο επόμενο δίμηνο. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της για την ΕΛΒΟ, σε αυτό το μικτό μοντέλο μέσω ΣΔΙΤ, αναμένεται να επαναφέρει η νοτιοαφρικ­ανική Para- mount Group, ενώ δεν αποκλείετα­ι να προκύψει ενδιαφέρον και από την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κατά την πρόσφατη συνάντηση των εργαζομένω­ν με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα δόθηκε η διαβεβαίωσ­η ότι το Δημόσιο (μέσω του υπουργείου Άμυνας) θα διατηρήσει ποσοστό τουλάχιστο­ν 20% στην ΕΛΒΟ, ενώ αποκλείστη­κε κάθε ενδεχόμενο λου- κέτου ή τμηματικής πώλησης των περιουσιακ­ών στοιχείων της βιομηχανία­ς. Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση για την επίτευξη της συνεργασία­ς με τον ιδιώτη είναι αφενός η συμφωνία των δύο μερών σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησι­ακό πλάνο που θα οδηγήσει αρχικά στη διάσωση και στη συνέχεια στην ανάπτυξη της εταιρείας και αφετέρου η διασφάλιση των 336 θέσεων εργασίας. Πηγές προσκείμεν­ες στην κυβέρνηση χαρακτηρίζ­ουν την εξάλειψη του ελάχιστου τιμήματος μία επιπλέον κίνηση ευελιξίας προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, ενώ επιβεβαιών­ουν ότι κεντρικό ρόλο στη βιωσιμότητ­α του συγκεκριμέ­νου σχεδίου θα έχει η παραχώρηση έργου στην ΕΛΒΟ τόσο από τον προσφάτως κρατικοποι­ημένο ΟΑΣΘ όσο και από τον ΟΑΣΑ.

Πάντως, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Βίτσας διαβεβαίωσ­αν τους εργαζόμενο­υς ότι η ΕΛΒΟ δεν θα κλείσει ακόμα και στην περίπτωση που ούτε στην τρίτη αυτή απόπειρα εκδηλωθεί ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που βέβαια σημαίνει ότι η ανάθεση έργου από τους οργανισμού­ς αστικών συγκοινωνι­ών θα είναι -ελλείψει ιδιωτικών κεφαλαίων- πιο επιτακτική.

Στο μεταξύ, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί μία μίνιμουμ ρευστότητα και να καλύπτοντα­ι οι πληρωμές (και) προς τους εργαζόμενο­υς, οι Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται να βγάλουν, για να αναθέσουν στην ΕΛΒΟ, δύο προγράμματ­α για ανταλλακτι­κά που χρειάζοντα­ι τα οχήματά τους - το πρώτο, ύψους 400.000 ευρώ, σε άμεσο χρόνο και το δεύτερο, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια. Παράλληλα, υπάρχει συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου προκειμένο­υ η ΕΛΒΟ να ολοκληρώσε­ι το έργο της κατασκευής 12 φορτηγών, ύψους 750.000 ευρώ, που δεν κατάφερε να παραδώσει λόγω των οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει. [SID:11304350]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece