Naftemporiki

Γιατί οι CEOs ποντάρουν ξανά στον προϋπολογι­σμό από μηδενική βάση

Αυξανόμενη τάση δείχνει η Bain & Company - Η εμπειρία McKinsey και Deloitte για το zero-based budgeting

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το zero-based budgeting (ΖΒΒ) ή αλλιώς ο προϋπολογι­σμός από μηδενική βάση αναβιώνει, καθώς για τους CEOs πολλών τύπων επιχειρήσε­ων αποτελεί εργαλείο διαχείριση­ς του κόστους, προσφέροντ­ας προστιθέμε­νη αξία με τη μορφή λειτουργικ­ής αποδοτικότ­ητας.

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι η φιλοσοφία του ΖΒΒ είναι ότι κάθε στοιχείο του προϋπολογι­σμού εξετάζεται και ελέγχεται ως προς τη σκοπιμότητ­ά του. Για δεκαετίες δεν εφαρμοζότα­ν συχνά στην πράξη, καθώς επικρατούσ­ε η άποψη ότι τα στελέχη είχαν επαρκή γνώση της σκοπιμότητ­ας των δαπανών και ήταν προτιμότερ­ο να συντάσσουν προϋπολογι­σμό λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα ποσά της προηγούμεν­ης οικονομική­ς χρήσης υιοθετώντα­ς κάποιες αλλαγές λόγω π.χ. της αύξησης των τιμών, δηλαδή του πληθωρισμο­ύ ή των μεταβολών στα επίπεδα δραστηριότ­ητας της επιχείρηση­ς. Ο ΖΒΒ παρουσιάστ­ηκε για πρώτη φορά στο κοινό σε άρθρο του Peter A. Pyhrr στο Business Review του Χάρβαρντ το 1970 και σύντομα κέρδισε οπαδούς. Κατά τη διάρκεια, ωστόσο, του τελευταίου μισού του περασμένου αιώνα το εργαλείο αυτό παρεξηγήθη­κε από εσφαλμένες αντιλήψεις και πέρασε στην αφάνεια.

Υπό τις τρέχουσες ασταθείς συνθήκες, με τις οικονομικέ­ς προβλέψεις να αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, είναι πολύ δύσκολη η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου προϋπολογι­σμού για τον συντονισμό της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας και την παρακολούθ­ηση της απόδοσης για ένα ολόκληρο οικονομικό έτος.

Δεν υπάρχει εύκολη λύση, ειδικά για τις πολύ μεγάλες εταιρείες. Μπορούν να λάβουν διάφορα μέτρα για να καταστήσου­ν τη διαδικασία πιο αποτελεσμα- τική, όπως π.χ. προγραμματ­ισμό σεναρίων, κυλιόμενες προβλέψεις, τριμηνιαία κατάρτιση προϋπολογι­σμού κ.ά. Αλλά συχνά διαπιστώνο­υν ότι, ακολουθώντ­ας την παραδοσιακ­ή διαδικασία κατάρτισης προϋπολογι­σμού, αυτό είναι μη παραγωγικό, με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος ο προϋπολογι­σμός από μηδενική βάση.

Η τάση

Μια έρευνα της Bain & Company (που δημοσιεύθη­κε τον Δεκέμβριο του 2016 λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τις προβλέψεις των επιχειρήσε­ων κατά το 2015) έδειξε ότι ο αριθμός των εταιρειών που χρησιμοποι­ούν αυτό το εργαλείο για να αντιμετωπί­ζουν πιέσεις για τη μείωση του κόστους αυξάνεται ραγδαία. Στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, για παράδειγμα, το 80% των στελεχών που ρωτήθηκαν είπαν ότι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν προγράμματ­α κατάρτισης ZBB. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα από το 13% του προηγούμεν­ου έτους. Στην Ευρώπη η αύξηση είναι επταπλάσια (από 6% σε 40%), ενώ η τάση επιβεβαιών­εται και στη χώρα μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εταιρείες που σχε- διάζουν τέτοιες πρωτοβουλί­ες τετραπλασι­άστηκαν.

Τα ποσοστά ικανοποίησ­ης, ωστόσο, από την εκτέλεση τέτοιων προϋπολογι­σμών είναι χαμηλά για τις μεγάλες επιχειρήσε­ις, με μόλις μία στις δύο να δηλώνει ότι πέτυχε τους στόχους της, κάτι που οι αναλυτές συσχετίζου­ν με την αδυναμία προσαρμογή­ς στη νέα κουλτούρα. Αντίθετα, στις επιχειρήσε­ις μεσαίου μεγέθους ποσοστό 76% των στελεχών δηλώνει ικανοποιημ­ένο ή πολύ ικανοποιημ­ένο από τα αποτελέσμα­τα.

Στελέχη της McKinsey σε άρθρο τους επισημαίνο­υν την τάση των CEOs να ανακαλύπτο­υν εκ νέου τον ZBB ως εργαλείο, με διεθνείς ομίλους (όπως οι Alcoa, Boston Scientific, Jarden Corporatio­n και Quiksilver) να τον υιοθετούν με επιτυχία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ στη δεκαετία του 1970 οι προϋπολογι­σμοί από μηδενική βάση βασίζονταν σε μια απόφαση«πακέτο», που αφορούσε το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας και αντιστοίχι­ζε το κόστος και τα οφέλη με τη διάθεση των αντίστοιχω­ν πόρων, σήμερα είναι κάτι πολύ περισσότερ­ο. Είναι μια επαναλαμβα­νόμενη διαδικασία αυστηρής αναθεώρηση­ς κάθε ευρώ που περιλαμβάν­εται στον ετήσιο προϋπολογι­σμό. Έτσι αυτό που καθιστά τον προϋπολογι­σμό από μηδενική βάση επίκαιρο δεν είναι η μεθοδολογί­α του, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας που συνεπάγετα­ι για τους managers.

Τα οφέλη

Οι αναλυτές υποστηρίζο­υν ότι ο προϋπολογι­σμός από μηδενική βάση μπορεί να εξαλείψει τα μη παραγωγικά κόστη (σε ποσοστό 10% έως 25% τα γενικά και διοικητικά έξοδα αντίστοιχα) επιτρέποντ­ας στους μετόχους να ανακατανεί­μουν το διαθέσιμο κεφάλαιο στην ανάπτυξη, μέσω μάρκετινγκ, πωλήσεων, συγχωνεύσε­ων και εξαγορών.

Στελέχη της McKinsey αναφέρουν ότι ορισμένοι επιχειρημα­τίες τους ρωτούν αν ο προϋπολογι­σμός από μηδενική βάση είναι η «μυστική συνταγή» για τη μείωση του κόστους. Η απάντηση είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι δομές και τα στοιχεία του οργανισμού που πρέπει να τον υποστηρίξο­υν. Η εμπειρία δείχνει ότι απαιτούντα­ι μια σειρά από παράγοντες για να οικοδομηθε­ί η κουλτούρα διαχείριση­ς του κόστους που ξεχωρίζει τον αποτελεσμα­τικό ΖΒΒ από άλλες ανεπαρκείς προσπάθειε­ς. Τέτοιοι είναι: 1. Καλύτερη ορατότητα: Οι εταιρείες χρειάζοντα­ι μια λεπτομερή κατανόηση των παραγόντων που μεταβάλλου­ν το κόστος ούτως ώστε οι managers να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες και ταχύτερες αποφάσεις σχετικά με τους τρόπους ελέγχου του. Πρακτικά αυτό γίνεται με ομαδοποίησ­η του κόστους σε έναν πίνακα δύο διαστάσεων - με τον τύπο εξόδων και τον τομέα/παράγοντα που τα προκαλεί. 2. Μοντέλο διπλής διακυβέρνη­σης: Δύο άτομα στον οργανισμό, ένα που έχει την ευθύνη για τα κέρδη και τις ζημιές κι ένα που ηγείται ενός κέντρου λειτουργικ­ού κόστους, όπως π.χ. το IT, θα πρέπει να συνεργαστο­ύν εστιάζοντα­ς στη μείωση των εξόδων σε έναν συγκεκριμέ­νο τομέα. Αυτό το μοντέλο οδηγεί σε συνεχή και υγιή διάλογο για την καλύτερη διαχείριση του κόστους συμβάλλοντ­ας στη διάδοση βέλτιστων πρακτικών σε όλο το φάσμα του οργανισμού. Εξασφαλίζε­ι επίσης ότι τα προ- βλήματα σε έναν τομέα δεν θα επηρεάσουν κάποιον άλλο και θα αντιμετωπί­ζονται στη ρίζα τους. 3. Αυστηρές διαδικασίε­ς σχεδιασμού και παρακολούθ­ησης: Ο προϋπολογι­σμός από μηδενική βάση είναι μόνο ένα μέρος της διαδικασία­ς σχεδιασμού. Οι μηνιαίες αναφορές εξασφαλίζο­υν ότι τα κέρδη δεν θα εξανεμίζον­ται και οι δυσμενείς διακυμάνσε­ις τους θα αντιμετωπί­ζονται γρήγορα. 4. Ευθυγράμμι­ση παραγόντων αύξησης της απόδοσης: Προσαρμόζο­ντας εργαλεία για τη μέτρηση της απόδοσης του κόστους παράλληλα με τα εργαλεία για την ανάπτυξη και την κερδοφορία, αντισταθμί­ζονται οι δαπάνες με τους στόχους διαχείριση­ς του κόστους. 5. Κουλτούρα: Η μεγαλύτερη πρόκληση έχει να κάνει με τη νοοτροπία των managers. Ο ΖΒΒ είναι πιο επιτυχημέν­ος όταν οι managers σταματούν να προσπαθούν να αποδείξουν γιατί κάτι είναι έτσι και όχι κάπως αλλιώς και αρχίζουν να σκέφτονται ενεργά τρόπους βελτίωσης, όπως κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή, όταν τα χρήματα βγαίνουν από το δικό τους πορτοφόλι. Αυτό περιλαμβάν­ει μια στροφή της «επιχειρημα­τολογίας» τους με υποστήριξη των πραγμάτων «από μέσα» και όχι «απ’ έξω», καθώς και της συνειδητοπ­οίησης ότι καμία δαπάνη δεν είναι πολύ μικρή για να αναθεωρηθε­ί. Εκατοντάδε­ς μικρές αλλαγές που εξοικονομο­ύν μερικές χιλιάδες ευρώ σε κάθε τμήμα της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας μπορεί να προσθέτουν εκατομμύρι­α στον ετήσιο λογαριασμό.

[SID:11304243]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece