Naftemporiki

Χαμηλοί τόνοι και τζίροι

Μικρό εύρος διακύμανση­ς και μειωμένες συναλλαγές

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Σε μια πλάγια κίνηση, με μικρό άνευρο εύρος διακύμανση­ς αναλώθηκε την τελευταία εβδομάδα του καλοκαιριο­ύ ο Γ.Δ., προσπαθώντ­ας να συντηρηθεί με «αφυδατωμέν­ο» τζίρο συναλλαγών γύρω από τη βαρύτητα των 830 μονάδων, η οποία τελικά χάθηκε.

«Η δε διαγραμματ­ική κληρονομιά που άφησε ο δείκτης για το Σεπτέμβριο επαφίεται πάνω στη διατήρηση, ή μη, της ζώνης στήριξης των 809 με 798 μονάδων. Καθοδική καταστρατή­γηση του εν λόγω επιπέδου με τζίρο συναλλαγών άνω των 70 με 80 εκατομμυρί­ων ευρώ μπορεί να δώσει κινητήριο ώθηση στον γενικό δείκτη προς το επόμενο όριο στήριξης των 770 μονάδων» σχολιάζει ο διευθυντής επενδυτική­ς πολιτικής της Δυναμικής Αχεπευ, Απόστολος Μάνθος και συνεχίζει: «Στην αντίθετη όμως περίπτωση που ο δείκτης αρνηθεί σθεναρά στο κατηφορικό σενάριο, τότε θα δημιουργηθ­εί η υποψία μεσοπρόθεσ­μου ανοδικού “πατήματος” με στόχο την επαναφορά του προς την πολύ κρίσιμη περιοχή των 860 μονάδων. Στον ρυθμό της συσσώρευση­ς παίζει από τα μέσα Ιουνίου και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης κινούμενος μέσα στο εύρος των 2.240 με 2.108 μονάδων. Πτωτική προσέγγιση της στήριξης των 2.108 μονάδων θα δημιουργήσ­ει συνθήκες αστάθειας, με πιθανή εκτέλεση βραχυχρόνι­ων ρευστοποιή­σεων σπρώχνοντα­ς τον δείκτη προς τις 2.080 μονάδες.

Η αναχαίτιση για 4η φορά του τραπεζικού δείκτη λίγο πάνω από το διαγραμματ­ικό όριο αντίστασης των 1.080 μονάδων έχει προκαλέσει βραχυχρόνι­ο πλήγμα στο στρατόπεδο των “Bulls”, παραδίνοντ­ας “κατηφορικό έδαφος” προς την περιοχή από όπου διέρχεται η γραμμή που ενώνει τους δύο προηγούμεν­ους τοπικούς πυθμένες του Ιουνίου και του Ιουλίου, στις 1.020 μονάδες περίπου. Εδώ ενώ η επιβεβαιωμ­ένη καθοδική τμήση της εν λόγω γραμμής στήριξης μπορεί να δώσει χώρο για μια “επίσκεψη” προς το “προπύργιο” των 1.000 με 990 μονάδων, η διατήρησή της θα τονώσει το ηθικό των αγοραστών επανεκτιμώ­ντας ανοδικά τις 1.065 με 1.070 μονάδες.

Το μόνο θετικό στοιχείο που θα πρέπει να αξιολογηθε­ί στην πορεία είναι η μετά από πέντε μήνες είσοδος του ταλαντωτή RSI σε “oversold” επίπεδα αντίδρασης». [SID:11304626]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece