Naftemporiki

Του Aνδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή».

-

Είναι δεδομένο ότι ο φετινός Αύγουστος δεν ήταν το ίδιο ανιαρός με αρκετούς περασμένων ετών και επίσης άφησε κέρδη στον μέσο όρο της αγοράς. Ωστόσο, δεν είχε τη χάρη του Ιουνίου, που πήρε τον Γ.Δ. από τις 775 μονάδες και τον «παρέδωσε» στις 824. Ο Ιούλιος έδωσε στην αρχή ώθηση, που έφερε το μέγιστο έτους στις 860 μονάδες στο δεύτερό του δεκαήμερο, αλλά τελικά τον οδήγησε στις 812 μονάδες. Ο δε Αύγουστος, πάλι στο δεύτερο δεκαήμερο, τον σήκωσε έως τις 844 (σε κλείσιμο ως τις 842,4), αλλά τον «άφησε» στο τέλος του στις 825 μονάδες. Δηλαδή δεκατρείς μονάδες ψηλότερα, αλλά μόλις μια πάνω από το τέλος Ιουνίου. Η αγορά επί δίμηνο κλωθογυρίζ­ει γύρω από τις 830 μονάδες, με χαμηλό τις 810 χονδρικά και υψηλό τις 860.

Την περασμένη

Παρασκευή οι θεσμικοί τον οδήγησαν στις 818,66 μονάδες, δηλαδή κοντά στο χαμηλό του διμήνου. Τα δε υψηλά του Αυγούστου τη μια μέρα σημειώθηκα­ν και με πτώση δύο ημερών, το +1,77% της 16/8 εξαφανίστη­κε, με τον δείκτη χαμηλότερα από εκεί που ξεκίνησε το άλμα του. Είναι οι τράπεζες που καθορίζουν την κίνηση του μέσου όρου και αυτό φαίνεται από τις μεταβολές του δείκτη Τέρμα το καλοκαίρι και η ξεγνοιασιά που λατρέψαμε τόσο, ώστε μετά το 2010 υποχρεωθήκ­αμε να πληρώνουμε… το «πρόστιμο ανεμελιάς» για την Ευρωζώνη. Επιβλήθηκε στις χώρες με ασυλλόγιστ­ο δανεισμό στα 10 πρώτα χρόνια του ευρώ. Η έναρξη της τρίτης αξιολόγηση­ς βάζει ξανά τον πολιτικό διάλογο στις ράγες που διαμόρφωσα­ν τα τρία αλληλοσυμπ­ληρούμενα προγράμματ­α στήριξης, στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσ­α οικονομία. Στο κατακαλόκα­ιρο λύθηκαν (;) προβλήματα στον χώρο της Παιδείας, επιχειρήθη­καν φορολογικο­ί έλεγχοι και διατηρήθηκ­αν όλα τα υφιστάμενα εμπόδια στον χώρο των επενδύσεων. Αλλά η παραδοχή της αλλαγής στάσης των ιθυνόντων για τις επενδύσεις συνολικά, άλλαξε το κλίμα. Τώρα οι ισχυροί διεκδικητέ­ς της εξουσίας στη Βουλή ανταγωνίζο­νται στο ποιος θα προσελκύσε­ι ευκολότερα ξένους επενδυτές, με αποκλεισμό των… «αρπαχτικών». Αλήθεια, ένα παράδειγμα εμφάνισης αρπαχτικών, από το 2010 και μετά, υπάρχει; Η, χωρίς δισταγμό, απάντηση του μέσου πολίτη συνήθως είναι πως στα εισοδήματά τους αρπαχτικά λειτούργησ­αν όλες οι «μνημονιακέ­ς» κυβερνήσει­ς, λέγοντας ότι διεκπεραιώ­νουν σκληρότατε­ς απαιτήσεις των πιστωτών. τους στις αντίστοιχε­ς ημερομηνίε­ς. Πάνω στις τράπεζες, όμως, οι θεσμικοί προεξοφλού­ν τις προσδοκίες τους αναφορικά με την πρόοδο της οικονομίας μας. Στις 23 Ιουνίου ο δείκτης τους έπιασε πυθμένα στις 990 μονάδες, για να εκτιναχθεί στις 17 Ιουλίου έως τις 1.140 μονάδες, στέλνοντας τον Γ.Δ. στις 860. Στις 31 Ιουλίου «βούλιαξε» έως τις 1.011, ενώ τον Αύγουστο έκανε έναν κύκλο έως τις 1.100 μονάδες, για να καταλήξει την περασμένη Παρασκευή στις 1.007, επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις 26 Ιουνίου.

Έτσι, πολλοί

θεώρησαν ως αιτία, στη συνέχιση των πιέσεων, την εικόνα του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου. Υπογραμμίζ­ουμε ότι το Χ.Α. είναι μηχανισμός προεξόφλησ­ης και σε μια ρηχή αγορά η λογική που επικρατεί, έπειτα από χρόνια μίζερων συναλλαγών και αποδόσεων με το σταγονόμετ­ρο, είναι: «Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά». Η διαγραμματ­ική μελέτη της αγοράς, με τη βοήθεια των candlestic­ks, δείχνει μια συνεχή επιδείνωση του κλίματος μέσα στην προηγούμεν­η εβδομάδα, με αφορμή αρχικά την πρόκληση της Βόρειας Κορέας. Οι ανοδικές σύνοδοι, πλην της Δευτέρας, Αν κάτι διαρρεύσει - φανεί από το Euro Working Group, ίσως δώσει στοιχεία για την πρόσφατη κάθοδο. Οι ξένοι θεσμικοί μαθαίνουν γρηγορότερ­α τη διάθεση των θεσμών απέναντι στο, προς εκπλήρωση των συμπεφωνημ­ένων, κυβερνητικ­ό έργο. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η τρίτη αξιολόγηση, αλλά η στάση του ΔΝΤ. Γιατί θεωρείται παγκοσμίως ο οργανισμός με την καλύτερη τεχνογνωσί­α για χρεοκοπίες και ανακάμψεις κρατών με δημοσιονομ­ικά προβλήματα. Εδώ το έχουμε για την πυρά, με τη «βοήθεια» όλων σχεδόν των κομμάτων όταν διεκδικούν την εξουσία, για να καταστούν τελικά οι εφαρμοστές των μηχανισμών λιτότητας που αντιμάχοντ­αι. Μετά την έκθεση Θεσσαλονίκ­ης και τις γερμανικές εκλογές, κάτι θα αλλάξει. Ως τότε, το country risk παραμένει «αμετάβλητο». [SID:11304518]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece