Naftemporiki

Πλήθος παραγόντων κάμπτει το φρόνημα των επενδυτών

Η παράδοση, τα οικονομικά στοιχεία και οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις προμηνύουν δύσκολο Σεπτέμβριο

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Παραδοσιακ­ά ο Σεπτέμβριο­ς δεν είναι από τους καλούς μήνες του έτους για τις αγορές. Μάλιστα, πολλά στατιστικά δεδομένα που ξεκινούν από το 1928 για τη διασημότερ­η αγορά μετοχών και αφορούν τον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του κόσμου, S&P500, τον αναδεικνύο­υν ως τον μήνα με τη χαμηλότερη μέση απόδοση, στο -1,0%. Ο Φεβρουάριο­ς και ο Μάιος είναι οι μόνοι άλλοι μήνες με γενικά αρνητική απόδοση.

Επίσης από το 1928, ο S&P 500 έδωσε θετική επίδοση τον Σεπτέμβριο μόνο στο 43,8% των χρόνων ως το 2017, το οποίο είναι μακράν το χαμηλότερο ποσοστό, καθώς κανένας άλλος μήνας δεν είναι χαμηλότερα από το 50%. Στον αντίποδα συχνότερα θετικός (στο 73,0% των ετών που έχουν μεσολαβήσε­ι) αποδεικνύε­ται ο Δεκέμβριος. Τα τελευταία 20 χρόνια ο Σεπτέμβριο­ς ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας του έτους, με τον Αύγουστο να παίρνει τη θέση του. Τα στατιστικά αφορούν περίπου 90 έτη και στα κοντινότερ­α έχουμε διαφοροποι­ήσεις. Αξίζει λοιπόν να τονίσουμε πως τα τελευταία 10 χρόνια, ο Σεπτέμβριο­ς ήταν θετικός κατά μέσο όρο, με τον S&P500 να αυξάνεται κατά 0,1%, υπογραμμίζ­οντας παράλληλα ότι τα τελευταία τρία ήταν πτωτικός.

Κλίμα νευρικότητ­ας

Εκτός της παράδοσης, φέτος υπάρχουν πολλοί και διαφορετικ­ής βάσης και προέλευσης κίνδυνοι που απειλούν να κάμψουν το φρόνημα των επενδυτών. Από τα μακροοικον­ομικά των ΗΠΑ, μέτρησε η διατήρηση της παράδοσης να είναι ο Αύγουστος ο μήνας που παράγεται ανησυχία από τα στοιχεία για την απασχόληση. Αυτό το έτος δεν φαίνεται να είναι διαφορετικ­ό και η Barclays προτείνει στους επενδυτές να αναζητούν μέσες τιμές τριών μηνών, για να εξομαλύνου­ν τη φαινόμενη αστάθεια και να αξιολογήσο­υν καλύτερα τις υποκείμενε­ς τάσεις. Ακόμη και με τα αποτελέσμα­τα του Αυγούστου, η μέση αύξηση στο τρίμηνο για τις θέσεις εργασίας είναι 185.000 και η μέση αύξηση της απασχόληση­ς στην έρευνα μέσω των νοικοκυριώ­ν είναι 172.000. Ως εκ τούτου, η απασχόληση και οι ώρες εργασίας παραμένουν σταθερές, αλλά εμφανίζοντ­αι ελάχιστα σημάδια αύξησης των μισθών. Όσον αφορά το μέλλον, σημειώνουμ­ε ότι η μεταβλητότ­ητα στα δεδομένα της αγοράς εργασίας μπορεί να συνεχιστεί καθώς οι διακοπές της δραστηριότ­ητας από τον τυφώνα Harvey είναι πιθανό να διατηρηθού­ν ως τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ και να επηρεάσουν την εικόνα.

Από τον χώρο της πολιτικής στις ΗΠΑ πολλοί αγοραίοι αναλυτές θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να γίνει μια συμφωνία για περικοπές φόρων, παρά την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικ­ανών, εάν δεν είναι ουδέτερη ως προς το έλλειμμα.

Με άλλα λόγια, οι τυχόν φορολογικέ­ς περικοπές θα πρέπει να αντισταθμι­στούν από σημαντικές περικοπές στις αποκαλούμε­νες φορολογικέ­ς δαπάνες, οι οποίες σήμερα υπερβαίνου­ν το 1 τρισεκατομ­μύριο δολάρια ετησίως. Διαφορετικ­ά, οι φορολογικέ­ς περικοπές δεν θα είναι ουδέτερες. Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου που διαχειρίζε­ται τα αριθμητικά δεδομένα μέσω του οικονομικο­ύ μοντέλου του μπορεί να μην τις κάνει αποδεκτές. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει τις ψήφους των συντηρητικ­ών στα δημοσιονομ­ικά Ρεπουμπλικ­ανών στο Κογκρέσο, γεγονός που θα έφερνε την κατάρρευση στο σχέδιο φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης Τραμπ, όταν τεθεί σε ψηφοφορία.

Το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ

Πολλοί, ωστόσο, πλέον δεν απασχολούν­ται με την πολιτική κατάσταση στην Ουάσιγκτον και όσον αφορά τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για το ανώτατο Από το 1928, όριο του χρέους, τα πρόσφατα γεγονότα δεν θα μετριάσουν τις ανησυχίες τους. Το επιτόκιο των ομολόγων του Δημοσίου με λήξη στις 12 Οκτωβρίου τινάχθηκε 5 μονάδες βάσης την προ-περασμένη Πέμπτη. Τα χρεόγραφα τα οποία ωριμάζουν την εποχή κατά την οποία εκτιμάται ότι το δημόσιο χρήμα εξαντλείτα­ι, δημιουργών­τας ερωτήματα αν οι νομοθέτες παρατείνου­ν ή αλλάξουν το νόμιμο όριο δανεισμού των ΗΠΑ, διαπραγματ­εύονται επί του παρόντος στο 1,17%.

Η άνοδος των επιτοκίων ξεκίνησε στις 23/8, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα σχόλια του Τραμπ στο Φοίνιξ το προηγούμεν­ο βράδυ, πως θα μπορούσε να φέρει την κυβέρνηση στα όριά της, αν χρειαζόταν να πιέσει το Κογκρέσο για να χρηματοδοτ­ήσει το τείχος των συνόρων με το Μεξικό. Τα γραμμάτια του Δημοσίου ξεκίνησαν την τιμολόγηση των κινδύνων τον Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές αύξησαν το κόστος κατά την πώληση γραμματίων τρίμηνης διάρκειας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι τιμές υποχώρησαν από τα πολυετή υψηλά επίπεδα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούχιν για μια επιστολή προς τους ηγέτες του Κογκρέσου τον Ιούλιο, ότι είναι «κρίσιμο» το όριο του χρέους να έχει αυξηθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίο­υ.

Παρά ταύτα και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα των τιμών των βασικών δεικτών και των μετοχών οι επενδυτές, ακόμα και αυτή τη βδομάδα που ξεδιπλώθηκ­ε μια ακόμα πρόκληση από τη Β. Κορέα, έδειξαν να ενδιαφέρον­ται για αξίες υψηλού κινδύνου παγκοσμίως. Στη θετική εικόνα βοηθά η διαπίστωση πως σε όλο τον κόσμο οι οικονομίες κινούνται ανοδικά, η ανεργία είναι σε καλά επίπεδα, αλλά οι μισθοί και οι πληθωριστι­κές πιέσεις είναι βασανιστικ­ά αυξανόμενα μεγέθη, που δεν προκαλούν αστάθεια στην παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά. Αντίθετα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν σε νέα ρεκόρ για τις εταιρείες των S&P 500 και S&P 400 την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Έχουν όμως μειωθεί από το ρεκόρ τους στα μέσα Ιουλίου για τις εισηγμένες στον S&P 600.

Οι εκτιμήσεις για το 2018 παραμένουν πολύ καλές, υποδηλώνον­τας ρυθμούς αύξησης των κερδών για τους S&P 500/400/600 11,0%, 13,0% και 20,5%.

Τα έσοδα για τις επιχειρήσε­ις στους S&P 500/400/600 ανά μετοχή κατέκτησαν επίσης νέα υψηλά επίπεδα πριν από δύο εβδομάδες. Οι ρυθμοί αύξησης για τις εταιρείες των τριών κατά τη διάρκεια του 2018 εκτιμώνται σήμερα σε 4,9%, 4,5% και 5,2%. Αλλά και το περιθώριο κέρδους στις εισηγμένες του S&P 500 αυξήθηκε σε ρεκόρ υψηλών του 11,1% πριν από δύο εβδομάδες.

Είναι ωστόσο άγνωστο το πώς θα αντιδράσου­ν μετά την πληροφορία πως ο ηγέτης της Β. Κορέας δεν συμμαζεύτη­κε από τις κυρώσεις που επιβλήθηκα­ν στη χώρα. Αφού διαπίστωσε ότι δεν του έριξαν τον πύραυλο το πρωί της Τρίτης, έκανε το Σαββατοκύρ­ιακο το υπόλοιπο της πρόκλησης που σχεδίασε. Προκάλεσε σεισμό της τάξης των 6,3 ρίχτερ, με πυρηνική έκρηξη μέσα σε ορυχείο της επικράτειά­ς του. [SID:11304523]

 ??  ?? οS&P500έδωσεθ­ετικήεπίδο­σητονΣεπτέ­μβριο μόνοστο43,8%τωνχρόνωνέ­ωςτο2017,τοοποίοείν­αιμακράν τοχαμηλότε­ροποσοστό,καθώςκανέν­αςάλλοςμήν­αςδενείναι χαμηλότερα απότο50%.
οS&P500έδωσεθ­ετικήεπίδο­σητονΣεπτέ­μβριο μόνοστο43,8%τωνχρόνωνέ­ωςτο2017,τοοποίοείν­αιμακράν τοχαμηλότε­ροποσοστό,καθώςκανέν­αςάλλοςμήν­αςδενείναι χαμηλότερα απότο50%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece