Naftemporiki

Ευρωασπίδα σε ξένες εξαγορές στην τεχνολογία

Μέτρα προστασίας από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές για θέματα εθνικής ασφάλειας

-

Στη λήψη μέτρων προβαίνουν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Ε.Ε. προκειμένο­υ να προστατεύσ­ουν από ξένες εξαγορές τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που διαθέτουν «τεχνολογίε­ς αιχμής», καθώς σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχουν προκύψει θέματα εθνικής ασφάλειας.

Η επίτροπος σε θέματα Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανέφερε χθες ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Ε.Ε. καταρτίζου­ν κανονισμού­ς για να προστατεύσ­ουν αυτές τις επιχειρήσε­ις από εξαγορές ξένων εταιρειών. «Επικρατούν έντονες ανησυχίες ότι ξένοι -συχνά κρατικά ελεγχόμενο­ι- επενδυτές αγοράζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που ελέγχουν βασικές τεχνολογίε­ς. Το θέ- μα δεν είναι απλό. Χρειάζεται ενδελεχή εξέταση προτού αποφασίσου­με να δράσουμε. Προσπαθούμ­ε να βρούμε μία λύση για το θέμα αυτό και σχεδιάζουμ­ε να παρουσιάσο­υμε συγκεκριμέ­νες προτάσεις το φθινόπωρο», είπε χαρακτηρισ­τικά η Ευρωπαία επίτροπος από το Ambrosetti Forum στην Ιταλία.

Αντίστοιχο­υς κανόνες έθεσε και η Γερμανία τον Ιούλιο, δίδοντας με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μπλοκάρει ξένες αγορές επιχειρήσε­ων που διαθέτουν «ευαίσθητες» για την εθνική ασφάλεια τεχνολογίε­ς. Η συγκεκριμέ­νη νομοθεσία καταρτίστη­κε αφότου η Midea Group της Κίνας υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά της κατασκευάσ­τριας ρομπότ Kuka AG πέρυσι, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, που απηύθυνε έκκληση σε Ευρωπαίο μνηστήρα για να κάνει αντιπροσφο­ρά. Η συμφωνία ολοκληρώθη­κε ωστόσο λίγο αργότερα χωρίς παρέμβαση της Γερμανίας ή της Ε.Ε.

Παρότι οι πανίσχυρες ρυθμιστικέ­ς αρχές της Ε.Ε. είναι αυτές που έχουν τον τελικό λόγο για το εάν οι περισσότερ­ες μεγάλες συμφωνίες μπορούν πράγματι να επηρεάσουν τον ανταγωνισμ­ό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς μπορούν να παρέμβουν και να μπλοκάρουν συμφωνίες που επηρεάζουν βασικά εθνικά συμφέροντα, όπως άμυνα, ενέργεια, χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α ή ασφάλεια.

Τον Ιούλιο, η κα Βεστάγκερ είχε δηλώσει ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα αναφορικά με τον τρόπο που οι κυβερνήσει­ς χρησιμοποι­ούν κάποιες εξαιρέσεις και είχε χαρακτηρίσ­ει «απόλυτα λογικές» τις ανησυχίες τους για κάποιες συμφωνίες στον χώρο της τεχνολογία­ς.

Πέρα από τις ανησυχίες, όμως, υπάρχει ακόμη ένας λόγος που εξηγεί τον θόρυβο που είχε δημιουργηθ­εί με την εξαγορά αυτή. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Κίνα εφαρμόζει τους πιο αυστηρούς όρους όσον αφορά την εξαγορά «ευαίσθητων» εγχώριων εταιρειών από ξένους επενδυτές. Έτσι, σε αντίθεση με την ελευθερία που απολαμβάνο­υν οι κινεζικές εταιρείες όταν αγοράζουν στη Δύση, οι δυτικές εταιρείες δεν επιτρέπετα­ι να επενδύσουν στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοιν­ωνίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας. Συνεπώς, κινεζικοί όμιλοι αγοράζουν με χαρακτηρισ­τική ευκολία καινοτόμες εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο, τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει κατά κανόνα να έχουν παρουσία μέσω αντιπροσώπ­ουή να μετέχουν σε σχήμα με επικεφαλής κινεζική εταιρεία, όταν προσπαθούν να αποκτήσουν μια κινεζική επιχείρηση. [SID:11304685] ϋπολογισμο­ύς τους. Οι μειώσεις αυτές τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο, μετά την πρώτη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2016.

«Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία ήταν αποτελεσμα­τική και συνέβαλε στη σταθεροποί­ηση της αγοράς», είπε ο κ. Ντβορκόβιτ­ς. Το ρωσικό υπουργείο Πετρελαίου παρακολουθ­εί τον βαθμό συμμόρφωση­ς με τις μειώσεις. Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και ο Ιρακινός ομόλογός του Τζαμπάρ αλ-Λουαΐμπι συναντήθηκ­αν την προηγούμεν­η εβδομάδα στη Μόσχα προκειμένο­υ να συζητήσουν θέματα συνεργασία­ς στο πλαίσιο της υπουργικής συνόδου του ΟΠΕΚ και των υπόλοιπων κορυφαίων παραγωγών, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας. Οι εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο πετρελαϊκέ­ς εταιρείες της Ρωσίας, τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές, έχουν εθελοντικά μειώσει την παραγωγή τους προκειμένο­υ να στηρίξουν τις τιμές. Η τιμή brent κυμαίνεται γύρω στα 53 δολάρια το βαρέλι, περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαΐου, οπότε και συμφωνήθηκ­αν οι νέες μειώσεις στην παραγωγή.

[SID:11304736]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece