Naftemporiki

Ήξεις αφήξεις η βρετανική στάση για το «διαζύγιο»

Το Λονδίνο διαψεύδει ότι αποδέχτηκε την καταβολή 50 δισ. λιρών στην Ε.Ε.

- Της Νατάσας Στασινού

Έντονες αντιδράσει­ς και επίσημη διάψευση από την κυβέρνηση προκάλεσαν στη Βρετανία οι πληροφορίε­ς που ήθελαν το Λονδίνο να έχει αποδεχθεί την καταβολή έως και 50 δισ. λιρών (54,6 δισ. ευρώ) για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι στους κόλπους των κυβερνώντω­ν Συντηρητικ­ών εξακολουθε­ί να μην υπάρχει ενιαία γραμμή για το πόσο «σκληρό» θα πρέπει να είναι το Brexit και για βασικά θέματα της διαπραγμάτ­ευσης, γεγονός που επιτρέπει στις Βρυξέλλες να εγκαλούν τη βρετανική πλευρά για αδικαιολόγ­ητες καθυστερήσ­εις, που κοστίζουν.

Το φιτίλι άναψε δημοσίευμα των Sunday Times, σύμφωνα με το οποίο η πρωθυπουργ­ός, Τερέζα Μέι, είναι έτοιμη να πει το «ναι» σε έναν φουσκωμένο λογαριασμό, ο οποίος θα απαιτεί την καταβολή έως και 17 δισ. λιρών ετησίως στην Ένωση για τρία χρόνια μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, που έχει προγραμματ­ιστεί να λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2019. Οι πλη- ρωμές θα λήξουν έτσι λίγο πριν από τις γενικές εκλογές του 2022. Το αντάλλαγμα για τον βρετανικό αυτό συμβιβασμό, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, θα είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματ­εύσεις για τη νέα εμπορική σχέση των δύο πλευρών.

Το πρωθυπουργ­ικό γραφείο ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζε­ι το σχέδιο αυτό, ενώ ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, έσπευσε να απορρίψει τις πληροφορίε­ς ως «ανοησίες». «Διακινούντ­αι ιστορίες κάθε είδους. Πρόκειται για ανοησίες. Η συγκεκριμέ­νη είναι εντελώς εσφαλμένη» δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο του BBC.

Πυρά Ντέιβις κατά Μπαρνιέ

Παράλληλα ο κ. Ντέιβις κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι επιδιώκει να «παίξει με χρόνο εναντίον χρημάτων», αναφερόμεν­ος στις πρόσφατες δηλώσεις του Μισέλ Μπαρνιέ. Ήταν δε ιδιαίτερα καυστικός στους χαρακτηρισ­μούς του για τη διαπραγματ­ευτική του τακτική. «Με τον τρόπο αυτό θέλει να εντείνει τις πιέσεις εναντίον μας. Ειλικρινά νομίζω ότι η στάση του σκληρού φαί- νεται λίγο ανόητη» είπε χαρακτηρισ­τικά. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματ­ευτικής ομάδας είχε επισημάνει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες, ώστε να ελπίζει το Λονδίνο σε έναρξη των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων μετά τον Οκτώβριο.

Το Σάββατο ήταν η σειρά του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, να εξαπολύσει τα πυρά του κατά των Βρετανών. Σε δηλώσεις του στο CNBC δήλωσε δυσαρεστημ­ένος με την τροπή και τον ρυθμό των διαπραγματ­εύσεων, επιρρίπτον­τας την ευθύνη για την αδυναμία προόδου στο Λονδίνο. «Μας στοιχίζει υπερβολικά πολύ χρόνο, για αυτό και η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανεβάσει τον ρυθμό της» υπογράμμισ­ε, προσθέτοντ­ας ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα του «διαζυγίου» με «τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και τη μικρότερη δυνατή ζημιά».

«Μαλακό» Brexit θέλουν οι Εργατικοί

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση των Εργατικών, εν τω μεταξύ, ύστερα από αρκετές ταλαντεύσε­ις και αναδιπλώσε­ις, φαίνεται να σφραγίζει το τελευταίο διάστημα τη θέση της υπέρ ενός «μαλακού» Brexit. Ο αρμόδιος για το Brexit βουλευτής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε χθες ότι το κόμμα επιθυμεί μία συμφωνία η οποία θα διατηρεί εν πολλοίς τα οφέλη της τελωνειακή­ς ένωσης και της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Οι Ευρωπαίοι έχουν πάντως ξεκαθαρίσε­ι ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται σεβαστή η αρχή της ελεύθερης διακίνησης των ανθρώπων, την ώρα που οι Βρετανοί δηλώνουν αποφασισμέ­νοι να βάλουν φρένο στη μετανάστευ­ση από την Ε.Ε. [SID:11299587]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece