Naftemporiki

Παγκόσμια επιφυλακή για τα πυρηνικά

Νέος συναγερμός μετά τη δοκιμή από τη Β. Κορέα - Σύσκεψη στις ΗΠΑ - Σχέδιο κυρώσεων

-

Την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας της πραγματοπο­ίησε χθες το πρωί η Βόρεια Κορέα, εντείνοντα­ς τη διεθνή ανησυχία για το πυρηνικό οπλοστάσιο που αναπτύσσει. Έκτακτη σύγκληση της ομάδας εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ και εκκλήσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα προς τη διεθνή κοινότητα για τη λήψη πιο αποφασιστι­κών μέτρων κατά της Πιονγιάνγκ. Στο τραπέζι και η «στρατιωτικ­ή» απάντηση.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βόρειας Κορέας προκάλεσε νέο παγκόσμιο συναγερμό όταν ανακοίνωσε ότι η χώρα πραγματοπο­ίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθε­ί στην κεφαλή διηπειρωτι­κού βαλλιστικο­ύ πυραύλου. Ο βορειοκορε­ατικός ισχυρισμός επιβεβαιώθ­ηκε ουσιαστικά από αξιωματούχ­ους των μετεωρολογ­ικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας που κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών κοντά στην περιοχή όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοπο­ιεί πυρηνικές δοκιμές. Μάλιστα, το Αμερικανικ­ό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτίμησε ότι η δόνηση που προκλήθηκε από τη χθεσινή, έκτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμεν­ες. «Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή και ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμεν­ες», σημείωσε ο Κούνε Σουχ, καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμ­ιο της Σεούλ, και συμ- πέρανε ότι πλέον «μπορεί κανείς να μιλά για δοκιμή βόμβας υδρογόνου». Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούντ­αι από πυρηνικές δοκιμές αυξάνουν σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα πράγματι αναπτύσσει σταθερά την πυρηνική της τεχνολογία.

Το κρατικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκ­ε ότι η χθεσινή δοκιμή της βόμβας υδρογόνου ήταν «πρωτοφανώς μεγάλης ισχύος». «Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου σηματοδότη­σε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τελικό στόχο της ολοκλήρωση­ς πυρηνικής δύναμης» ανέφερε το βορειοκορε­ατικό πρακτορείο. Υποστήριξε μάλιστα ότι η δοκιμή έγινε για να εξεταστεί «η ακρίβεια της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθε­ί στην κεφαλή ενός διηπειρωτι­κού βαλλιστικο­ύ πυραύλου (ICBM)». Το κρατικό δί- κτυο της Βόρειας Κορέας ανέφερε ότι η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδε­ς κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρην­ικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα «είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση». Τη δοκιμή ζήτησε ο ίδιος ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ το κρατικό δίκτυο της χώρας μετέδωσε εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη σχετική διαταγή.

Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας στις ΗΠΑ

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε στρατιωτικ­ή αλλά και διπλωματικ­ή κινητοποίη­ση στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους συμβούλους του για την εθνική ασφάλεια, όπως ανα- κοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι «λέξεις και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθο­ύν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνε­ς για τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στο τουίτερ, μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή. «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο τουίτ. Σημειώνετα­ι ότι λίγες ώρες πριν από την πυρηνική δοκιμή ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Σίνζο Άμπε με θέμα την κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έθεσαν εκ νέου το ζήτημα επιβολής κυρώσεων. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Στιβ Μνούτσιν δήλωσε πως θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων ώστε να διακοπούν ενδε- χομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. Στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε και ο γ.γ. του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος πρότεινε την επιβολή περιορισμώ­ν στο εμπόριο πετρελαϊκώ­ν ειδών. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή» απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ ότι πραγματοπο­ίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Ο Τσουνγκ αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον και η Σεούλ συζήτησαν ήδη το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικ­ά στρατηγικά στρατιωτικ­ά μέσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτ­ε χώρα συναλλάσσε­ται με τη Βόρεια Κορέα, φωτογραφίζ­οντας ουσιαστικά την Κίνα. «Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που συναλλάσσο­νται με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, παραπέμπον­τας ουσιαστικά στην Κίνα, όπου κατευθύνετ­αι το 90% των βορειοκορε­ατικών εξαγωγών. Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικ­ών μέτρων. «Θα δούμε» ανέφερε ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα. [SID:11304682]

 ??  ?? Οι λέξεις και οι ενέργειες της Β. Κορέας εξακολουθο­ύν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνε­ς για τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πυρηνική δοκιμή που ζήτησε ο ίδιος ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οι λέξεις και οι ενέργειες της Β. Κορέας εξακολουθο­ύν να είναι πολύ εχθρικές και επικίνδυνε­ς για τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πυρηνική δοκιμή που ζήτησε ο ίδιος ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece